main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2020 — 08:39

Verschillende bedrijven vragen werknemers om deel van salaris in te leveren

Steeds meer bedrijven vragen om een financieel offer van hun werknemers door de coronacrisis. Dit in de vorm van het inleveren van de bonus, of uitstel van de vakantietoeslag. Maar ook het inleveren van een gedeelte van het salaris komt steeds meer ter sprake. Fractievoorzitter VVD Rotterdam Vincent Karremans ziet dit ook in zijn omgeving. “En dat het salaris dat ze dan inleveren, wordt omgezet in een lening, of aandelen”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Zo wil verzekeringsreus Aon de salarissen wereldwijd met 20 procent korten. Op NU.nl te lezen hoe Signify vraagt of werknemers bereid zijn de komende maanden 20 procent van hun loon in te leveren. Vakbond Cockpit meldde dat piloten van Lufthansa de komende twee jaar tot 45 procent van hun salaris willen inleveren om de vliegmaatschappij te redden. In de horeca wordt er over het algemeen vaak gevraagd vakantiedagen nu in te zetten.

Vrijwillig

Karremans, zelf ook werkgever, heeft dit zelf “gelukkig nog niet” in zijn bedrijf moeten voorstellen, maar hij ziet het wel in zijn omgeving. In Nederland mogen werknemers vrijwillig beslissen of ze akkoord gaan met zo’n (tijdelijke) salarisverlaging, maar de vraag is: hoe vrijwillig is zo’n beslissing nog in deze tijd?

Uitkering

Het maken van de ‘juiste’ keuze is ook ingewikkeld. Zo schrijft de Telegraaf dat wanneer bedrijven vragen om een deel van het salaris in te leveren omdat het bedrijf anders ten onder gaat, je er dus sowieso op achteruit gaat. Maar wanneer je wél een deel van je salaris opoffert en het bedrijf alsnog stopt te bestaan, ga je met een lager salaris de WW in en houd je uiteindelijk minder over onderaan de streep.

Steun

“Maar gelukkig hebben veel werkgevers nu wel steun van de overheid”, zegt Karremans. “Die krijgen dan 90 procent van het loon doorbetaald. Dat zou het in feite moeten dekken.” Volgens de VVD’er moeten werkgevers pas helemaal aan het einde van de rit kijken naar de eventuele bijdrage van werknemers.

Mediadeskundige Mark Koster snapt de vraag van bedrijven wel. “Ik denk dat bijvoorbeeld die 90 procent in de horeca niet toereikend is. Als je van een ton per maand naar niets gaat, dan zou je kunnen zeggen: als je met zijn alle 10 procent inlevert, dan blijven we bestaan. Want je hoort nu al: als het zo doorgaat, ga ik dicht. Dan is het einde verhaal.”

LEES OOK: Voorwaarden aan staatssteun KLM: ook piloten moeten mogelijk deel salaris inleveren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer