main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 13 oktober 2023 — 00:29

Zet VS elitetroepen in voor reddingsactie gegijzelden in Gaza? ‘Erg risicovol, maar je kunt het niet uitsluiten’

Een reddingsactie voor gegijzelden in de Gazastrook door Amerikaanse elitetroepen is erg risicovol en daarmee onwaarschijnlijk. Dat zegt hoogleraar irreguliere oorlogvoering Martijn Kitzen donderdagavond in Op1. “Je weet dat het gebied vol zit met Hamasstrijders.”

De Verenigde Staten heeft elitetroepen ‘niet ver van Israël’ in paraatheid gebracht voor een mogelijke reddingsmissie van gegijzelden die door terreurgroep Hamas worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat melden Amerikaanse media op basis van anonieme militaire functionarissen.

Heb jij Op1 over de situatie in Israël gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Oud-militair Kitzen denkt dat Washington over een reddingsactie nadenkt. Onder de gegijzelden zouden ook Amerikaanse burgers zijn. “Je plant altijd voor eventualiteiten. Een mogelijke operatie kan zijn de bevrijding van gegijzelden”, zegt Kitzen. “Maar een Amerikaanse operatie in Gaza in alle hectiek is erg lastig.”

“Je kunt niet uitsluiten dat het wordt gepland, maar het uitvoeren van zo’n actie is erg risicovol”, benadrukt de hoogleraar.

Rode Kruis wil naar gegijzelden

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) heeft contact met Hamas over de gijzelaars, vertelt Carla Jonkers, plaatsvervangend hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. In het verleden heeft haar organisatie succesvol bemiddeld. “Boko Haram heeft ooit driehonderd schoolmeisjes ontvoerd en ze zijn vrijgekomen door bemiddeling van de ICRC. De ICRC bezoekt ook gevangenen aan de Palestijnse en Israëlische kant. Er is een vertrouwensband met alle partijen.”

Maar op dit moment heeft het Rode Kruis nog geen contact met de mensen die afgelopen zaterdag door Hamas werden ontvoerd. “Aan het begin van de week was het überhaupt nog niet mogelijk om contact te krijgen met alle partijen, nu weten we dat het contact er is. De oproep is om alle gijzelaars vrij te laten.”

Tekst gaat verder onder X. 

Onder de gegijzelden zijn ook moeders met kinderen en gewonden, denkt Jonkers. “We willen toegang om te kijken hoe het met ze gaat en om de families te kunnen informeren.”

Het Rode Kruis weet niet om hoeveel gegijzelden het precies gaat, wie het zijn en waar ze zijn. “We weten wat ons wordt verteld door de Israëlische autoriteiten. Zij hebben 97 mensen geïdentificeerd, maar er worden grotere aantallen genoemd.”

Jonkers zegt dat het Rode Kruis doorlopend contact heeft met Hamas. “Het Internationale Rode Kruiscomité heeft delegaties zowel in Israël als in Gaza. Ze zijn daar nu ook.”

‘Elke dag denk je: wordt vandaag mijn keel doorgesneden?’

Arjan Erkel kan zich goed verplaatsen in de gijzelaars. Hij werd in de zomer van 2002 ontvoerd door moslimextremisten tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen in Dagestan en werd 607 dagen vastgehouden. “Je weet niet of je ooit nog levend terugkomt.”

Erkel werd tijdens zijn ontvoering onder schot gehouden en in een auto gezet. “Heel veel mensen weten niet hoe het is om een wapen op je gericht te krijgen. Je voelt alle kracht uit je lichaam verdwijnen, want je bent opeens afhankelijk van hoe er met het wapen wordt omgegaan. Ik was in elkaar geslagen. Ik had een gebroken vinger en bloed over mijn gezicht.”

“Er werd een pistool tegen mijn hoofd gezet en tegen mijn buik, onder mijn hart. De wegen waren slecht, ik was doodsbang – voor het eerst in mijn leven – dat het pistool per ongeluk afging en mijn hersenen net als in Pulp Fiction door de auto zouden vliegen”, zegt Erkel. “Daarna begin je te denken: ga ik ooit mijn ouders nog zien? Hoe gaan mijn ouders ermee om? Gaat Artsen zonder Grenzen alles doen om mee hieruit te halen?”

Tekst gaat verder onder X.

Erkel denkt dat er gelijkenissen zijn tussen zijn gijzelaars en Hamas. “De moslimextremisten moesten niks van het Westen weten en gingen heel anders om met leven en dood. Iedere dag dacht je: wordt vandaag mijn keel doorgesneden en voel ik dat dan? Voel ik het bloed over mijn borst lopen? Ik was dan nog een hulpverlener, geen soldaat. Hoe gaat het in Israël met die soldaten waar grote haat tegen is?”

Mohammed al-Deif

Volgens Arabist Leo Kwarten is Hamas overigens niet alleen maar een terreurgroep. “In Gaza zijn Hamas ook de bestuurders, de ministers, de politie. Hamas houdt Gaza als staat boven water, of je het nou leuk vindt of niet. Hamas heeft een militaire arm, daar hebben we nu mee te maken, maar Hamas is veel meer dan dat.”

De grote man achter die militaire tak van Hamas is Mohammed al-Deif. Israël maakt al jaren jacht op hem, weet Kwarten. “Hij is verschrikkelijk machtig. Hij is de man die het militaire apparaat van Hamas heeft vormgegeven en beheert. al-Deif geeft de militaire operaties vorm en bedacht ook de tunnels in Gaza.”

Over al-Deif gaan allerlei geruchten. Zo zou hij geen benen meer hebben. “Als hij ooit in beeld komt is het zijn schaduw, of hij heeft een masker op.” Volgens Kwarten zit al-Deif inmiddels diep verscholen in één van de tunnels in de Gazastrook, om vanuit daar leiding te geven aan de gevechten van de terreurgroep tegen Israël.

Lees ook: 

Israël toont minister VS foto’s van onthoofde soldaten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer