Bijval voor Dilan Yeşilgöz: ‘Als minister mag je terugpraten’
Directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht begrijpt dat demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) in een bericht op X heeft gereageerd op journalist Tim Hofman. Hij vroeg mensen die bij studentendemonstraties door de politie zouden zijn “mishandeld” zich bij hem te melden.
Yeşilgöz was niet blij met die vraag. “Wil je alleen beelden van agenten die ingrijpen bij rellen, nadat de relschoppers meerdere malen gesommeerd waren weg te gaan, of ook van relschoppers die journalisten het werk onmogelijk maken, de Joodse gemeenschap belagen, met stenen en ammoniak naar agenten smijten en spullen en gebouwen sloopten, Tim?”
“En kunnen we mensen dan niet beter vragen dat te melden bij instanties die daar voor zijn?”, twitterde de bewindsvrouw.
Tekst gaat verder onder X.
Wil je alleen beelden van agenten die ingrijpen bij rellen, nadat de relschoppers meerdere malen gesommeerd waren weg te gaan, of ook van relschoppers die journalisten het werk onmogelijk maken, de Joodse gemeenschap belagen, met stenen en ammoniak naar agenten smijten en spullen… https://t.co/cwzIkYwHni
— Dilan Yesilgöz – Zegerius (@DilanYesilgoz) May 13, 2024
Hofman was op zijn beurt niet blij met de reactie van Yeşilgöz. “Ik weet dat jullie het hier allemaal prachtig vinden, maar dit is dus wel een minister van Justitie en Veiligheid (!) die mij hier als journalist (wiens leven echt niet altijd even veilig is) op het schavot plaatst vanwege het stellen van een vraag. Meer niet. Ik stelde een vraag”, schreef de programmamaker.
‘Persvrijheid is een groot goed’
De reactie van Yeşilgöz op Hofman deed veel stof opwaaien. “Persvrijheid is een groot goed. Journalisten moeten vrij hun werk kunnen doen en alle vragen kunnen stellen die zij willen. Ik zal daar altijd voor opkomen”, liet staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) weten in reactie op de tweet van haar collega.
Gräper is niet de enige bij wie de woorden van Yeşilgöz niet goed vielen. Laurens Dassen van Volt noemde de tweet “een minister van Justitie onwaardig, en een slecht voorteken voor het aanstaand kabinet”. Volgens Dassen is de vrije pers “de waakhond van de democratie, ook wanneer dat u niet uitkomt”.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vindt het “onacceptabel” dat een minister van Justitie “zich mengt in de vrije pers en met ophitspolitiek het werk van journalisten nog moeilijker maakt”.
‘Als minister mag je terugpraten’
Directeur van debatcentrum De Balie Albrecht kan zich niet vinden in die kritiek. “We zijn allemaal gebaat bij een goed functionerende politie. En er wordt ook geweld gebruikt tegen agenten. Dat de minister voor de politie opkomt, begrijp ik wel”, zegt Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Als minister mag je terugpraten. Het debat over ‘wat doe je met mijn agenten?’, mag Yeşilgöz voeren. Bovendien, het geweldsmonopolie ligt bij de staat”, zegt hij.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Tegelijkertijd vindt Albrecht het niet goed dat Yeşilgöz enkel op Hofman reageert en het niet breder trekt. “Ik begrijp ook wel dat een journalist denkt: hé, ik word er nu uitgepikt door de persoon die ook over de openbare veiligheid en mijn veiligheid gaat. Ik kan me voorstellen dat dat intimiderend is voor die journalist.”
‘Komt op voor haar agenten’
Journalist en podcastmaker Lammert de Bruin vindt het goed dat Yeşilgöz een standpunt heeft ingenomen. “Dit is een minister die voor haar agenten opkomt. Agenten die wij bellen als er iemand onwel wordt en gereanimeerd moet worden, of als er een roofoverval plaatsvindt. Deze agenten staan er dag en nacht voor ons. Ik vind het wel logisch dat de minister dit zegt.”
Volgens De Bruin is de persvrijheid niet in het geding. “Het zijn grote woorden. Ik zie het zelf niet zo.” Hij denkt dat Hofman zijn oproep breder had kunnen trekken. “Hij had het alleen maar over mishandelende agenten. Er is natuurlijk altijd een reden voor een agent om een knuppel te pakken, denk ik. En als er geen goede reden is, dan kun je aangifte doen en dan wordt het uitgezocht.”
Lees ook:
Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is vintage nog een koopje?
Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?
Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.
Diefstal in de thuiszorg
Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor?
De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.
Asielminister Marjolein Faber “slaat een pleefiguur in Europa”, nadat ze pleitte voor een opt-out op asielbeleid. Dat zegt partijleider van het CDA Henri Bontenbal in…
Lees meerNaroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…
Lees meerAuteur Pieter Koolwijk heeft in het kinderboekenweekgeschenk, het boek Schatpakkers, zelfverzonnen scheldwoorden geschreven. Dat vertelde de schrijver in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Koolwijk zegt…
Lees meerOp veel plaatsen in Nederland was donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in…
Lees meerHoofdagent van het Amsterdamse Bureau Burgwallen Lieke Hester schrijft in haar tweede boek Het wordt ook steeds gekker opnieuw over haar ervaringen bij de politie. Naast…
Lees meerPVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…
Lees meerAls Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…
Lees meerDeze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste…
Lees meerPolitiek fotograaf Bart Maat draait al aardig wat jaren mee in Den Haag. Zo won hij een Zilveren Camera voor zijn beroemde ‘functie elders’-foto. Nu…
Lees meerSteeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…
Lees meerEén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel…
Lees meerMogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is…
Lees meerNa 22 grandslamtitels, houdt de voormalig nummer één van de wereld en absolute gravelkoning Rafael Nadal het na dit tennisseizoen voor gezien. De 38-jarige Spanjaard…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk wil maximaal 40.000 migranten per jaar toelaten, maar haalt tegelijkertijd hard uit naar de strenge migratieplannen van de PVV. Die zijn “zeer…
Lees meerDe SP moet een duidelijker standpunt innemen wat betreft migratie, vindt de achterban. Dat stelt SP-leider Jimmy Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als…
Lees meer