main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 15 mei 2024 — 14:43

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is het de welkome realiteit. ”Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn zoontje na drie maanden naar de opvang zou brengen. Sterker nog, dat mag hier pas vanaf een jaar”, vertelt de Nederlandse juriste Esther Meulenberg, die nu zo’n vijf jaar in de Zweedse stad Göteborg woont.

”Wij krijgen 480 dagen verlof. Die mag je als koppel verdelen. Ik blijf een jaar thuis, mijn man zes of acht maanden. Dan zijn we nog niet door onze dagen heen. Je kunt ze opmaken tot je kind een jaar of acht is”, vertelt Meilenberg (moeder van twee, waarvan de jongste vier maanden) in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

”Een jaar lang lijkt lang, maar het vliegt voorbij”, verzekert de juriste. Bovendien hoeven Zweedse ouders zich na hun lange verlof geen zorgen te maken over de peperdure opvang. ”Hier betaal je zo’n 100 euro per maand. Dan kan je kind fulltime naar de opvang. Ik ga weer fulltime werken.”

Stress

In Nederland is dat wel anders, weet Meulenberg maar al te goed. ”Je wordt in Nederland bijna gedwongen om parttime te gaan werken. Ik zie hoe mijn vriendinnen daarin moeten balanceren. Waar moet je kind heen? De opvang of familie om de kosten te drukken? Je schuldig voelen als de opvang belt omdat je kind ziek is, je weg moet en in de avond je werk inhaalt… Het bezorgt allemaal veel stress. Die stress is hier niet.”

Werkgevers in het land van knäckebröd en ABBA balen volgens de Nederlandse niet van de situatie. Integendeel. ”Ze alleen maar blij voor je als je zwanger bent. Oprecht blij. Iemand moet mij natuurlijk vervangen. Dan huren ze vaak een consultant in.”

Bizar

Zweden lijkt dan ook zowat volledig ingericht te zijn op ouders met jonge kroost. Zo heeft vrijwel ieder warenhuis een familiekamer, waar je een luier kunt verschonen, kolven of een flesje opwarmen. De overheid organiseert bovendien allerlei bijeenkomsten over hoe je een kind kunt opvoeden.

Zweedse ouders in het stadsmuseum van Göteborg vinden het ‘bizar’ dat Nederlandse moeders na tien weken alweer aan het werk moeten. ”Dat kan ik me echt niet voorstellen”, zegt een moeder. Iemand anders voegt toe: ”Als ik na drie maanden weer moest werken, was ik een wrak geweest. Ik heb de eerste drie maanden niet eens geslapen”.

Zweden is een verzorgingsstaat met goede regelingen voor ouders met een baby. Tegelijkertijd stijgt de inkomensongelijkheid nergens zo hard als hier. Jill Bleiksloot onderzoekt het. Kijk donderdag om 20.55 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Lees ook:

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer