main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 mei 2024 — 11:58

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die mensen achterlaten in de horecasector. Een grote groep laat dit nog altijd cash achter, blijkt uit onderzoek van Mobile Payment Monitor van Visa.

Digitaal afrekenen krijgt van veel Nederlanders de voorkeur boven betalen met contant geld. Naast de snelheid en veiligheid, wordt een beter overzicht in de uitgaven genoemd als reden. Pinnen is zelfs zo populair, dat 21 procent van de Nederlanders winkels voorbijloopt waar geen pinmogelijkheid is.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Fooi

Deze ontwikkeling heef ook invloed in de manier hoe mensen fooi geven. Ouderwets een paar euro’s op een schaaltje leggen lijkt verleden tijd. Inmiddels geeft 44 procent van de Nederlanders ook digitaal fooi. Toch betaalt een deel (22 procent) de fooi nog wel contant, ook al is de grote rekening betaalt met pin. Een deel (43 procent) doet dit, omdat men vreest dat digitale fooi niet bij het personeel terechtkomt. Bijna een derde (30 procent) legt contant fooi neer om van kleingeld af te komen.

Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom maakt de vergelijking met Amerika, waar een pinbetaler de keuze krijgt voorgelegd hoeveel fooi die wil achterlaten. De klant kan dan kiezen tussen bijvoorbeeld 10, 15 of 20 procent. “Daar zit het helemaal ingebakken”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Neemt dat dan de angst weg dat fooi bij de juiste persoon terechtkomt? Blom denkt dat wij daar ons geen zorgen over hoeven te maken. “Daar zit het helemaal in het systeem ingebakken en in Nederland ook.”

Toekomst zonder cash?

Een ruime meerderheid (82 procent) kiest digitaal afrekenen boven betalen met cash. Die trend verspreidt zich ook steeds meer. Inmiddels betaalt 36 procent van de generatie 36 tot 45 steeds vaker digitaal. Dat is een toename van 29 procent ter vergelijking met een jaar eerder.

Voor de jongere generaties is digitaal betalen doodnormaal. Ruim twee derde (69 procent) betaalt alles met pin of smartphone. Sterker nog: 73 procent van de jongeren gaat eerder op pad zonder portemonnee dan zonder smartphone. Ook de 60+’ers zien steeds meer fiducie in hun smartphone. Een meerderheid van 52 procent betaalt liever met smartphone dan dat zij flappen uit hun beurs toveren.

Lees ook:

Angst voor cashloze samenleving: ‘Dat wordt een ramp’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Vanavond, 20.30 uur
Blokkade universiteitsgebouw Utrecht over, pand blijft nog dicht

Het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…

Lees meer

Heinen vindt financiële steun Oekraïne ‘ongelooflijk belangrijk’

Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…

Lees meer

Omroep WNL maakt nieuwe serie voor NPO 1: In ‘Op de Barricade’ bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers in actie komen

In het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…

Lees meer

Wilders zegt ‘no way’ maar defensieminister Brekelmans houdt voet bij stuk: ‘Oekraïne mag in toekomst bij NAVO’

PVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…

Lees meer

Hoogte uitkeringen per gemeente verschilt tot 900 euro, zegt FNV

Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…

Lees meer

Duitse grenscontroles zijn slechts ‘middel op korte termijn’

De Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie…

Lees meer

KLM-topvrouw hekelt ‘oneerlijke’ concurrentie China: ‘Moeten oneerlijk speelveld voorkomen’

Brussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…

Lees meer