main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 24 december 2023 — 13:38

Europa moet zich herbewapenen, zegt oud-Rusland-correspondent: ‘Poetin gaat gewoon door’

Europa moet zich herbewapenen en het voortouw nemen in de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Dat zegt oud-Rusland-correspondent en schrijver Pieter Waterdrinker in WNL Op Zondag op NPO 1. “Het zwaard van Damocles van Donald Trump hangt boven de markt.”

Waterdrinker, die zelf jarenlang in Rusland woonde, ziet dat in Rusland de oorlogseconomie op volle toeren draait. “Rusland geeft op dit moment 6,5 tot bijna 7 procent van het bruto binnenlands product uit aan de wapenindustrie. De economie in Rusland loopt op volle toeren, voor de wapenproductie. Ondertussen praten wij in het Westen nog altijd over de NAVO-norm van twee procent.”

Volgens Waterdrinker ziet de Russische president Vladimir Poetin de toekomst met vertrouwen tegemoet, mede omdat Donald Trump opnieuw een gooi doet naar het presidentschap in de Verenigde Staten. “Poetin heeft de tijd mee. Hij ziet een verdeeld Westen en Trump aan de horizon verschijnen.”

Trump zou de steun aan Oekraïne aan banden willen leggen. Volgens Waterdrinker is het tijd dat Europa de regie in handen neemt. “Het is tijd om te zeggen: we gaan niet meer praten over die norm van twee procent, maar we organiseren op korte termijn een Europese veiligheidsconferentie waar we afspreken: we gaan ons herbewapenen en Europa neemt het voortouw.”

“Iedereen zegt: Oekraïne moet winnen, daar ben ik het helemaal mee eens. We zijn gesprekken begonnen met Oekraïne voor toetreding tot de Europese Unie. Maar Poetin gaat gewoon door, hij wil Kiev hebben. Achter het masker van hoop grijnst de dood van het Kremlin”, waarschuwt Waterdrinker.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘Nadrukkelijk investeren in defensie-industrie’

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, ook te gast in WNL Op Zondag, reageert: “Het is een terechte analyse. In juni is al afgesproken dat de NAVO-norm van twee procent de minimumnorm is geworden. Wij moeten onze Europese defensie-industrie vergroten en versnellen. Een deel van de Russische economische groei zit in die oorlogsindustrie. In Europa zullen we heel nadrukkelijk moeten investeren in onze defensie-industrie.”

Volgens Bruins Slot wordt er al beter samengewerkt tussen landen en de industrie. “Maar het moet sneller en beter. Het Verenigd Koninkrijk is daarbij cruciaal. Zij hebben van oudsher de meest zware capaciteit en deskundigheid”, zegt de bewindsvrouw. Ze waarschuwt: “We kunnen niet meer in vredesstand blijven zitten. Dat is een harde conclusie, maar ook nodig om ervoor te zorgen dat Europa relatief veilig blijft.”

‘Angst is terug in Rusland’

Ondertussen herleeft in het Rusland van Poetin de tijd van de Sovjet-Unie, zegt Waterdrinker. “Er is een soort stalinistisch regime aan de gang. De angst is terug, echte angst. In de Sovjettijd sprak men over bepaalde zaken alleen maar in keukentjes. Dat is weer terug. Net als het verraad, mensen vertrouwen elkaar niet meer. Ook het onderdrukken van de kunsten is terug. Boeken worden verboden.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Demissionair minister Bruins Slot sprak onlangs met mensenrechtenactivisten uit Rusland. Het beeld dat zij schetsen was “heel, heel zorgelijk”, zegt de bewindsvrouw. “Wat zij doen is jonge mensen bijstaan die niet willen dienen in het leger. Ze zeggen dat mensen die weigeren het leger in te gaan weer gemarteld worden.”

“Hun publieke ruimte om als mensenrechtenverdedigers het werkt te doen, wordt ondertussen steeds kleiner, tot invallen in hun kantoren”, zegt Bruins Slot over de activisten. “Ook als ze vanuit het buitenland opereren, worden ze gevolgd. Waar nog enigszins ruimte was om rechtszaken te houden, zie je dat het helemaal verkrampt.”

Tekst gaat verder onder X.

Kenmerkend voor de situatie in Rusland is een uitspraak van de rechter op 30 november dat LHBTI-organisaties als extremistisch moeten worden beschouwd, vindt Bruins Slot. “Aan alle kanten zie je dat stalinistische regime weer terug.”

‘Fictie is werkelijkheid geworden’

Dat vindt ook Waterdrinker. “In mijn portiek in Moskou werd er weleens geschreven: NATO-vijand. Dat had een boze buurman dan gedaan. Dan poetsde ik het weg met een sponsje en stond het er de volgende dag weer. Daar kan je om lachen. Maar nu is het zo: als je buitenlanders in je portiek heb wonen, moet je ze aangeven. Want voordat ze Rus willen worden, moeten ze wel vechten aan het front.”

“Dit soort praktijken vinden plaats terwijl er nu weer kerstbomen worden opgetuigd, er grote feesten worden gevierd en de restaurants vol zitten”, zegt de voormalig Rusland-correspondent. “Het gaat gewoon door, het is eigenlijk bizar. Ik heb al eerder gezegd: fictie is wereldwijd aan de macht. Wat nu gebeurt, hadden we ons tien jaar geleden niet kunnen voorstellen. Fictie is werkelijkheid geworden.”

Lees ook: 

Rusland-deskundige: ‘Poetin is bereid tot een gevangenenruil’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer