main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 februari 2024 — 10:26

CDA-leider Bontenbal: Oekraïense arbeidsmigranten niet langer anders behandelen

Oekraïense arbeidsmigranten die naar Nederland komen om te werken moeten net als andere arbeidsmigranten een financiële bijdrage gaan leveren. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Oekraïense arbeidsmigranten profiteren nu van de Nederlandse barmhartigheid, stelt hij.

Er verblijven momenteel zo’n 73.000 mensen uit Oekraïne in Nederland. Een alleenstaande vluchteling uit Oekraïne kan maandelijks aanspraak maken op zo’n 300 euro. Oekraïners die bij een gastgezin wonen, krijgen tachtig euro per maand. En dat terwijl ook veel Oekraïners naar Nederland komen om te werken. Steeds meer Kamerleden twijfelen daarom over de ruimhartige opvang en de hoogte van het leefgeld.

“De opvangbereidheid voor Oekraïners is nog steeds ontzettend groot. Het is niet zo dat wij in de Tweede Kamer zeggen dat we mensen die vluchten voor de oorlog niet meer willen opvangen”, zegt Bontenbal. “Maar tijdens mijn werkbezoek in Dordrecht heb ik gemerkt dat het percentage Oekraïners dat vlucht voor oorlog kleiner wordt.”

Oneerlijk

Tussen de vluchtelingen zitten steeds meer arbeidsmigranten, zegt de CDA-leider. “Jonge mannen die hierheen komen om te werken. Dat is op zich hun goed recht, maar ze betalen geen bijdrage voor de huur, wat andere arbeidsmigranten wel moeten doen.” Dat heeft volgens Bontenbal oneerlijke situaties tot gevolg.

“Ik heb heel veel respect voor de gemeenten. Zij hebben de opvang in korte tijd geregeld. Maar als je met de medewerkers praat, zeggen ze: ‘Dit is wel scheef’. Ook omdat daar bijvoorbeeld gezinnen met vrouwen en kinderen zitten, wiens man nog aan het front vecht. Zij vinden het ingewikkeld als op dezelfde locatie ook jonge mannen rondlopen die hier werken.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hard werken doen ze, verzekert Bontenbal. “Toen ik er was, was de hele locatie uitgestorven, omdat iedereen op school zat of aan het werk was.”

Volgens Bontenbal is de oplossing simpel. “Oekraïners die hier komen om te werken, moeten net als alle andere arbeidsmigranten een bijdrage gaan betalen voor de opvang en de voorzieningen. Dat is niet gek, dat vragen we van anderen ook. Op die manier kunnen we denk ik ook de druk op de opvanglocaties verlichten.”

‘Zetten opvangbereidheid op het spel’

De huidige situatie is volgens het Kamerlid onhoudbaar. “Het is zelfs zo dat er arbeidsmigranten in Noord-Holland zitten, die via een uitzendbureau aankloppen bij de opvanglocatie en vragen: ‘Kunnen jullie hier twintig arbeidsmigranten kwijt?’ Daar is het natuurlijk niet voor bedoeld. Gemeenten proberen het zo goed en zo kwaad mogelijk te fixen, maar zeggen dat het zo niet kan doorgaan. We zetten de bereidheid van de opvang op het spel als we dit allemaal laten gebeuren.”

Hij vindt het goed dat de Tweede Kamer zich vandaag buigt over de opvangregeling. “Het is met allemaal noodwetgeving snel in elkaar gezet. Dat is logisch, maar nu hebben we de kans om met wat meer degelijke wetgeving dit netjes te regelen. Dan gaat het ook over het delen van informatie. Gemeenten krijgen nu geen gegevens van het UWV over het werk dat mensen verrichten en het inkomen. Als je dat als gemeente wel zou weten, kan je het versleutelen met het leefgeld.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Bontenbal benadrukt dat de opvang blijft. “Laten we niet het beeld schetsen dat die vluchtelingen hier niet meer opgevangen worden of dat we het ze moeilijk gaan maken.” Maar er gaat nu wel iets mis, benadrukt hij. “We moeten het niet aan de partijen op de flanken overlaten om het te adresseren en op te lossen.”

Mona Keijzer

Onlangs zei BBB-Tweede Kamerlid Mona Keijzer dat er serieus moet worden nagedacht over het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen naar veilige delen van het land. “We kunnen hier niet iedereen huisvesten”, aldus Keijzer. Die opvatting deelt Bontenbal niet. “Ik vind dat vrij makkelijke taal. Ik zou dat zo niet zeggen.”

Hij gaat verder: “Het is vrij makkelijk om dat vanuit je stoel hier te zeggen, terwijl je eten, drinken en een dak boven je hoofd hebt. Oekraïne is gewoon geen veilig land. Ook niet als je in Kiev zit. Mensen zijn daar gewend om in schuilkelders te zitten.”

Bontenbal ziet nog altijd “enorme bereidheid” in Oekraïne om de strijd tegen Rusland voort te zetten. “In die samenleving is geen terughoudendheid om de oorlog te willen winnen. In het begin dachten ze: dit verliezen we. Na een paar maanden dachten ze: dit winnen wij. Nu zijn ze weer wat pessimistischer.”

“Maar ze zeggen: ‘Wij gaan door. Please, steun ons. Laat ons niet zakken en steun ons met wapens en geld’. Dat is wat wij moeten doen.”

Lees ook: 

Stevige kritiek op Mona Keijzer (BBB), die Oekraïners wil terugsturen: ‘Dit populistische voorstel nog nergens gehoord’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer