Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere
Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven en hebben minder vertrouwen in de medemens. Daar komt bovenop dat zij ook achterlopen als het gaat om inkomen en vermogen. De verschillen tussen de jongere en oudere generaties zijn bovendien groter geworden.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Monitor Brede Welvaart. Daarin wordt niet alleen gekeken naar inkomen en vermogen, maar ook naar zaken als gezondheid, welzijn, arbeidsmarktsituatie, vertrouwen en kwaliteit van de leefomgeving.
Welvaart
Het CBS keek naar dertien van dit soort indicatoren. Voor de groep tot 25 jaar ligt de uitkomst van zeven daarvan onder het gemiddelde. Zij hebben bijvoorbeeld gemiddeld minder te besteden: een relatief groot deel van hun inkomen gaat op aan woonlasten. Waar deze jongvolwassenen wel brede welvaart ervaren, is op het gebied van onder meer gezondheid, arbeidsparticipatie en het vertrouwen in instituties.
Nederlanders tot 35 jaar delen veel van de constateringen in de jongste leeftijdsgroep. Ook daar hebben de ongunstige uitkomsten volgens het CBS de overhand. Zij hebben daarentegen meer dan gemiddeld te besteden en hebben niet per se minder vertrouwen in hun medemens. Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar hebben juist relatief veel brede welvaart. Niet alleen hebben zij meer te besteden, ook gaat er minder op aan woonlasten en zijn mensen in de oudste leeftijdsgroep tevredener over hun leven.
Zorgwekkend
FNV-voorzitter Tuur Elzinga vindt het zorgwekkend dat jongere generaties achterblijven bij de oudere generaties. “Het is niet meer vanzelfsprekend dat jouw kinderen het beter hebben dan jij, wat vroeger wel zo was. Toen was het misschien ook wel eens moeilijk. Maar je wist één ding: de volgende generatie gaat het weer wat beter krijgen. Dat vooruitgangsgeloof raken wij kwijt.”
Hij ziet in het oplossen van deze “scheefgroei van de welvaart” een belangrijke opgave voor een nieuw kabinet. “Dat zou het wel moeten zijn”, zegt hij. Al moet Elzinga bekennen dat hij er een hard hoofd in heeft. “In de aanloop naar de verkiezingen was bestaanszekerheid het thema”, benadrukt hij. “Maar nadat de verkiezingswinst binnen was, heb ik veel van de partijen die daarmee de verkiezingen zijn ingegaan er niet meer over gehoord.”
Lees ook:
Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman
- VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.
Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?
Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
- Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
- Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
- en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
VVD-leider Dilan Yeşilgöz en ChristenUnie-leider Mirjam Bikker slaan de handen in één tegen Jodenhaat en willen dat er een nieuwe Catshuissessie komt tegen antisemitisme. Dat…
Lees meerNederland moet nog veel doen wil het klimaatneutraal worden. Niet alleen zonnepanelen en windenergie moeten aan dat doel bijdragen, maar ook kerncentrales. Althans – als…
Lees meerDaags na de aanslag van Hamas op 7 oktober van vorig jaar sprak toenmalig premier Mark Rutte (VVD) zijn steun uit voor Israël. Als het…
Lees meerHet bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…
Lees meerMinister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…
Lees meerIn het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…
Lees meerOngeveer een op de zes patiënten die het afgelopen jaar een ziekenhuis of kliniek bezocht, kreeg te maken met een medische misser. Dat blijkt uit…
Lees meerPartijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz zei in WNL Op Zondag dat de NS antisemitisme faciliteert door pro-Palestijnse demonstraties op hun stations toe te staan….
Lees meerNa onderzoek van de ANWB, concludeert de wegenwacht dat de wegen drukker worden, mensen achter het stuur steeds meer haast hebben en dat het lontje…
Lees meerChristenUnie-leider Mirjam Bikker hoopt dat demonstranten vandaag geen pro-Palestijnse sit-ins houden op treinstations in Nederland. Het is precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een…
Lees meerVVD-leider Dilan Yeşilgöz geeft toe dat het veelbesproken begrotingsoverleg “een zware nacht” was, maar ze heeft nooit geopperd om de steker uit het kabinet te…
Lees meerEén jaar geleden werd Israël opgeschrikt door de bloedige aanslag van Hamas, onder meer bij het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Op diezelfde locatie houdt Israël…
Lees meerDe onderlinge verhoudingen binnen de coalitie staan onder spanning. VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie met concrete plannen moet…
Lees meerMensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…
Lees meer