main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 april 2024 — 08:47

Formerende partijen spreken vooral één op één met informateurs: ‘Het vertrouwen is broos’

De formatie schiet niet op en ondertussen vallen de formerende partijen elkaar aan. Het is nog maar de vraag of informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hun deadline gaan halen. “Het vertrouwen is broos”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De informateurs komen half mei met hun verslag. Dan moet er een akkoord op hoofdlijnen op tafel liggen. Het duo geeft aan dat het een race tegen de klok wordt. Dat heeft ermee te maken dat de formerende partijen elkaar steeds vaker persoonlijk aanvallen.

‘Niet bang op elkaar in te gaan’

Het debat over de publieke omroep gisteren waar PVV en NSC lijnrecht tegenover elkaar stonden, is daar een goed voorbeeld van. PVV’er Martine van der Velde noemde de NPO “een nutteloos ding”. Nicolien van Vroonhoven (NSC) kon haar oren niet geloven. “Zei u echt dat de NPO een nutteloos ding is?”, vroeg zij aan Van der Velde.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Dit soort confrontaties in debatten zien wij steeds vaker”, zegt Van Viegen. “Het laat zien dat ze niet bang zijn om op elkaar in te gaan. Ze laten elkaar heel, maar willen duidelijk maken dat ze het niet met elkaar eens zijn.”

‘Het vertrouwen is broos’

Het tekent volgens Van Viegen ook hoe het er aan de formatietafel aan toegaat. Daar spreken de partijleiders vooral één op één met de informateurs. “Dat is niet gebruikelijk”, zegt Van Viegen.

Wat wel gebruikelijk is in deze fase, is dat de onderhandelaars samen de overeenkomsten en verschillen bespreken om vervolgens de vraag te beantwoorden: ‘hoe komen wij hieruit?’ Dat gebeurt nu niet. Er wordt alleen via de informateurs onderhandeld. “Het vertrouwen is niet groot genoeg om met elkaar te kijken om eruit te komen. Het vertrouwen is broos.”

Financiën

Een heikel punt waar de partijen over blijven discussiëren is financiën. “Aan de ene kant heb je de BBB en PVV, die plannen in hun verkiezingsprogramma’s hebben staan die best veel geld kosten. Aan de andere kant heb je de VVD, die altijd heel strak op de financiën zit. Die partij wil dat er strakke financiële kaders zijn.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

BBB en PVV stellen op hun beurt dat het geld er wel is, maar dat het al is gereserveerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Defensie. “Er zijn andere partijen die dan zeggen: als we het niet kunnen uitgeven, dan kunnen we het ergens anders aan besteden. Daar staan niet alle partijen om te springen.”

De gesprekken aan de formatietafel lopen niet op rolletjes en de tijd begint te dringen. “De discussie gaat over de financiële kaders en niet eens op detailniveau hoe het met migratie moet of waar het geld precies naartoe gaat. Daar zijn wij nog niet eens aangekomen”, aldus Van Viegen. Met andere woorden: er is op hoofdlijnen nog nergens een knoop op doorgehakt.

Lees ook:

Financiën nog steeds grootste heikel punt in de formatie: ‘De wil is er wel’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer