main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 26 april 2020 — 13:18

Voorwaarden aan staatssteun KLM: ook piloten moeten mogelijk deel salaris inleveren

Grootverdieners van KLM, waaronder piloten, moeten mogelijk een deel van het salaris inleveren. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil niet bevestigen of dit klopt, maar acht dit waarschijnlijk, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

Het kabinet gaat 2 tot 4 miljard euro steun verlenen aan KLM, zo maakten ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen vrijdagavond bekend. Er zitten wel voorwaarden aan de steun verbonden.

“Wij hebben gezegd dat het bedrijf op de lange termijn weer financieel gezond moet worden”, zegt Van Nieuwenhuizen over de onderhandelingen met de top van KLM. Door de coronacrisis ligt een groot deel van het vliegverkeer stil. “Het is dramatisch nu. Schiphol is één grote parkeerplaats voor vliegtuigen.”

Minister Hoekstra wil een verbod bij KLM op bonussen, dividenduitkeringen en winstdeling totdat KLM alle staatssteun heeft terugbetaald. Van Nieuwenhuizen: “We kijken ook naar offers die door het personeel moeten worden gebracht, maar ik daar verder niks over zeggen want de gesprekken lopen.” Waarschijnlijk moeten ook piloten delen in het leed. “Ik denk dat er van iedereen wat gevraagd zal worden, dus ook van piloten.”

KLM moet duurzamer van minister

Er zijn ook eisen gesteld ten aanzien van de duurzaamheid en overlast, zegt Van Nieuwenhuizen. “We kijken naar vermindering van de co2-uitstoot, maar ook naar de vermindering van hinder. Bijvoorbeeld door het aantal nachtvluchten omlaag te brengen.” Volgens de minister wordt er gekeken naar een ‘totaalpakket’. “Hoe kan KLM straks weer langjarig de blauwe trots zijn?”

KLM staat al twaalf jaar bovenaan het lijstje van de meest duurzame luchtvaartmaatschappijen ter wereld in de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Luchtvaartdeskundigen zijn bang dat als KLM meer aan duurzaamheid moet doen, de maatschappij zichzelf uit de markt prijst. Volgens Van Nieuwenhuizen is er echter nog een wereld te winnen, zonder dat KLM de strijd met de concurrentie verliest.

“Er zijn echt nog wel meer mogelijkheden. We zijn bijvoorbeeld bezig met biokerosine, daar wordt in Nederland een fabriek voor gebouwd”, zegt de minister.

“We gaan langzaam toe naar een verplichte bijmenging van duurzame brandstoffen. We gaan kijken naar de manier waarop er gevlogen wordt. Als je toch op een veel lager niveau begint, kun je ook kijken naar toekomstige investeringen, met stillere en schonere vliegtuigen. Zonder dat we ze uit de markt prijzen.”

Lees ook: ‘Minister van Nieuwenhuizen: ‘Zorgen over files, blijf permanent thuiswerken’’

Volgens Van Nieuwenhuizen wordt er door luchtvaartmaatschappijen wereldwijd steeds meer gedacht aan duurzaamheid. “AirFrance wil ook graag dat er aan de duurzaamheid wordt gewerkt. Je ziet dat bij alle maatschappijen langzaam ontstaan.” Ook de luchtvaart moet net als alle andere sectoren een bijdrage leveren aan de verbetering van het klimaat, vindt Van Nieuwenhuizen.

Wordt vliegen na de crisis minder populair?

Volgens topman van Air France-KLM Ben Smith kan KLM pas over twee jaar weer normaal vliegen. Het kabinet gaat volgens Van Nieuwenhuizen zijn ‘uiterste best’ doen om te zorgen dat de vliegmaatschappij de crisis gaat overleven. Wel denkt de minister dat vliegverkeer mogelijk niet meer helemaal terugkeert tot het niveau van voor de crisis. “Het zou heel goed kunnen dat zakelijk verkeer nu ziet dat een videoconference prima kan met een app. Ik denk dat je aan de zakelijke kant maar ook bij de toeristische kant wat veranderingen gaat zien in het vlieggedrag.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer