main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
Stand van Nederland - 12 juni 2019 — 17:01

Kinderen van ouders met migratieachtergrond zullen later minder gaan verdienen

Kinderen van ouders met een migratieachtergrond zullen later minder gaan verdienen dan kinderen die ouders hebben zonder die migratieachtergrond. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) uitgezocht.

Een van de oorzaken daarvan is dat de inkomensverschillen tussen mensen met of zonder een migratieachtergrond de afgelopen vijftien jaar nauwelijks zijn gedaald en naar verwachting zullen die verschillen ook voor de komende generatie bestaan.

Redenen voor de inkomensverschillen zijn onder meer dat mensen met een migratieachtergrond minder vaak betaald werk hebben. Het aandeel personen met betaald werk is ruim 10 tot 20 procentpunt lager bij mannen met een migratieachtergrond dan zonder migratieachtergrond. Bij vrouwen bedraagt die achterstand zelfs 15 tot 30 procentpunt.

Ook verdienen mensen met een migratieachtergrond vaak minder per uur dan mensen die geen migratieachtergrond hebben.

Mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond hebben ongeveer een kwart minder te besteden dan Nederlanders zonder migratieachtergrond.

Discriminatie 

Dat mensen met een migratieachtergrond minder vaak (betaald) werk hebben en minder per uur krijgen, heeft volgens het CPB te maken met bijvoorbeeld met een laag opleidingsniveau.

Daarnaast spelen ook studiekeuze, sociale netwerken, het type baan, culturele verschillen, verschillen in beheersing van de Nederlandse taal en discriminatie op de arbeidsmarkt een rol bij die inkomensverschillen.

LEES OOK: Stagediscriminatie onder mbo’ers: ‘Ik moest vaker douchen, dan zag hij mij tenminste’

Het CPB adviseert het kabinet te kijken naar beleid om die inkomensverschillen te verkleinen, bijvoorbeeld door te strijden tegen het voortijdig schoolverlaten van mensen met een migratieachtergrond. Ook zouden zij beter geïnformeerd kunnen worden over studierichtingen en stages en zou er wat gedaan moeten worden aan discriminatie op de arbeidsmarkt.

Bron: CPB

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen…

Lees meer

Yeşilgöz verbaasd over houding Wilders bij formatiedebat: ‘Leek alsof het van tevoren bedacht was’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg. Volgens de liberale voorvrouw “gingen we richting consensus op een…

Lees meer

Gemeente Kampen doopt straat om tot ‘Europapa-Allee’

De gemeente Kampen heeft een straat naar het lied Europapa van Joost Klein genoemd, waarmee de artiest meedoet aan het Eurovisie Songfestival. De Europa-Allee is omgedoopt tot…

Lees meer

Muizen nemen Utrechts ziekenhuis ‘over’

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft een enorm muizenprobleem. Het ziekenhuis erkent tegenover RTV Utrecht dat rond de ingang en het restaurant regelmatig muizen worden gespot….

Lees meer

Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang

In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig. Die extra opvangplekken moeten er uiterlijk 1 juli zijn, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der…

Lees meer

Ondanks extra geld problemen gemeenten nog niet weg, zegt VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert tevreden op het extra geld dat het kabinet de komende jaren vrijmaakt voor gemeenten en provincies. Maar “het…

Lees meer

Hulp aan PAS-melders schiet niet op, erkent minister Van der Wal

De legalisatie van zogenoemde PAS-melders, ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid, verloopt uiterst moeizaam. Voor een deel van…

Lees meer

Geen hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam om wind

Door de harde wind rijden er maandag geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL), meldt de NS….

Lees meer