main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2024 — 15:55

Met dit gebaar verklaren motorrijders je niet voor gek, ze geven juist een compliment

Motorrijders die op hun helm tikken, doen dat niet om je voor gek te verklaren. Ze willen je juist waarschuwen of een compliment geven. Het is een van de gebaren die nog weleens verkeerd wordt geïnterpreteerd door automobilisten, zegt Arjan Everink, hoofd verkeer van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

Nu de zon weer is gaan schijnen, neemt het aantal motorrijders op de weg toe. “Ik hoop voor het seizoen dat er heel veel mooie dagen komen”, zegt Everink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar wie voor zijn plezier de weg opgaat, moet ook goed opletten. Om te communiceren met andere weggebruikers, gebruiken motorrijders allerlei signalen, die niet altijd worden begrepen.

Een van de meest voorkomende gebaren zijn twee vingers die in een V-vorm in de lucht worden gestoken tijdens het passeren van een andere motorrijder. Dat is niets meer dan een manier om te groeten, zegt Everink. “Vroeger had je ridders te paard, die een harnas droegen. Met zo’n grote helm op, kon je niet zien of het Piet, Klaas of Henk was. Vandaar dat iedereen elkaar begon te begroeten, als blik van herkenning. Zo doen we dat als motorrijders ook.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Er is een hele reeks aan gebaren die motorrijders gebruiken, zegt hij. “Zo kennen we het gebaar ‘ik moet tanken’.” De motorrijder maakt dan van zijn hand een vuist die hij meerdere keren van links naar rechts beweegt. “We hebben ook een gebaar voor koffiepauze.” De motorrijder brengt dan duim en wijsvinger naar de mond en weer omlaag, het internationale symbool voor kopje koffie.

Belangrijke gebaren

Er zijn ook gebaren die niet alleen worden gebruikt om naar elkaar te seinen, maar ook naar automobilisten en die de veiligheid op de weg moeten bevorderen. Zo betekent een linkerhand die in de lucht wordt gehouden ‘volg mij’. Een motorrijder die wil zeggen dat iemand moet versnellen, houdt zijn arm naast de motor gestrekt in de lengte van zijn lichaam en beweegt hem een paar keer naar achteren en naar voren.

Moet iemand vertragen, dan strekt de motorrijder zijn arm juist weg van het lichaam om die vervolgens omlaag en weer omhoog te bewegen. Als een motorrijder wil vertellen ‘let op, gevaar!’, dan wijst hij met linker wijsvinger naar het asfalt, terwijl de voet van het rechterbeen ook naar de weg wijst.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Als iemand vergeten is om zijn knipperlicht te gebruiken, brengt de motorrijder zijn duim naar zijn andere vingers, die samen worden gehouden terwijl ze naar voren wijzen. Als een motorrijder iemand wil bedanken die rechts van hem rijdt, dan steekt hij zijn rechter been een beetje uit. “Dat kun je interpreteren als een schoppende beweging, maar dat is absoluut niet zo. Er wordt echt bedoeld: bedankt dat je ruimte voor mij hebt gemaakt”, zegt Everink.

‘Pas op, politie!’

Soms worden er ook gebaren gemaakt door automobilisten naar motorrijders. “Dat is vooral deze”, zegt Everink, terwijl hij zijn hand een paar keer zachtjes op de bovenkant van zijn hoofd slaat. “Dat betekent: let op, er is politie in de buurt. De hand op het hoofd slaat op de politiepet.”

Lees ook: 

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer