main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 april 2024 — 12:12

MKB-Nederland hekelt vroege Voorjaarsnota demissionair kabinet: ‘Paniekvoetbal’

Dat het demissionaire kabinet vandaag de Voorjaarsnota presenteert, stuit op kritiek van MKB-Nederland. Volgens voorzitter Jacco Vonhof had het kabinet meer tijd moeten nemen. “Het is toch weer een kwestie van paniekvoetbal”, verzucht Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Veel eerder dan gebruikelijk presenteerde het kabinet vanochtend de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de Rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) vond dat geen onredelijk verzoek, en besloot daarop de voorjaarsnota ook gelijk naar de Tweede Kamer te sturen. Hij licht het stuk, waarin alle mee- en tegenvallers staan opgesomd en ook een doorkijkje wordt gegeven naar de begrotingen van de komende jaren, vandaag toe.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

In de Voorjaarsnota staat dat de extra miljarden die het demissionaire kabinet uittrekt voor onder meer Oekraïne en defensie, komt van meevallers op diverse begrotingen. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er per saldo niet door verslechteren. Desondanks blijft de ruimte voor een nieuw kabinet om extra uitgaven te doen zeer beperkt.

Tegenvallers zijn er ook, bijvoorbeeld bij de asielopvang. Daar is dit jaar en volgend jaar in totaal ruim 1 miljard euro extra voor nodig. Voor de afhandeling van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag trekt het kabinet 1,3 miljard euro extra uit, voor de gedupeerden van de gaswinning in Groningen nog eens een half miljard.

‘Paniekvoetbal’

Voorzitter van MKB-Nederland Vonhof had liever gezien dat het kabinet wat meer tijd had genomen met de Voorjaarsnota. “Het is toch weer een kwestie van paniekvoetbal. Er is een aantal tegenvallers. Dat is lastig, maar men gaat meteen op zoek naar dekking en ook weer naar dekking bij mkb-ondernemers”, zegt Vonhof, even voor de presentatie van de Voorjaarsnota.

Volgens de ondernemersvoorman was de Voorjaarsnota nu nog niet nodig. Nederland is namelijk kerngezond, zegt hij. “Laat dit aan de formerende partijen. Laat desnoods deze keer het in het saldo lopen en probeer de mkb-ondernemer te ontzien.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start! 

Volgens Vonhof worden ondernemers de dupe van de vroege Voorjaarsnota van het demissionaire kabinet. “De conclusie is dat een mkb-ondernemer met een bv bij een inkomen van 50.000 euro meer belasting gaat betalen dan een werknemer. Volgens mij hebben we dan een punt bereikt dat we niet willen bereiken, namelijk dat risico nemen niet meer wordt beloond.”

Begrotingstekort

Ondanks de extra uitgaven, bijvoorbeeld voor militaire en humanitaire steun aan Oekraïne, blijft het begrotingstekort dit jaar beperkt tot 2,5 procent van de totale omvang van de economie, staat in de Voorjaarsnota. Ook in 2025 blijft het zogeheten EMU-saldo met 2,8 procent nog onder het maximum van 3 procent dat de eurolanden onderling hebben afgesproken.

Van Weyenberg spreekt van een “beleidsarme” begroting en vindt dat het kabinet zich “terughoudend” opstelt. Dat het begrotingstekort de komende jaren blijft oplopen, komt volgens hem ook door vergrijzing. Om dat te voorkomen zouden forse bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn. Dat past niet bij een demissionair kabinet, vindt de minister.

Lees ook: 

Formerende partijen spreken vooral één op één met informateurs: ‘Het vertrouwen is broos’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer