main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2024 — 16:02

KNVB schorst zingende en hossende scheidsrechter bij kampioensfeest: ‘Alsof ik een moord heb gepleegd’

Vier rode kaarten, een kwartier blessuretijd en meezingen tijdens het kampioenschap van St. George kost scheidsrechter Jan Smit uit Opmeer zijn fluit. De KNVB heeft vanwege zijn opvallende optreden Smit voor het leven geschorst.

Jan Smit, niet te verwarren met de zanger, was arbiter bij de kampioenswedstrijd van St. George tegen De Valken in de vierde klasse B. De scheidsrechter drukte nogal zijn stempel op het duel. Hij gaf drie spelers én de trainer van De Valken een rode kaart en trok maar liefst vijftien minuten blessuretijd erbij. In dat laatste kwartier maakte St. George de gelijkmaker (2-2) en dat was genoeg voor de titel.

Geschorst

Net zoals zijn bekende naamgenoot uit Volendam is scheidsrechter Jan Smit ook zanger. Hij werd op het podium geroepen tijdens het kampioensfeest en bracht Engelbewaarder van Marco Schuitemaker ten gehore.

Dit schoot De Valken in het verkeerde keelgat, waarna de club een officiële klacht indiende bij de KNVB. “Anderen moeten maar beoordelen of het normaal is dat een scheidsrechter na afloop van de wedstrijd het verdiende kampioenschap van Sint George op uitbundige wijze meeviert”, luidt het statement van de club.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De KNVB besloot actie te ondernemen en zette de arbiter buitenspel. Volgens de KNVB moet Smit zich neutraal opstellen en op het podium het kampioensfeest meevieren is daar geen goed voorbeeld van.

De voetbalbond schorste Smit al eerder vanwege ongewenst gedrag in 2021. Toen mocht de scheidsrechter een half jaar later terugkeren binnen de lijnen. Na meerdere klachten over Smit was de maat na dit incident nu echt vol. Smit zal zijn fluit aan de wilgen moeten hangen.

‘Alsof ik een moord heb gepleegd’

De scheidsrechter kan zich niet vinden in het besluit van de KNVB. “Het lijkt wel of ik een moord heb gepleegd”, zegt hij tegen De Telegraaf. Hij vindt dat de KNVB zich alleen maar beroept op een filmpje, waarop hij feestend en zingend te zien is. Nader onderzoek door de bond bleef volgens Smit uit.

Dat hij zich partijdig opstelt, ontkent Smit. Hij zegt dat hij naar de huldiging stond te kijken toen hem door de spelers werd gevraagd een liedje te zingen. Zo gezegd, zo gedaan. Smit klom het podium op, begon te zingen en kreeg de kampioensschaal in zijn handen gedrukt, zegt hij. “Die heb ik boven mijn hoofd van links naar rechts gezwaaid en daarna weer teruggegeven.” Na het liedje is Smit weer van het podium gegaan.

Wel of niet neutraal, scheidsrechter Jan Smit zien we niet meer terug op het veld.

Lees ook:

Nieuwe trend verovert snackliefhebbend Nederland: de polderdel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer