main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 mei 2024 — 15:52

Bijval voor Dilan Yeşilgöz: ‘Als minister mag je terugpraten’

Directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht begrijpt dat demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) in een bericht op X heeft gereageerd op journalist Tim Hofman. Hij vroeg mensen die bij studentendemonstraties door de politie zouden zijn “mishandeld” zich bij hem te melden.

Yeşilgöz was niet blij met die vraag. “Wil je alleen beelden van agenten die ingrijpen bij rellen, nadat de relschoppers meerdere malen gesommeerd waren weg te gaan, of ook van relschoppers die journalisten het werk onmogelijk maken, de Joodse gemeenschap belagen, met stenen en ammoniak naar agenten smijten en spullen en gebouwen sloopten, Tim?”

“En kunnen we mensen dan niet beter vragen dat te melden bij instanties die daar voor zijn?”, twitterde de bewindsvrouw.

Tekst gaat verder onder X. 

Hofman was op zijn beurt niet blij met de reactie van Yeşilgöz. “Ik weet dat jullie het hier allemaal prachtig vinden, maar dit is dus wel een minister van Justitie en Veiligheid (!) die mij hier als journalist (wiens leven echt niet altijd even veilig is) op het schavot plaatst vanwege het stellen van een vraag. Meer niet. Ik stelde een vraag”, schreef de programmamaker.

‘Persvrijheid is een groot goed’

De reactie van Yeşilgöz op Hofman deed veel stof opwaaien. “Persvrijheid is een groot goed. Journalisten moeten vrij hun werk kunnen doen en alle vragen kunnen stellen die zij willen. Ik zal daar altijd voor opkomen”, liet staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) weten in reactie op de tweet van haar collega.

Gräper is niet de enige bij wie de woorden van Yeşilgöz niet goed vielen. Laurens Dassen van Volt noemde de tweet “een minister van Justitie onwaardig, en een slecht voorteken voor het aanstaand kabinet”. Volgens Dassen is de vrije pers “de waakhond van de democratie, ook wanneer dat u niet uitkomt”.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vindt het “onacceptabel” dat een minister van Justitie “zich mengt in de vrije pers en met ophitspolitiek het werk van journalisten nog moeilijker maakt”.

‘Als minister mag je terugpraten’

Directeur van debatcentrum De Balie Albrecht kan zich niet vinden in die kritiek. “We zijn allemaal gebaat bij een goed functionerende politie. En er wordt ook geweld gebruikt tegen agenten. Dat de minister voor de politie opkomt, begrijp ik wel”, zegt Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Als minister mag je terugpraten. Het debat over ‘wat doe je met mijn agenten?’, mag Yeşilgöz voeren. Bovendien, het geweldsmonopolie ligt bij de staat”, zegt hij.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Tegelijkertijd vindt Albrecht het niet goed dat Yeşilgöz enkel op Hofman reageert en het niet breder trekt. “Ik begrijp ook wel dat een journalist denkt: hé, ik word er nu uitgepikt door de persoon die ook over de openbare veiligheid en mijn veiligheid gaat. Ik kan me voorstellen dat dat intimiderend is voor die journalist.”

‘Komt op voor haar agenten’

Journalist en podcastmaker Lammert de Bruin vindt het goed dat Yeşilgöz een standpunt heeft ingenomen. “Dit is een minister die voor haar agenten opkomt. Agenten die wij bellen als er iemand onwel wordt en gereanimeerd moet worden, of als er een roofoverval plaatsvindt. Deze agenten staan er dag en nacht voor ons. Ik vind het wel logisch dat de minister dit zegt.”

Volgens De Bruin is de persvrijheid niet in het geding. “Het zijn grote woorden. Ik zie het zelf niet zo.” Hij denkt dat Hofman zijn oproep breder had kunnen trekken. “Hij had het alleen maar over mishandelende agenten. Er is natuurlijk altijd een reden voor een agent om een knuppel te pakken, denk ik. En als er geen goede reden is, dan kun je aangifte doen en dan wordt het uitgezocht.”

Lees ook: 

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf…

Lees meer

Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer