main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 26 april 2020 — 13:18

Voorwaarden aan staatssteun KLM: ook piloten moeten mogelijk deel salaris inleveren

Grootverdieners van KLM, waaronder piloten, moeten mogelijk een deel van het salaris inleveren. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil niet bevestigen of dit klopt, maar acht dit waarschijnlijk, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

Het kabinet gaat 2 tot 4 miljard euro steun verlenen aan KLM, zo maakten ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen vrijdagavond bekend. Er zitten wel voorwaarden aan de steun verbonden.

“Wij hebben gezegd dat het bedrijf op de lange termijn weer financieel gezond moet worden”, zegt Van Nieuwenhuizen over de onderhandelingen met de top van KLM. Door de coronacrisis ligt een groot deel van het vliegverkeer stil. “Het is dramatisch nu. Schiphol is één grote parkeerplaats voor vliegtuigen.”

Minister Hoekstra wil een verbod bij KLM op bonussen, dividenduitkeringen en winstdeling totdat KLM alle staatssteun heeft terugbetaald. Van Nieuwenhuizen: “We kijken ook naar offers die door het personeel moeten worden gebracht, maar ik daar verder niks over zeggen want de gesprekken lopen.” Waarschijnlijk moeten ook piloten delen in het leed. “Ik denk dat er van iedereen wat gevraagd zal worden, dus ook van piloten.”

KLM moet duurzamer van minister

Er zijn ook eisen gesteld ten aanzien van de duurzaamheid en overlast, zegt Van Nieuwenhuizen. “We kijken naar vermindering van de co2-uitstoot, maar ook naar de vermindering van hinder. Bijvoorbeeld door het aantal nachtvluchten omlaag te brengen.” Volgens de minister wordt er gekeken naar een ‘totaalpakket’. “Hoe kan KLM straks weer langjarig de blauwe trots zijn?”

KLM staat al twaalf jaar bovenaan het lijstje van de meest duurzame luchtvaartmaatschappijen ter wereld in de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Luchtvaartdeskundigen zijn bang dat als KLM meer aan duurzaamheid moet doen, de maatschappij zichzelf uit de markt prijst. Volgens Van Nieuwenhuizen is er echter nog een wereld te winnen, zonder dat KLM de strijd met de concurrentie verliest.

“Er zijn echt nog wel meer mogelijkheden. We zijn bijvoorbeeld bezig met biokerosine, daar wordt in Nederland een fabriek voor gebouwd”, zegt de minister.

“We gaan langzaam toe naar een verplichte bijmenging van duurzame brandstoffen. We gaan kijken naar de manier waarop er gevlogen wordt. Als je toch op een veel lager niveau begint, kun je ook kijken naar toekomstige investeringen, met stillere en schonere vliegtuigen. Zonder dat we ze uit de markt prijzen.”

Lees ook: ‘Minister van Nieuwenhuizen: ‘Zorgen over files, blijf permanent thuiswerken’’

Volgens Van Nieuwenhuizen wordt er door luchtvaartmaatschappijen wereldwijd steeds meer gedacht aan duurzaamheid. “AirFrance wil ook graag dat er aan de duurzaamheid wordt gewerkt. Je ziet dat bij alle maatschappijen langzaam ontstaan.” Ook de luchtvaart moet net als alle andere sectoren een bijdrage leveren aan de verbetering van het klimaat, vindt Van Nieuwenhuizen.

Wordt vliegen na de crisis minder populair?

Volgens topman van Air France-KLM Ben Smith kan KLM pas over twee jaar weer normaal vliegen. Het kabinet gaat volgens Van Nieuwenhuizen zijn ‘uiterste best’ doen om te zorgen dat de vliegmaatschappij de crisis gaat overleven. Wel denkt de minister dat vliegverkeer mogelijk niet meer helemaal terugkeert tot het niveau van voor de crisis. “Het zou heel goed kunnen dat zakelijk verkeer nu ziet dat een videoconference prima kan met een app. Ik denk dat je aan de zakelijke kant maar ook bij de toeristische kant wat veranderingen gaat zien in het vlieggedrag.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

KLM: hogere ticketprijzen voor reizigers onvermijdelijk

Hogere ticketprijzen voor reizigers zijn onvermijdelijk doordat de kosten van tegenvallers bij Schiphol worden verhaald op de luchtvaartmaatschappijen, reageert KLM op de tariefsverhogingen van Schiphol….

Lees meer

‘Dwangsom van 50.000 euro voor COA gaat niet werken’, zegt hoogleraar Voermans: ‘Ze willen chaos creëren’

De dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt…

Lees meer

Drie dagen van rouw in Spanje voor slachtoffers noodweer

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van het noodweer in het land te gedenken, maakte minister Ángel Víctor…

Lees meer