main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2024 — 15:55

Met dit gebaar verklaren motorrijders je niet voor gek, ze geven juist een compliment

Motorrijders die op hun helm tikken, doen dat niet om je voor gek te verklaren. Ze willen je juist waarschuwen of een compliment geven. Het is een van de gebaren die nog weleens verkeerd wordt geïnterpreteerd door automobilisten, zegt Arjan Everink, hoofd verkeer van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

Nu de zon weer is gaan schijnen, neemt het aantal motorrijders op de weg toe. “Ik hoop voor het seizoen dat er heel veel mooie dagen komen”, zegt Everink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar wie voor zijn plezier de weg opgaat, moet ook goed opletten. Om te communiceren met andere weggebruikers, gebruiken motorrijders allerlei signalen, die niet altijd worden begrepen.

Een van de meest voorkomende gebaren zijn twee vingers die in een V-vorm in de lucht worden gestoken tijdens het passeren van een andere motorrijder. Dat is niets meer dan een manier om te groeten, zegt Everink. “Vroeger had je ridders te paard, die een harnas droegen. Met zo’n grote helm op, kon je niet zien of het Piet, Klaas of Henk was. Vandaar dat iedereen elkaar begon te begroeten, als blik van herkenning. Zo doen we dat als motorrijders ook.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Er is een hele reeks aan gebaren die motorrijders gebruiken, zegt hij. “Zo kennen we het gebaar ‘ik moet tanken’.” De motorrijder maakt dan van zijn hand een vuist die hij meerdere keren van links naar rechts beweegt. “We hebben ook een gebaar voor koffiepauze.” De motorrijder brengt dan duim en wijsvinger naar de mond en weer omlaag, het internationale symbool voor kopje koffie.

Belangrijke gebaren

Er zijn ook gebaren die niet alleen worden gebruikt om naar elkaar te seinen, maar ook naar automobilisten en die de veiligheid op de weg moeten bevorderen. Zo betekent een linkerhand die in de lucht wordt gehouden ‘volg mij’. Een motorrijder die wil zeggen dat iemand moet versnellen, houdt zijn arm naast de motor gestrekt in de lengte van zijn lichaam en beweegt hem een paar keer naar achteren en naar voren.

Moet iemand vertragen, dan strekt de motorrijder zijn arm juist weg van het lichaam om die vervolgens omlaag en weer omhoog te bewegen. Als een motorrijder wil vertellen ‘let op, gevaar!’, dan wijst hij met linker wijsvinger naar het asfalt, terwijl de voet van het rechterbeen ook naar de weg wijst.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Als iemand vergeten is om zijn knipperlicht te gebruiken, brengt de motorrijder zijn duim naar zijn andere vingers, die samen worden gehouden terwijl ze naar voren wijzen. Als een motorrijder iemand wil bedanken die rechts van hem rijdt, dan steekt hij zijn rechter been een beetje uit. “Dat kun je interpreteren als een schoppende beweging, maar dat is absoluut niet zo. Er wordt echt bedoeld: bedankt dat je ruimte voor mij hebt gemaakt”, zegt Everink.

‘Pas op, politie!’

Soms worden er ook gebaren gemaakt door automobilisten naar motorrijders. “Dat is vooral deze”, zegt Everink, terwijl hij zijn hand een paar keer zachtjes op de bovenkant van zijn hoofd slaat. “Dat betekent: let op, er is politie in de buurt. De hand op het hoofd slaat op de politiepet.”

Lees ook: 

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer