main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2024 — 15:55

Met dit gebaar verklaren motorrijders je niet voor gek, ze geven juist een compliment

Motorrijders die op hun helm tikken, doen dat niet om je voor gek te verklaren. Ze willen je juist waarschuwen of een compliment geven. Het is een van de gebaren die nog weleens verkeerd wordt geïnterpreteerd door automobilisten, zegt Arjan Everink, hoofd verkeer van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

Nu de zon weer is gaan schijnen, neemt het aantal motorrijders op de weg toe. “Ik hoop voor het seizoen dat er heel veel mooie dagen komen”, zegt Everink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar wie voor zijn plezier de weg opgaat, moet ook goed opletten. Om te communiceren met andere weggebruikers, gebruiken motorrijders allerlei signalen, die niet altijd worden begrepen.

Een van de meest voorkomende gebaren zijn twee vingers die in een V-vorm in de lucht worden gestoken tijdens het passeren van een andere motorrijder. Dat is niets meer dan een manier om te groeten, zegt Everink. “Vroeger had je ridders te paard, die een harnas droegen. Met zo’n grote helm op, kon je niet zien of het Piet, Klaas of Henk was. Vandaar dat iedereen elkaar begon te begroeten, als blik van herkenning. Zo doen we dat als motorrijders ook.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Er is een hele reeks aan gebaren die motorrijders gebruiken, zegt hij. “Zo kennen we het gebaar ‘ik moet tanken’.” De motorrijder maakt dan van zijn hand een vuist die hij meerdere keren van links naar rechts beweegt. “We hebben ook een gebaar voor koffiepauze.” De motorrijder brengt dan duim en wijsvinger naar de mond en weer omlaag, het internationale symbool voor kopje koffie.

Belangrijke gebaren

Er zijn ook gebaren die niet alleen worden gebruikt om naar elkaar te seinen, maar ook naar automobilisten en die de veiligheid op de weg moeten bevorderen. Zo betekent een linkerhand die in de lucht wordt gehouden ‘volg mij’. Een motorrijder die wil zeggen dat iemand moet versnellen, houdt zijn arm naast de motor gestrekt in de lengte van zijn lichaam en beweegt hem een paar keer naar achteren en naar voren.

Moet iemand vertragen, dan strekt de motorrijder zijn arm juist weg van het lichaam om die vervolgens omlaag en weer omhoog te bewegen. Als een motorrijder wil vertellen ‘let op, gevaar!’, dan wijst hij met linker wijsvinger naar het asfalt, terwijl de voet van het rechterbeen ook naar de weg wijst.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Als iemand vergeten is om zijn knipperlicht te gebruiken, brengt de motorrijder zijn duim naar zijn andere vingers, die samen worden gehouden terwijl ze naar voren wijzen. Als een motorrijder iemand wil bedanken die rechts van hem rijdt, dan steekt hij zijn rechter been een beetje uit. “Dat kun je interpreteren als een schoppende beweging, maar dat is absoluut niet zo. Er wordt echt bedoeld: bedankt dat je ruimte voor mij hebt gemaakt”, zegt Everink.

‘Pas op, politie!’

Soms worden er ook gebaren gemaakt door automobilisten naar motorrijders. “Dat is vooral deze”, zegt Everink, terwijl hij zijn hand een paar keer zachtjes op de bovenkant van zijn hoofd slaat. “Dat betekent: let op, er is politie in de buurt. De hand op het hoofd slaat op de politiepet.”

Lees ook: 

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer