main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 mei 2024 — 11:06

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal vacatures licht, maar nam het aantal nieuwe werklozen sterker toe. Desondanks constateert het CBS dat de arbeidsmarkt nog altijd krap is. Volgens hoofdeconoom van de ING Marieke Blom is het een luxeprobleem.

Per 100 werklozen waren er 110 vacatures beschikbaar, meldt het CBS. Als de vraag naar arbeid hoger is dan het aanbod, dan is er sprake van krapte. Dat is al het geval sinds eind 2021. De verhouding hiertussen verbeterde daarentegen licht: in het laatste kwartaal van vorig jaar waren er per 100 werklozen nog 114 vacatures beschikbaar.

Waarom de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt, is volgens Blom een mysterie. “Voor corona was de arbeidsmarkt krap. Overal, over de hele wereld, is de arbeidsmarkt nog veel krapper geworden. Dat het zo goed gaat, verrast iedereen”, zegt de ING-econoom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het aantal vacatures nam in de laatste zes kwartalen af, maar eind maart stonden er duizend meer vacatures open dan eind december, in totaal zo’n 411.000. Met name bij de overheid en in de zorg steeg het aantal beschikbare banen. In de horeca liep het aantal juist terug, terwijl in deze sector in het voorgaande kwartaal nog de meeste vacatures opende.

Luxeprobleem

“Het is een beetje een luxeprobleem”, zegt Blom over de krapte. “Ik zeg altijd tegen bedrijven: als dit uw grootste probleem is, dan kunt u kennelijk wel goed uw spullen kwijt omdat u wil groeien. Bovendien, als de arbeidsmarkt krap is, betekent het dat mensen die minder hoog zijn opgeleid of een arbeidsbeperking hebben, ook makkelijker aan het werk komen. Juist mensen die wat moeilijker mee kunnen doen, profiteren van zo’n situatie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Door de krapte ziet de econoom dat de reële lonen stijgen. “Mensen hebben langzamerhand weer wat meer te besteden. Het zwengelt de economie aan.”

Mensen zonder werk

Het aantal mensen zonder werk steeg met zo’n 13.000 tot ongeveer 373.000. Het CBS definieert de mensen in deze groep als personen “die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn”. Het statistiekbureau schrijft de stijging toe aan het feit dat er meer mensen waren die zonder succes werk zochten dan dat er werklozen waren die terugkeerden op de arbeidsmarkt.

Werkgevers die op zoek zijn naar personeel lijken inmiddels hun toevlucht te zoeken in zogeheten ‘onbenutte deeltijdwerkers’, mensen die al werk hebben en meer willen werken. Deze groep bestond eind maart volgens het CBS uit 519.000 mensen, 6000 minder dan eind vorig jaar. In het voorgaande kwartaal groeide dit aantal nog.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ook lijken bedrijven steeds vaker mensen in vaste dienst te nemen. Zo stelt het CBS op basis van een gezamenlijke analyse met onderzoeksinstituut TNO dat het aantal werknemers met een vast contract in het eerste kwartaal met bijna 100.000 op jaarbasis is gestegen. Ook kwamen er meer zzp’ers bij; het aantal medewerkers met een tijdelijk dienstverband nam juist af.

Lees ook: 

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer