main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 1 maart 2024 — 21:41

Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen

Het Openbaar Ministerie (OM) komt de meest gekke dingen tegen die ze kunnen afpakken van criminelen. Bij de designerveiling in Groningen vertelt projectleider Robert Dinkela in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 onder meer dure sieraden, horloges en designerkleding tegen te komen. “Merken die we heel veel voorbij zien komen zijn Louis Vuitton, dat is toch wel een toppertje. Die komen hier met kisten vol binnen zo en dan.”

In 1993 voerde kabinet Lubbers III al de ‘plukze-wetgeving’ in, waarin het nog makkelijker werd om geld en goederen van criminelen af te pakken. In 2023 nam het OM aan 363 miljoen euro in beslag van mensen met duistere zaakjes. “Het is vijftig procent meer dan het jaar daarvoor, dus dat is mooi”, vertelt Anita van Dis, Landelijk Coördinator Afpakken bij het OM.

Prada’s en Picasso’s: de jacht op criminele blingbling. Luister de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder.



Ondanks de stijgende lijn is het bedrag nog een schijntje vergeleken met het totaalbedrag aan crimineel geld dat wordt witgewassen in Nederland. Geschat wordt een bedrag van ongeveer 16 miljard euro. Bovendien vloeit al dat geld dat is afgepakt ook niet direct terug richting de staatskas, legt Van Dis uit. “Met beslag leggen pakken we het in feite van een crimineel af. Dat vinden wij een ijkpunt. Maar er gaat natuurlijk geld naar de benadeelde partijen en naar slachtoffers. Dat gaat niet de staatskas in.” En zo zijn er nog veel meer posten, vertelt Van Dis.

Tekst gaat verder onder de X.

Bizarre voorwerpen

Onder die goederen zitten soms bijzondere voorwerpen, vertelt Dinkela. “Wat we nog wel bij staat van wat we geveild hebben is een horloge, een Richard Mille-horloge. Die heeft meer dan een kwart miljoen opgeleverd.” Een ander opmerkelijk voorwerp was een originele Picasso. “Dat is wel bijzonder om buitenom een museum te zien.”

Sommige voorwerpen kunnen daarentegen beter niet worden geveild, vertelt Van Dis. “We hebben ooit een boot herbestemd. Dat was van een Franse avonturier die tussen ijsschotsen door wilde varen. Die had specifieke features. Daar kon je volgens mij van binnenuit zo het water in. Dus dat kon niemand zien”, vertelt ze. “Een aantal drugscriminelen vonden die boot hartstikke leuk en hebben die gekocht. Toen we hem afgepakt hadden, dachten we: als we deze nu gaan veilen, dan gaat de volgende drugsbende het misschien ook leuk vinden.”

In plaats van veilen is de boot gedoneerd aan een scheepvaartschool in Rotterdam. “Gewoon omdat je niet wilt dat de volgende bende criminelen daar iets mee gaat doen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Ze zullen toch niet stoppen

Journalist bij Follow the Money Bart de Koning vindt dat we de zaken ook niet te veel moeten overdrijven. “Dat hele idee van: we gaan ze plukken en dan houdt het op, dat is nog nooit ergens gelukt. Het moet wel gebeuren, maar je moet er niet mee doen alsof je de misdaad ermee uit de lucht gaat halen. Laat staan dat ze ermee ophouden.”

Toch heeft de maatschappij er wel baat bij, stellen ze beiden. Met de designerveilingen wil het OM vooral zichtbaarheid creëren. “En het werkt ook heel goed. Voor het maatschappelijk draagvlak met het afpakken is het belangrijk dat je ziet wat we dan binnenhalen.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer