Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen
Het Openbaar Ministerie (OM) komt de meest gekke dingen tegen die ze kunnen afpakken van criminelen. Bij de designerveiling in Groningen vertelt projectleider Robert Dinkela in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 onder meer dure sieraden, horloges en designerkleding tegen te komen. “Merken die we heel veel voorbij zien komen zijn Louis Vuitton, dat is toch wel een toppertje. Die komen hier met kisten vol binnen zo en dan.”
In 1993 voerde kabinet Lubbers III al de ‘plukze-wetgeving’ in, waarin het nog makkelijker werd om geld en goederen van criminelen af te pakken. In 2023 nam het OM aan 363 miljoen euro in beslag van mensen met duistere zaakjes. “Het is vijftig procent meer dan het jaar daarvoor, dus dat is mooi”, vertelt Anita van Dis, Landelijk Coördinator Afpakken bij het OM.
Prada’s en Picasso’s: de jacht op criminele blingbling. Luister de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder.
Ondanks de stijgende lijn is het bedrag nog een schijntje vergeleken met het totaalbedrag aan crimineel geld dat wordt witgewassen in Nederland. Geschat wordt een bedrag van ongeveer 16 miljard euro. Bovendien vloeit al dat geld dat is afgepakt ook niet direct terug richting de staatskas, legt Van Dis uit. “Met beslag leggen pakken we het in feite van een crimineel af. Dat vinden wij een ijkpunt. Maar er gaat natuurlijk geld naar de benadeelde partijen en naar slachtoffers. Dat gaat niet de staatskas in.” En zo zijn er nog veel meer posten, vertelt Van Dis.
Tekst gaat verder onder de X.
Er is in 2023 ruim 360 miljoen euro in beslag genomen van criminelen. Toch is het een druppel op de gloeiende plaat, vertelt Landelijk Coördinator Afpakken van het OM Anita van Dis. Maar "het is vijftig procent meer dan het jaar ervoor. Ik zie wel een stijgende lijn." #WNL pic.twitter.com/49g5P9HhTf
— Het Misdaadbureau (@WNLMisdaad) March 1, 2024
Bizarre voorwerpen
Onder die goederen zitten soms bijzondere voorwerpen, vertelt Dinkela. “Wat we nog wel bij staat van wat we geveild hebben is een horloge, een Richard Mille-horloge. Die heeft meer dan een kwart miljoen opgeleverd.” Een ander opmerkelijk voorwerp was een originele Picasso. “Dat is wel bijzonder om buitenom een museum te zien.”
Sommige voorwerpen kunnen daarentegen beter niet worden geveild, vertelt Van Dis. “We hebben ooit een boot herbestemd. Dat was van een Franse avonturier die tussen ijsschotsen door wilde varen. Die had specifieke features. Daar kon je volgens mij van binnenuit zo het water in. Dus dat kon niemand zien”, vertelt ze. “Een aantal drugscriminelen vonden die boot hartstikke leuk en hebben die gekocht. Toen we hem afgepakt hadden, dachten we: als we deze nu gaan veilen, dan gaat de volgende drugsbende het misschien ook leuk vinden.”
In plaats van veilen is de boot gedoneerd aan een scheepvaartschool in Rotterdam. “Gewoon omdat je niet wilt dat de volgende bende criminelen daar iets mee gaat doen.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Ze zullen toch niet stoppen
Journalist bij Follow the Money Bart de Koning vindt dat we de zaken ook niet te veel moeten overdrijven. “Dat hele idee van: we gaan ze plukken en dan houdt het op, dat is nog nooit ergens gelukt. Het moet wel gebeuren, maar je moet er niet mee doen alsof je de misdaad ermee uit de lucht gaat halen. Laat staan dat ze ermee ophouden.”
Toch heeft de maatschappij er wel baat bij, stellen ze beiden. Met de designerveilingen wil het OM vooral zichtbaarheid creëren. “En het werkt ook heel goed. Voor het maatschappelijk draagvlak met het afpakken is het belangrijk dat je ziet wat we dan binnenhalen.”
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Lees ook:
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Swipen voor de liefde kan je zomaar eens tienduizenden euro’s kosten. Oplichters gaan namelijk op datingapps als Tinder zo geraffineerd te werk, dat ze hun…
Lees meerMirjam Bikker wil dat de toekomst van kinderen centraal komt te staan. In een visiestuk dat is opgesteld door een partijcommissie en gisteren werd gepresenteerd,…
Lees meerPartijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker pleit voor het afschaffen van massale politieaanwezigheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. Aanleiding zijn de tekorten in het…
Lees meerWe zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…
Lees meerDonald Trump heeft in het veelbesproken verkiezingsdebat gezichtsverlies geleden, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kamala Harris trok fel van leer…
Lees meerPVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meer