main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 16 april 2024 — 06:57

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische pathologie. ”Wij geven de overledene een stem”, aldus forensisch patholoog Bart Latten in de WNL-podcast van Het Misdaadbureau.

”Het geeft een goed gevoel als je het ontbrekende puzzelstukje vindt. Het is triest als iemand neergeschoten of neergestoken is, we hebben ook dan zeker een toegevoegde waarde, maar ik vind de zaken waarbij je aan de buitenkant niet zo goed ziet waar iemand aan is overleden het interessants. Dan is mijn onderzoek van meer toegevoegde waarde”, aldus Latten.

Informatie die de forensisch patholoog boven water krijgt is niet alleen belangrijk voor de rechtsgang bij bijvoorbeeld een moord, maar ook voor de nabestaanden. ”Je geeft antwoorden op vragen die er spelen.”

Meer weten over het werk van Latten en het NFI? Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau. Tekst gaat hieronder verder.

Alle organen onder de loep

Wat houdt het werk van de forensisch patholoog precies in? Latten vertelt: “Als een overleden persoon wordt aangetroffen en we kunnen het scenario van een strafbaar feit niet uitsluiten, dan wordt het lichaam naar het NFI gebracht waar wij uitgebreid uitwendig en inwendig onderzoek verrichten. Zo kunnen we de doodsoorzaak bepalen.”

Dit onderzoek is uitgebreid en compleet, benadrukt hij. ”Van alle organen nemen we een stukje weefsel af en dit leggen we onder een microscoop. We doen ook toxicologisch onderzoek, waarbij we kijken naar bloed en urine, en radiologisch onderzoek”, zegt de forensisch patholoog.

De politie is altijd in de ruimte aanwezig. ”Zodat we een kort lijntje hebben. We kunnen vragen stellen aan hen en dingen snel terugkoppelen. Dan kunnen ze zo snel mogelijk verder met het onderzoek.”

‘We gaan respectvol met het lichaam om’

Gruwelijk is zijn werk zeker niet, zegt de forensisch patholoog. ”Zo wil ik het niet noemen. We gaan respectvol met het lichaam om en zorgen ervoor dat het zo goed mogelijk terugkomt bij de nabestaanden.”

Desalniettemin krijgt Latten te maken met schokkende dingen. ”Overleden jonge mensen, vermoorde baby’s. Heftige zaken. Soms heb je elkaar dan nodig voor ondersteuning. Maar je doet dit werk natuurlijk niet als je het er heel moeilijk mee hebt.”

Lees ook: 

Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer