main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 15 mei 2024 — 14:43

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is het de welkome realiteit. ”Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn zoontje na drie maanden naar de opvang zou brengen. Sterker nog, dat mag hier pas vanaf een jaar”, vertelt de Nederlandse juriste Esther Meulenberg, die nu zo’n vijf jaar in de Zweedse stad Göteborg woont.

”Wij krijgen 480 dagen verlof. Die mag je als koppel verdelen. Ik blijf een jaar thuis, mijn man zes of acht maanden. Dan zijn we nog niet door onze dagen heen. Je kunt ze opmaken tot je kind een jaar of acht is”, vertelt Meilenberg (moeder van twee, waarvan de jongste vier maanden) in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

”Een jaar lang lijkt lang, maar het vliegt voorbij”, verzekert de juriste. Bovendien hoeven Zweedse ouders zich na hun lange verlof geen zorgen te maken over de peperdure opvang. ”Hier betaal je zo’n 100 euro per maand. Dan kan je kind fulltime naar de opvang. Ik ga weer fulltime werken.”

Stress

In Nederland is dat wel anders, weet Meulenberg maar al te goed. ”Je wordt in Nederland bijna gedwongen om parttime te gaan werken. Ik zie hoe mijn vriendinnen daarin moeten balanceren. Waar moet je kind heen? De opvang of familie om de kosten te drukken? Je schuldig voelen als de opvang belt omdat je kind ziek is, je weg moet en in de avond je werk inhaalt… Het bezorgt allemaal veel stress. Die stress is hier niet.”

Werkgevers in het land van knäckebröd en ABBA balen volgens de Nederlandse niet van de situatie. Integendeel. ”Ze alleen maar blij voor je als je zwanger bent. Oprecht blij. Iemand moet mij natuurlijk vervangen. Dan huren ze vaak een consultant in.”

Bizar

Zweden lijkt dan ook zowat volledig ingericht te zijn op ouders met jonge kroost. Zo heeft vrijwel ieder warenhuis een familiekamer, waar je een luier kunt verschonen, kolven of een flesje opwarmen. De overheid organiseert bovendien allerlei bijeenkomsten over hoe je een kind kunt opvoeden.

Zweedse ouders in het stadsmuseum van Göteborg vinden het ‘bizar’ dat Nederlandse moeders na tien weken alweer aan het werk moeten. ”Dat kan ik me echt niet voorstellen”, zegt een moeder. Iemand anders voegt toe: ”Als ik na drie maanden weer moest werken, was ik een wrak geweest. Ik heb de eerste drie maanden niet eens geslapen”.

Zweden is een verzorgingsstaat met goede regelingen voor ouders met een baby. Tegelijkertijd stijgt de inkomensongelijkheid nergens zo hard als hier. Jill Bleiksloot onderzoekt het. Kijk donderdag om 20.55 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Lees ook:

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer