main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 1 maart 2024 — 21:41

Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen

Het Openbaar Ministerie (OM) komt de meest gekke dingen tegen die ze kunnen afpakken van criminelen. Bij de designerveiling in Groningen vertelt projectleider Robert Dinkela in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 onder meer dure sieraden, horloges en designerkleding tegen te komen. “Merken die we heel veel voorbij zien komen zijn Louis Vuitton, dat is toch wel een toppertje. Die komen hier met kisten vol binnen zo en dan.”

In 1993 voerde kabinet Lubbers III al de ‘plukze-wetgeving’ in, waarin het nog makkelijker werd om geld en goederen van criminelen af te pakken. In 2023 nam het OM aan 363 miljoen euro in beslag van mensen met duistere zaakjes. “Het is vijftig procent meer dan het jaar daarvoor, dus dat is mooi”, vertelt Anita van Dis, Landelijk Coördinator Afpakken bij het OM.

Prada’s en Picasso’s: de jacht op criminele blingbling. Luister de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder.



Ondanks de stijgende lijn is het bedrag nog een schijntje vergeleken met het totaalbedrag aan crimineel geld dat wordt witgewassen in Nederland. Geschat wordt een bedrag van ongeveer 16 miljard euro. Bovendien vloeit al dat geld dat is afgepakt ook niet direct terug richting de staatskas, legt Van Dis uit. “Met beslag leggen pakken we het in feite van een crimineel af. Dat vinden wij een ijkpunt. Maar er gaat natuurlijk geld naar de benadeelde partijen en naar slachtoffers. Dat gaat niet de staatskas in.” En zo zijn er nog veel meer posten, vertelt Van Dis.

Tekst gaat verder onder de X.

Bizarre voorwerpen

Onder die goederen zitten soms bijzondere voorwerpen, vertelt Dinkela. “Wat we nog wel bij staat van wat we geveild hebben is een horloge, een Richard Mille-horloge. Die heeft meer dan een kwart miljoen opgeleverd.” Een ander opmerkelijk voorwerp was een originele Picasso. “Dat is wel bijzonder om buitenom een museum te zien.”

Sommige voorwerpen kunnen daarentegen beter niet worden geveild, vertelt Van Dis. “We hebben ooit een boot herbestemd. Dat was van een Franse avonturier die tussen ijsschotsen door wilde varen. Die had specifieke features. Daar kon je volgens mij van binnenuit zo het water in. Dus dat kon niemand zien”, vertelt ze. “Een aantal drugscriminelen vonden die boot hartstikke leuk en hebben die gekocht. Toen we hem afgepakt hadden, dachten we: als we deze nu gaan veilen, dan gaat de volgende drugsbende het misschien ook leuk vinden.”

In plaats van veilen is de boot gedoneerd aan een scheepvaartschool in Rotterdam. “Gewoon omdat je niet wilt dat de volgende bende criminelen daar iets mee gaat doen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Ze zullen toch niet stoppen

Journalist bij Follow the Money Bart de Koning vindt dat we de zaken ook niet te veel moeten overdrijven. “Dat hele idee van: we gaan ze plukken en dan houdt het op, dat is nog nooit ergens gelukt. Het moet wel gebeuren, maar je moet er niet mee doen alsof je de misdaad ermee uit de lucht gaat halen. Laat staan dat ze ermee ophouden.”

Toch heeft de maatschappij er wel baat bij, stellen ze beiden. Met de designerveilingen wil het OM vooral zichtbaarheid creëren. “En het werkt ook heel goed. Voor het maatschappelijk draagvlak met het afpakken is het belangrijk dat je ziet wat we dan binnenhalen.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer