main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 mei 2024 — 10:41

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport van Stichting voor Werkende Ouders. 

Stichting voor Werkende Ouders deed samen met Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en magazine WIJ onderzoek naar de staat van het gezin in 2024. Daarbij zijn ruim drieduizend ouders ondervraagd.

Ouders in de knel

Gezinsvriendelijkheid krijgt van de ouders een rapportcijfer 7,1. In vergelijking met een jaar eerder is dat een vooruitgang. Toen gaven ouders gezinsvriendelijkheid een 6,6. Solidariteit richting gezinnen nam daarentegen af. Vorig jaar gaven ouders hier een 4,6 voor en dat daalde naar een 4,1. “Dan gaat er iets mis”, concludeert Marjet Winsemius van Stichting voor Werkende Ouders in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Winsemius raken gezinnen, waar beide ouders werken, financieel in de knel. Bijvoorbeeld om de woon- of huurprijs te kunnen betalen. “Je moet werken, maar je wil ook tijd aan je gezin besteden. Daarin knelt het, omdat de voorzieningen niet goed aangepast zijn.”

Voorzieningen sluiten niet aan bij wensen

Uit het rapport blijkt dat een meerderheid (52 procent) aangeeft dat de voorzieningen niet goed aansluiten bij de wensen. Winsemius zegt dat het ook te maken heeft met het kostwinnersmodel, dat gericht is op een gezinssituatie waarbij de vader werkt en de moeder thuis voor het kind zorgt. Dat terwijl 87 procent van de gezinnen tegenwoordig uit twee werkende ouders bestaat, blijkt uit het rapport.

Een voorziening die niet voldoet aan de wensen zijn schooltijden. “Half 9 gaat de school open, maar dan verwacht mijn werkgever mij ook op mijn werk. Ik kan niet altijd zomaar vrij krijgen”, zegt Winsemius. Daarnaast vinden ouders kinderopvang te duur en complex. “Het stimuleert niet om meer te werken, terwijl de arbeidsmarkt dat hard nodig heeft.”

Van de onderzochte ouders geeft 57 procent de voorzieningen om werk en zorg te kunnen combineren een onvoldoende.

Een ander zorgpunt van Winsemius is de verlofregeling. Ouders krijgen dan 70 procent vergoed. “Dat is vaak de vader. Veel zeggen dat zij, in de periode dat ze nog jong zijn, die 30 procent niet kunnen missen.” De vader blijft dan fulltime werken. “Daardoor blijft de rolverdeling tussen man en vrouw bestaan.”

‘Politiek laat het volledig liggen’

Volgens Winsemius laat de politiek het op dit onderwerp “volledig” liggen. 67 procent van de respondenten sluit zich daarbij aan. “De laatste gezinsnota is uit 2008. Het gezin wordt gezien als iets christelijks, maar het traditionele gezin bestaat al lang niet meer. We moeten hier meer aandacht voor hebben, ook vanuit de economie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Stichting voor Werkende Ouders roept de politiek op hiernaar te kijken. Een goede verlofregeling, het dichten van de loonkloof, een gezinspas en een regeling waarbij school en opvang nauw samenwerken wordt onder meer aanbevolen. Het is volgens Winsemius ook belangrijk om dit te regelen om vergrijzing het hoofd te bieden. “We moeten gezinnen ondersteunen met de juiste voorzieningen.”

Lees ook:

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

We gaan 10 euro meer betalen aan onze zorgpremie: ‘Dat is het gevolg van de kabinetsplannen’

We zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…

Lees meer

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer