main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2024 — 15:55

Met dit gebaar verklaren motorrijders je niet voor gek, ze geven juist een compliment

Motorrijders die op hun helm tikken, doen dat niet om je voor gek te verklaren. Ze willen je juist waarschuwen of een compliment geven. Het is een van de gebaren die nog weleens verkeerd wordt geïnterpreteerd door automobilisten, zegt Arjan Everink, hoofd verkeer van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

Nu de zon weer is gaan schijnen, neemt het aantal motorrijders op de weg toe. “Ik hoop voor het seizoen dat er heel veel mooie dagen komen”, zegt Everink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar wie voor zijn plezier de weg opgaat, moet ook goed opletten. Om te communiceren met andere weggebruikers, gebruiken motorrijders allerlei signalen, die niet altijd worden begrepen.

Een van de meest voorkomende gebaren zijn twee vingers die in een V-vorm in de lucht worden gestoken tijdens het passeren van een andere motorrijder. Dat is niets meer dan een manier om te groeten, zegt Everink. “Vroeger had je ridders te paard, die een harnas droegen. Met zo’n grote helm op, kon je niet zien of het Piet, Klaas of Henk was. Vandaar dat iedereen elkaar begon te begroeten, als blik van herkenning. Zo doen we dat als motorrijders ook.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Er is een hele reeks aan gebaren die motorrijders gebruiken, zegt hij. “Zo kennen we het gebaar ‘ik moet tanken’.” De motorrijder maakt dan van zijn hand een vuist die hij meerdere keren van links naar rechts beweegt. “We hebben ook een gebaar voor koffiepauze.” De motorrijder brengt dan duim en wijsvinger naar de mond en weer omlaag, het internationale symbool voor kopje koffie.

Belangrijke gebaren

Er zijn ook gebaren die niet alleen worden gebruikt om naar elkaar te seinen, maar ook naar automobilisten en die de veiligheid op de weg moeten bevorderen. Zo betekent een linkerhand die in de lucht wordt gehouden ‘volg mij’. Een motorrijder die wil zeggen dat iemand moet versnellen, houdt zijn arm naast de motor gestrekt in de lengte van zijn lichaam en beweegt hem een paar keer naar achteren en naar voren.

Moet iemand vertragen, dan strekt de motorrijder zijn arm juist weg van het lichaam om die vervolgens omlaag en weer omhoog te bewegen. Als een motorrijder wil vertellen ‘let op, gevaar!’, dan wijst hij met linker wijsvinger naar het asfalt, terwijl de voet van het rechterbeen ook naar de weg wijst.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Als iemand vergeten is om zijn knipperlicht te gebruiken, brengt de motorrijder zijn duim naar zijn andere vingers, die samen worden gehouden terwijl ze naar voren wijzen. Als een motorrijder iemand wil bedanken die rechts van hem rijdt, dan steekt hij zijn rechter been een beetje uit. “Dat kun je interpreteren als een schoppende beweging, maar dat is absoluut niet zo. Er wordt echt bedoeld: bedankt dat je ruimte voor mij hebt gemaakt”, zegt Everink.

‘Pas op, politie!’

Soms worden er ook gebaren gemaakt door automobilisten naar motorrijders. “Dat is vooral deze”, zegt Everink, terwijl hij zijn hand een paar keer zachtjes op de bovenkant van zijn hoofd slaat. “Dat betekent: let op, er is politie in de buurt. De hand op het hoofd slaat op de politiepet.”

Lees ook: 

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer