Geen snelheidsboetes door actievoerende politiebonden: ‘Kans groot dat je ermee wegkomt’
Politiebonden voeren sinds vorige week actie vanwege het uitblijven van de vroegpensioenregeling. Deze acties gaan steeds een stap verder. Waar het begon met een oogje dichtknijpen bij lichte overtredingen, bijvoorbeeld zonder licht fietsen of wildplassen, komen daar vanaf woensdag snelheidsboetes bij. Door de acties kan het voorkomen dat je geflitst wordt, maar dat de envelop nooit op de deurmat valt.
Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman onderstreept in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de politie met deze acties een signaal wil afgeven. “Ik vind het nog heel vriendelijk. Als je kijkt naar de zwaarte van het beroep, dan is actievoeren hard nodig.”
Burgers blij, politiek de dupe
Mocht je gesnapt worden terwijl je te hard rijdt, is de kans dus groot dat je er voor even mee wegkomt. Door middel van deze acties vragen politiebonden aandacht van de politiek in de hoop dat ze beter gaan luisteren. “Zorg voor die vroegpensioenregeling”, is de eis van Kooiman.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De formerende partijen zijn het in de nacht van dinsdag op woensdag eens geworden over het financiële vraagstuk. “Maar als de boetes niet binnenstromen, heeft financiën straks ook een probleem.”
‘Acties stoppen niet’
Kooiman benadrukt dat de acties niet stoppen tot de vroegpensioenregeling er is. “Wij bouwen op in onze acties en zijn de eerste twee keer naar Den Haag gegaan.” Daar kregen ze nul op rekest. “Elke week schalen we op.” Dat kan zelfs zover gaan dat politiebureaus sluiten. “Of dat we geen bijstand meer leveren bij deurwaarders of evenementen.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
De vroegpensioenregeling binnen de politie stopt eind 2025, vertelt Kooiman. “Voor de zomervakantie hebben we duidelijkheid nodig wanneer deze regeling verder kan lopen. De onderhandelingen lopen alleen vast.” Het is namelijk nog steeds de vraag of politiewerk als ‘zwaar werk’ wordt beschouwd. “Dat vinden wij uiteraard belachelijk. Elke dag zijn er gemiddeld 34 agenten waartegen geweld wordt gebruikt.”
Gezond en veilig met pensioen
De voorzitter benadrukt dat politiemensen het verdienen om iets terug te krijgen van de maatschappij. “Zodat ze gezond en veilig met pensioen kunnen en daar eerder van mogen genieten.”
Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther vindt het goed dat de politie tijdens de acties geen misbruik maakt van hun machtspositie. “Dit is een stuk beter dan bijvoorbeeld langzame acties op snelwegen organiseren. Hier kan je juist begrip voor hebben.”
Lees ook:
Politie protesteert tegen vastgelopen pensioenregeling: ‘Mijn collega’s zijn op’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Hoe kon het dat er tien jaar geleden zo weinig aandacht was voor de genocide op de Jezidi’s? En hoe kan het dat deze groep,…
Lees meerAlex Pastoor stopte een halfjaar geleden bij Almere City als trainer. Hij sloot een succesvol seizoen af, maar de druk op zijn schouders was enorm….
Lees meerHet bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…
Lees meerSpanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…
Lees meerMuseumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…
Lees meerDe politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…
Lees meerEen verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerEr wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meer