main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Robert Fico
15 mei 2024 — 16:06

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel sterkte, mijn gedachten zijn met hem en zijn familie”, zegt de demissionair premier op X. Ook Kamerleden betuigen hun medeleven.

De verwondingen van de neergeschoten Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

‘Aanval op democratie’

D66-leider Rob Jetten spreekt van een “laffe aanval” op de Slovaakse premier. “Dit is niet alleen een aanslag op een regeringsleider. Dit is een aanslag op de democratie. Laten we gezamenlijk hopen op een snel herstel.”

Tekst gaat verder onder X. 

“Afschuwelijke aanslag op premier Fico van Slovakije” zegt GroenLinks-PvdA-voorman Frans Timmermans, eveneens op X. “Ik wens hem spoedig herstel en hoop dat de daders snel voor de rechter komen.”

“Zeer zorgwekkende berichten”, zegt Volt-leider Laurens Dassen. “Een directe aanval op de Europese democratie en onze gedeelde vrijheid en veiligheid. Ik hoop op zijn spoedige herstel.”

PvdD-voorvrouw Esther Ouwehand (PvdD) vindt het “afschuwelijk nieuws” dat Fico is neergeschoten. Ook zij spreekt van “een directe aanval op de democratie” en spreekt de hoop uit dat de Slovaakse premier er bovenop komt.

SP-leider Jimmy Dijk noemt de gebeurtenis een “vreselijke aanslag op een regeringsleider en een aanslag op de democratie” en wenst Fico “veel sterkte”. Ook wenst de SP’er Fico een “spoedig herstel”.

EU-kopstukken geschokt

Ook EU-kopstukken reageren geschokt op het neerschieten van Fico. Dat is een “verachtelijke” en “vreselijke” aanval, zeggen de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

“Zulke gewelddaden ondermijnen de democratie, ons kostbaarste gezamenlijke bezit”, laat commissievoorzitter Ursula von der Leyen op X weten. “Daarvoor is in onze samenleving geen plaats.”

Ook parlementsvoorzitter Roberta Metsola is “geschokt door de vreselijke aanval. Namens het Europees Parlement veroordeel ik deze gewelddaad.”

De voorzitter van de EU-regeringsleiders Charles Michel schrijft op X dat hij “geschokt” is. “Niets kan ooit geweld of dergelijke aanvallen rechtvaardigen.”

De drie voorzitters “zijn in gedachten” bij Fico en zijn familie.

Lees ook: 

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer