main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 3 december 2020 — 23:49

Jetten wil ruimte voor horeca en cultuur en pleit voor experimenteren

Volgens fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is het tijd dat de horeca-, cultuur- en evenementenbranche weer meer perspectief en vooral ruimte krijgen om zelf oplossingen te bieden om veilig open te kunnen. Hij wil starten met proeftuinen.

“De horeca, cultuur- en evenementenbranche zijn de zwaarst getroffen sectoren. Zij zijn nu voor de tweede keer in een jaar tijd op last van de overheid gesloten”, zegt Jetten donderdagavond in Op1. “Ik spreek horecaondernemers die een beetje depressief thuiszitten omdat ze niet meer weten wat ze met zichzelf aan moeten. Ondertussen zijn de winkelstraten overvol.”

Jetten wil af van het “zwart-wit denken” en de “alles-of-nietsstrategie”. Dat betekent in Jettens optiek dat sommige horecazaken de ruimte moeten krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. “Wat mij betreft gaan we starten met proeftuinen, met restaurants, cafés en evenementenlocaties”, zegt hij.

Reserveren en vaste plek

Gasten moeten dan vooraf reserveren, worden naar hun tafel begeleid in een goed geventileerde ruimte en worden vooraf of achteraf allemaal getest op corona. Ook het personeel moet veelvuldig worden getest. “Zodat we kunnen ontdekken of er überhaupt veel besmettingen in de horeca zijn. En als je dat dan weet kun je in afwachting van het vaccin weer meer dingen mogelijk maken”, aldus Jetten.

In september diende D66 en VVD al een motie in in de Tweede Kamer om met dit soort experimenten te beginnen. “Helaas is dat nog van de grond gekomen”, zegt Jetten. “Het is wel voorbereid, maar niet uitgevoerd.”

En dat is niet uit te leggen aan de horeca, vindt hij. Volgens de D66’er is de drukte in de winkelstraten niet te verenigen met de sluiting van de restaurants en cafés. “Met Black Friday hebben we denk ik allemaal met opgetrokken wenkbrauwen naar de drukte gekeken. Dat knelt steeds meer.”

‘Ideeën zijn er al’

Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius zijn deze ideeën er al “vanuit alle partijen”. “Er wordt al maanden elke dag nagedacht over hoe de horeca op een verantwoorde manier weer open kan. Dat willen we allemaal. Maar dat moet wel kunnen op veilige manier. Dat is ook de reden waarom we als VVD hebben gezegd: kijk naar de experimenten.” Volgens haar moet het geen politiek spel worden. “Zodra het kan, moet je het doen.”

Bericht gaat verder onder video 

Maar volgens Jetten gebeurt er niet genoeg. “Onder de streep legt een horecaondernemer dertig procent op zijn kosten bij, zonder dat hij omzet mag draaien. Die wanhoop is zonde. Het zijn ondernemers die met creativiteit leuke dingen willen doen”, zegt hij.

“Ik hoorde vandaag minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zeggen: eerst het virus weg, dan de horeca weer open. Dan moeten we wachten tot augustus of september. Dat is zonde, want we kunnen met de proeftuinen langzaam kijken hoe je meer mogelijk kunt maken”, aldus Jetten.

Coalitie wil meer steun, horecaondernemers zeggen vertrouwen op

Vandaag werd bekend dat de regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro’s extra worden uitgetrokken voor steun, onder meer aan bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis. Het gaat dan vooral om bedrijven in de horeca-, cultuur- en evenementenbranche. Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) had eerder al gezegd dat het “niet voor de hand ligt” de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken.

Toch hebben woensdag horecabedrijven in vijftig steden en regio’s in het land laten weten op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

LEES OOK: Horeca is er klaar mee en gooit deuren open op 17 januari: ‘Studiepotje van de kinderen is geplunderd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer