main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2023 — 08:22

Songfestivalduo Mia en Dion treedt op in Liverpool: ‘Het klinkt al veel beter, maar ik ben nog niet overtuigd’

Mia Nicolai en Dion Cooper repeteren vandaag voor het eerst op het podium van het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Het duo krijgt een half uur de tijd om het liedje Burning Daylight en de bedachte podiumpresentatie te oefenen. De eerste repetitie is zoals altijd achter gesloten deuren.

De tweede repetitie staat woensdag op het programma. Voor het eerst is ook deze besloten, maar songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) zal via sociale media de komende dagen wel enkele beelden verspreiden. Zo wordt al duidelijk welke kleding Nicolai en Cooper op het podium dragen.

Het zangduo heeft tot dusver allerminst een rustige voorbereiding gehad. De twee lagen de afgelopen weken onder vuur omdat ze tijdens twee optredens op songfestivalpreparty’s in Madrid en Amsterdam niet konden overtuigen en enkele vocale uitglijders maakten. AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, vond de kritiek op de optredens terecht. Directeur Eric van Stade liet weten dat er nog alle geloof was in Nicolai en Cooper en dat er nog volop gerepeteerd zou worden.

Vrijdag maakten de zangers in de talkshow Khalid & Sophie bekend het nummer te hebben aangepast. De artiesten zingen hun lied tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival anderhalve octaaf hoger. Dat is ook toegestaan, liet een woordvoerder van AVROTROS weten. “Het is voor onze stemmen lastig om uit te voeren”, gaf Cooper als reden. Nicolai voegde eraan toe dat ze het nummer “met minder plezier” zong, “want het was net wat te uitdagend”.

‘Stukken beter’

Nicolai en Cooper zongen in de talkshow de nieuwe uitvoering van het nummer. “Het was stukken beter dan de eerste optredens”, zegt songfestivalkenner Koos van Plateringen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar ik ben nog niet overtuigd. Ik zag dat ze zongen met veel spanning. Dat is logisch, maar er moet wel wat gebeuren tijdens de repetities in Liverpool om die echte chemie te veroorzaken op dat podium, waardoor ze gaan zingen vanuit hun hart en je gaat voelen wat ze vertellen. Ze hebben een lied met een boodschap, maar dat voel je nu nog niet zo.”

Hij benadrukt dat Mia en Dion “heel onervaren” zijn. “Volgens mij staan ze vanmiddag voor de derde keer samen op een podium. Ik denk dat ze al in de ochtend naar het podium gaan om kennis te maken met het hele backstagegebeuren”, zegt Van Plateringen. “De kleedkamer wordt aangewezen, ze worden meegenomen naar de plek waar de oortjes worden ingehangen. Er wordt ingezongen, het geluid wordt getuned. Vervolgens lopen ze naar het podium, dan weten ze ook hoe dat is. Vervolgens hebben ze een halfuur de tijd om drie keer het lied te zingen.”

Een nummer aanpassen is overigens niet verboden. “Het moet allemaal wel in overleg gebeuren met de EBU. Toevallig gaat een Nederlandse jongen, Twan van Nieuwenhuijzen, erover”, zegt Van Plateringen. “Ze bekijken per aanvraag of het mogelijk is om het nummer te veranderen en of het mag binnen de richtlijnen. Je mag niet zeggen: we gaan van een bombastisch nummer naar een ingetogen liedje met gitaar. Maar kleine onderdelen aanpassen is toegestaan.”

Act 8 mei bekend

De regie van de Nederlandse act is voor het tweede jaar op rij in handen van Marnix Kaart. Hij verzorgde vorig jaar ook de beelden van het songfestivaloptreden van S10 in Turijn en deed in Rotterdam in 2021 de algehele regie van het evenement.

Hoe de act van Nicolai en Cooper er precies uit zal zien, wordt pas op 8 mei duidelijk. Dan vinden in de Liverpool Arena de generale repetities plaats voor de eerste halve finale op 9 mei. Daarin strijdt het duo met veertien andere landen om in totaal tien finaletickets.

Lees ook: 

Slecht nieuws voor Songfestivalduo Mia en Dion: finaleplek op losse schroeven

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer