main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 december 2020 — 13:20

Kabinet trekt miljoenen extra uit voor horeca: ‘Er is meer werk aan de winkel’

Het kabinet trekt honderden miljoenen extra uit voor sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Ook de horeca zou daarmee meer lucht moeten krijgen, iets wat volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hard nodig is. Volgens directeur Dirk Beljaarts is dit geld echter niet de oplossing voor alle problemen. “Dat zou ik heel graag willen zeggen, maar daar is wel wat meer voor nodig.”

Volgens Beljaarts heeft de horecasector erg lang moeten uitleggen aan het kabinet waarom de financiële steun niet voldoende toereikend was. “Aan de ene kant zijn we daar heel dankbaar voor, en aan de andere kant is het ook voor een groot deel door mkb en de horeca bij elkaar gespaard in de afgelopen jaren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Gesprekken met D66-fractievoorzitter Rob Jetten, minister Wopke Hoekstra (Financiën) en VVD-Kamerlid Thierry Aartsen zorgden ervoor dat “de puzzelstukjes bij elkaar zijn gevallen” en dat het kabinet begreep dat er meer geld richting de sector moest, zegt Beljaarts. “Dus het is absoluut een goed begin, maar er is meer werk aan de winkel.”

Proeftuinen

Jetten vindt het tijd dat het kabinet gaat starten met proeftuinen waarin de horeca kan experimenteren met het openen de deuren, zo zei hij gisteren in Op1. Viroloog Ab Osterhaus voelt daar echter niets voor. “Hier ga je de horeca niet mee helpen”, zei hij.

LEES OOK: Kabinet werkt aan experiment met 25 horecazaken: ‘Feit dat we nu gekend en herkend worden is heel fijn’

Beljaarts is van mening dat de horeca weken geleden al klaar was voor deze experimenten. Het idee om dit daadwerkelijk te gaan doen lag er ook: deze zou uitgevoerd worden in 25 eetgelegenheden en moest ervoor zorgen dat horecazaken mogelijk voor het einde van het jaar weer open konden.

‘Mysterieuze dood gestorven’

“TNO (De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) en het RIVM zouden daaraan meewerken”, zegt de KHN-directeur. “Wat wij begrepen hebben, is dat dit idee vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestopt is. Vanuit de minister van Economische Zaken is er hier juist heel veel support voor gekomen, maar dat lijkt nu op mysterieuze wijze een stille dood gestorven.”

Beljaarts vindt dat de horeca de kans moet krijgen om te laten zien dat zij een veilige omgeving kunnen bieden. “Dat hebben we altijd aangetoond, de RIVM-cijfers van de besmettingen van de periode dat we nog open waren lieten dat ook zien”, zegt hij. “In absolute getallen was het aantal besmettingen in de horeca heel laag. Dus eigenlijk is er geen reden om te denken dat de horeca een heel gevaarlijke plek voor besmettingen is.”

Beljaarts zegt dat zij minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meerdere malen gevraagd hebben om de wetenschappelijke onderbouwing voor het sluiten van de horeca, maar die hebben zij nog altijd niet gekregen.

LEES OOK: Horeca is er klaar mee en gooit deuren open op 17 januari: ‘Studiepotje van de kinderen is geplunderd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer