main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
Stand van Nederland - 12 juni 2019 — 17:01

Kinderen van ouders met migratieachtergrond zullen later minder gaan verdienen

Kinderen van ouders met een migratieachtergrond zullen later minder gaan verdienen dan kinderen die ouders hebben zonder die migratieachtergrond. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) uitgezocht.

Een van de oorzaken daarvan is dat de inkomensverschillen tussen mensen met of zonder een migratieachtergrond de afgelopen vijftien jaar nauwelijks zijn gedaald en naar verwachting zullen die verschillen ook voor de komende generatie bestaan.

Redenen voor de inkomensverschillen zijn onder meer dat mensen met een migratieachtergrond minder vaak betaald werk hebben. Het aandeel personen met betaald werk is ruim 10 tot 20 procentpunt lager bij mannen met een migratieachtergrond dan zonder migratieachtergrond. Bij vrouwen bedraagt die achterstand zelfs 15 tot 30 procentpunt.

Ook verdienen mensen met een migratieachtergrond vaak minder per uur dan mensen die geen migratieachtergrond hebben.

Mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond hebben ongeveer een kwart minder te besteden dan Nederlanders zonder migratieachtergrond.

Discriminatie 

Dat mensen met een migratieachtergrond minder vaak (betaald) werk hebben en minder per uur krijgen, heeft volgens het CPB te maken met bijvoorbeeld met een laag opleidingsniveau.

Daarnaast spelen ook studiekeuze, sociale netwerken, het type baan, culturele verschillen, verschillen in beheersing van de Nederlandse taal en discriminatie op de arbeidsmarkt een rol bij die inkomensverschillen.

LEES OOK: Stagediscriminatie onder mbo’ers: ‘Ik moest vaker douchen, dan zag hij mij tenminste’

Het CPB adviseert het kabinet te kijken naar beleid om die inkomensverschillen te verkleinen, bijvoorbeeld door te strijden tegen het voortijdig schoolverlaten van mensen met een migratieachtergrond. Ook zouden zij beter geïnformeerd kunnen worden over studierichtingen en stages en zou er wat gedaan moeten worden aan discriminatie op de arbeidsmarkt.

Bron: CPB

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer