main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
Goedemorgen Nederland - 28 augustus 2018 — 10:38

Stagediscriminatie onder mbo’ers: ‘Ik moest vaker douchen, dan zag hij mij tenminste’

Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond moeten nog vaak meer moeite doen voor een stageplek dan hun autochtone medestudenten. Dat blijkt uit onderzoek waarover onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de Tweede Kamer informeert. Ze spreekt van “een onaanvaardbare situatie.”

Minder dan de helft van de studenten uit niet-westerse landen vindt in één keer een stageplek. Bijna een kwart moet vier keer of vaker solliciteren. Van de autochtone studenten vindt ruim twee derde gelijk een stageplaats, en heeft maar ongeveer een op de tien daar vier pogingen of meer voor nodig.

Stagediscriminatie niet accepteren

Van Engelshoven neemt maatregelen om stagediscriminatie tegen te gaan. Zo worden honderden bedrijfsbezoeken georganiseerd waarbij bedrijven en studenten elkaar kunnen leren kennen. Daarnaast komen er trainingen en een campagne om het al bestaande meldpunt stagediscriminatie meer naambekendheid te geven.

“Stagediscriminatie kan en wil ik niet accepteren”, aldus Van Engelshoven. Het geeft studenten volgens haar het gevoel dat ze er niet bij horen en “ondermijnt het beeld van een rechtvaardige samenleving”. De minister wijst er bovendien op dat veel werkgevers juist klagen over tekorten.

‘Ga vaker douchen’

Een van de mbo’ers die te maken kreeg met discriminatie tijdens haar stage is Kim den Daas uit Leerdam. “Ik deed de opleiding juridisch medewerker en ging in een supermarkt stage lopen”, vertelt Kim in gesprek met RTL Nieuws. Ze was zestien jaar en wilde graag meelopen op kantoor, maar dat gebeurde niet. “Ik moest schappen vullen en achter de kassa zitten. Terwijl dat helemaal niet de afspraak was.”

Daarnaast maakt de bedrijfsleider allerlei vervelende en racistische opmerkingen. “Zoals: ‘Het meisje moet zich wat vaker douchen. Want dan zie je haar een beetje.’ Of:  ‘Je moet wel je fietslicht aanzetten, anders kan ik je niet zien aankomen, je bent zo donker.'” Uiteindelijk haalt ze haar stage niet en stopt ze zelfs met de opleiding.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer