main-logo NPO Start
Word lid
Foto ter illustratie.
Stand Van Nederland - 12 juni 2019 — 17:01

Kinderen van ouders met migratieachtergrond zullen later minder gaan verdienen

Kinderen van ouders met een migratieachtergrond zullen later minder gaan verdienen dan kinderen die ouders hebben zonder die migratieachtergrond. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) uitgezocht.

Een van de oorzaken daarvan is dat de inkomensverschillen tussen mensen met of zonder een migratieachtergrond de afgelopen vijftien jaar nauwelijks zijn gedaald en naar verwachting zullen die verschillen ook voor de komende generatie bestaan.

Redenen voor de inkomensverschillen zijn onder meer dat mensen met een migratieachtergrond minder vaak betaald werk hebben. Het aandeel personen met betaald werk is ruim 10 tot 20 procentpunt lager bij mannen met een migratieachtergrond dan zonder migratieachtergrond. Bij vrouwen bedraagt die achterstand zelfs 15 tot 30 procentpunt.

Ook verdienen mensen met een migratieachtergrond vaak minder per uur dan mensen die geen migratieachtergrond hebben.

Mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond hebben ongeveer een kwart minder te besteden dan Nederlanders zonder migratieachtergrond.

Discriminatie 

Dat mensen met een migratieachtergrond minder vaak (betaald) werk hebben en minder per uur krijgen, heeft volgens het CPB te maken met bijvoorbeeld met een laag opleidingsniveau.

Daarnaast spelen ook studiekeuze, sociale netwerken, het type baan, culturele verschillen, verschillen in beheersing van de Nederlandse taal en discriminatie op de arbeidsmarkt een rol bij die inkomensverschillen.

LEES OOK: Stagediscriminatie onder mbo’ers: ‘Ik moest vaker douchen, dan zag hij mij tenminste’

Het CPB adviseert het kabinet te kijken naar beleid om die inkomensverschillen te verkleinen, bijvoorbeeld door te strijden tegen het voortijdig schoolverlaten van mensen met een migratieachtergrond. Ook zouden zij beter geïnformeerd kunnen worden over studierichtingen en stages en zou er wat gedaan moeten worden aan discriminatie op de arbeidsmarkt.

Bron: CPB

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer