main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 mei 2024 — 11:39

Nederlandse journalisten doen schokkende ontdekking over moord op John F. Kennedy: ‘CIA zat erachter’

De FBI en CIA hebben glashard en onder ede gelogen over de moord op John F. Kennedy. Dat concluderen twee Nederlandse journalisten, Lammert de Bruin en Babs Assink, in een opzienbarende podcast over de moordaanslag op de toenmalige Amerikaanse president. Ze baseren zich op een gekocht archief waarin veel onthullende documenten staan en het verhaal van de minnares van de aangewezen moordenaar, Lee Harvey Oswald.

Ruim 60 jaar geleden, op 22 november 1963, werd Kennedy doodgeschoten tijdens een presidentiële rondrit door Dallas. “Mensen hebben van de Amerikaanse overheid voorgeschoteld gekregen dat alleen Oswald achter de moord op Kennedy zat. Hij werd echter gebruikt om de aandacht van de CIA af te leiden”, stelt De Bruin in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Oswald heeft nooit zijn kant van het verhaal kunnen doen, omdat hij twee dagen na zijn arrestatie werd doodgeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby. “Van de verhoren is geen enkele notitie of bandopname gemaakt”, vertelt De Bruin. “We weten niet wat hij heeft gezegd tussen de tijd dat hij is aangehouden en is vermoord.”

Informatie achtergehouden

De Warren-commissie stelde een onderzoek in, maar bij de uitkomsten worden al sinds de publicatie van het rapport vraagtekens gezet. “In de loop der jaren is gebleken dat veel informatie is achtergehouden, waardoor veel zaken in het rapport niet kloppen.”

Reden genoeg voor De Bruin en Assink om nog eens diep in de zaak te duiken en hun eerdere podcastserie over Kennedey een vervolg te geven. De Bruin stuitte op pallets vol krantenknipsels, documenten en cassettebandjes van een privédetective die zich 50 jaar lang bezighield met de zaak. “Het stond op eBay en ik kwam het tijdens mijn research tegen. Het was een schatkist.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Na aankoop is De Bruin samen met Assink diep in de documenten gedoken. “Er zitten rechtbankverslagen, briefwisselingen en krantenknipsels in, maar ook een dodenlijst van mensen die onder mysterieuze omstandigheden verdwenen of vermoord zijn.” Zij hadden op één of andere manier een link met de moord op Kennedy, vertelt de podcastmaker. Via deze lijst kwam De Bruin een ooggetuige op het spoor die de zomer van 1963 met Oswald In New Orleans heeft doorgebracht.

‘Oswald deed spionagewerkzaamheden’

Wat Oswald die zomer deed was lang een raadsel. “Hij was overgestapt als marinier naar Rusland en is daarna weer teruggekeerd naar Amerika. Het was gek dat dit zo makkelijk ging.” Oswald deelde in New Orleans allerlei pro-Castropamfletten uit. De getuige die De Bruin sprak, de toenmalige minnares van Oswald, Judyth Vary Baker, vertelde dat Oswald spionagewerkzaamheden deed namens de Amerikaanse overheid. “Het uitdelen van de pamfletten was volgens haar een cover-up.”

De daadwerkelijke taak van Oswald was volgens de ooggetuige het ontmaskeren van Cubaanse spionnen. “Iemand die een pamflet aannam en niet gelijk weggooide, was verdacht. Daarnaast waren ze bezig met een geheim overheidsproject om Fidel Castro te vermoorden.”

‘Plan B was uitschakelen Kennedy’

Er was dus veel meer aan de hand dan het publiek jarenlang is voorgeschoteld, concludeert De Bruin. “De krachten die met dit geheime project bezig waren, het uitschakelen van Castro, zijn overgestapt naar plan B toen dit plan onhaalbaar bleek. Plan B was het uitschakelen van Kennedy.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Deze theorieën doen al jarenlang de ronde, maar De Bruin heeft bewijs om de waarheid van deze theorie aan te tonen. “In het archief hebben we een document gevonden waar zwart op wit de banden tussen Oswald en de CIA worden aangetoond. Daarnaast kunnen de verhalen van de ooggetuige worden aangesterkt met ondersteunend bewijs. “Haar verhaal is ongelooflijk. Als je het in Hollywood zou inleveren als script, zouden ze zeggen: dit is te ongeloofwaardig. Maar soms is de waarheid ongeloofwaardiger dan je kunt bedenken.”

Meer weten over de ontdekkingen die Lammert de Bruin en Babs Assink hebben gedaan? Beluister dan de podcast ‘JFK – The Secret Archives’ op NPO Luister.

Lees ook:

Duizenden documenten over moord op John F. Kennedy worden eindelijk vrijgegeven: wat staat erin?

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer