main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 2 maart 2024 — 13:00

Kan crimineel geld worden gebruikt als tipgeld?

In 2023 werd in veertien zaken tipgeld uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de arrestatie en veroordeling van een crimineel. Maar uit wiens portemonnee komt dat tipgeld? Brechtje van Moosdijk is werkzaam bij het OM Landelijk Parket en vertelt in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 dat het niet uit de zakken van de crimineel komt.

Om in aanmerking te komen voor het tipgeld moet je volgens onderzoeksjournalist Rick Pietersz nog aan allerlei voorwaarden voldoen. “Zo mag je niet betrokken zijn bij de misdaad en moet je je heel specifieke informatie leveren. Als je bijvoorbeeld zegt: de verdachte is in Amsterdam, dan is dat behoorlijk breed. Maar als je een specifieke plaats doorgeeft en dat leidt tot een aanhouding en veroordeling, bijvoorbeeld een huisadres waar de verdachte zich schuilhoudt, dan krijg je het.”

Prada’s en Picasso’s: de jacht op criminele blingbling. Luister de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder.

Het geld dat wordt gebruikt om het tipgeld uit te loven wordt beschikbaar gesteld door het ministerie voor Justitie en Veiligheid, legt Van Moosdijk uit. “Er is eigenlijk een onbeperkt budget, maar dat betekent niet dat het overal maar wordt ingezet, want die drempel is wel hoog. Niet elke zaak komt daarvoor in aanmerking.”

Het geldbedrag is wel in de loop der tijd omhoog gegaan. Vaak heeft dat te maken met zaken “als het gaat om mensen die heel moeilijk te vinden zijn en waarvan je kan vermoeden dat andere criminelen er iets meer van weten. Dan moet je er wel wat meer geld tegenoverstellen”, vertelt Van Moosdijk.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van Omroep WNL!

Slechts 14 keer uitgekeerd

Tipgeld wordt daarentegen niet vaak uitgekeerd, vertelt Pietersz, slechts veertien keer in 2023. “Een zaak staat iedereen nog wel dichtbij en dat is de zaak van Lucky. Hij schoot twee mensen neer in Zwijndrecht bij een winkelcentrum, waarvan een iemand later is overleden. Hij was een tijd voortvluchtig en bij deze zaak werd een recordbedrag uitgekeerd van 30.000 euro”, vertelt hij.

Maar ook coldcases kunnen nog worden opgelost met de houden tip. Zo werd er 25.000 euro uitgekeerd voor de gouden tip rond een moord op een echtpaar in Amsterdam. “Die zaak is na vijftien jaar opgelost.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer