main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 3 december 2020 — 23:49

Jetten wil ruimte voor horeca en cultuur en pleit voor experimenteren

Volgens fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is het tijd dat de horeca-, cultuur- en evenementenbranche weer meer perspectief en vooral ruimte krijgen om zelf oplossingen te bieden om veilig open te kunnen. Hij wil starten met proeftuinen.

“De horeca, cultuur- en evenementenbranche zijn de zwaarst getroffen sectoren. Zij zijn nu voor de tweede keer in een jaar tijd op last van de overheid gesloten”, zegt Jetten donderdagavond in Op1. “Ik spreek horecaondernemers die een beetje depressief thuiszitten omdat ze niet meer weten wat ze met zichzelf aan moeten. Ondertussen zijn de winkelstraten overvol.”

Jetten wil af van het “zwart-wit denken” en de “alles-of-nietsstrategie”. Dat betekent in Jettens optiek dat sommige horecazaken de ruimte moeten krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. “Wat mij betreft gaan we starten met proeftuinen, met restaurants, cafés en evenementenlocaties”, zegt hij.

Reserveren en vaste plek

Gasten moeten dan vooraf reserveren, worden naar hun tafel begeleid in een goed geventileerde ruimte en worden vooraf of achteraf allemaal getest op corona. Ook het personeel moet veelvuldig worden getest. “Zodat we kunnen ontdekken of er überhaupt veel besmettingen in de horeca zijn. En als je dat dan weet kun je in afwachting van het vaccin weer meer dingen mogelijk maken”, aldus Jetten.

In september diende D66 en VVD al een motie in in de Tweede Kamer om met dit soort experimenten te beginnen. “Helaas is dat nog van de grond gekomen”, zegt Jetten. “Het is wel voorbereid, maar niet uitgevoerd.”

En dat is niet uit te leggen aan de horeca, vindt hij. Volgens de D66’er is de drukte in de winkelstraten niet te verenigen met de sluiting van de restaurants en cafés. “Met Black Friday hebben we denk ik allemaal met opgetrokken wenkbrauwen naar de drukte gekeken. Dat knelt steeds meer.”

‘Ideeën zijn er al’

Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius zijn deze ideeën er al “vanuit alle partijen”. “Er wordt al maanden elke dag nagedacht over hoe de horeca op een verantwoorde manier weer open kan. Dat willen we allemaal. Maar dat moet wel kunnen op veilige manier. Dat is ook de reden waarom we als VVD hebben gezegd: kijk naar de experimenten.” Volgens haar moet het geen politiek spel worden. “Zodra het kan, moet je het doen.”

Bericht gaat verder onder video 

Maar volgens Jetten gebeurt er niet genoeg. “Onder de streep legt een horecaondernemer dertig procent op zijn kosten bij, zonder dat hij omzet mag draaien. Die wanhoop is zonde. Het zijn ondernemers die met creativiteit leuke dingen willen doen”, zegt hij.

“Ik hoorde vandaag minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zeggen: eerst het virus weg, dan de horeca weer open. Dan moeten we wachten tot augustus of september. Dat is zonde, want we kunnen met de proeftuinen langzaam kijken hoe je meer mogelijk kunt maken”, aldus Jetten.

Coalitie wil meer steun, horecaondernemers zeggen vertrouwen op

Vandaag werd bekend dat de regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro’s extra worden uitgetrokken voor steun, onder meer aan bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis. Het gaat dan vooral om bedrijven in de horeca-, cultuur- en evenementenbranche. Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) had eerder al gezegd dat het “niet voor de hand ligt” de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken.

Toch hebben woensdag horecabedrijven in vijftig steden en regio’s in het land laten weten op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

LEES OOK: Horeca is er klaar mee en gooit deuren open op 17 januari: ‘Studiepotje van de kinderen is geplunderd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer