main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 september 2024 — 11:45

Kluun schrijft tweede boek over pubers: ‘Wat er in dat brein gebeurt, fascineert mij’

Schrijver Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, fascineert zich in het bijzonder in het brein van een puber. Vandaar ook dat hij zijn boek ‘Hoera, ik heb een puber!’, schreef. 

Het boek is een vervolg op zijn eerdere werk: ‘Help, ik heb een puber!’. Waar komt zijn fascinatie vandaan? “De mens verandert nooit meer zoveel als tussen zijn of haar elfde, twaalfde en achttiende”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kluun heeft met zijn vrouw een samengesteld gezin. Bij elkaar opgeteld, hebben Kluun en zijn partner vijf kinderen. “Daar zijn er ondertussen vier van ontpuberd. Spoiler, het is allemaal goed gekomen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Puberbrein

“Wat mij fascineert is wat er allemaal gebeurt in dat brein, in dat lijf”, gaat Kluun verder. In het bijzonder het voorste deel van de hersenen, die Kluun omschrijft als “een soort halffabricaat” als je nog puber bent. “Dat is het gedeelte waarmee we kunnen plannen, prioriteiten stellen en risico’s afwegen en waarmee we empathie hebben.”

Daar schieten pubers nog wel eens in tekort. Bijvoorbeeld in het inlevingsvermogen en/of tonen en voelen van empathie. “Een puber kan zich alleen iets voorstellen als hij zelf iets heeft meegemaakt of als iemand het in zijn wij-groep heeft meegemaakt.”

Van kluns naar Kluun

Toen Kluun zijn tweede boek over pubers schreef, moest hij vaak terugdenken aan zijn eerste tijd op de middelbare school. “Ik was een heel verlegen puber toen ik dertien was. Toen ik veertien was kreeg ik overal puisten en een bril. Ik zat onderaan het rechterrijtje.”

In die periode werd hij vaak kluns genoemd. “Van de Klundert, daar kun je Kluun van maken, maar ook kluns.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

In de derde klas veranderde hij. “Ik ontdekte dat als je het podium pakt, wat betekent dat je vaak uit de klas wordt gestuurd, met humor en een grote mond, dat andere kinderen naar je gaan kijken.” Daardoor steeg het zelfvertrouwen van Kluun. In die tijd ontdekte Kluun dat “het podium mijn habitat is”.

Toen Kluun zijn pubertijd achter de rug had, werd hij nog steeds kluns genoemd. “Maar toen was het een geuzennaam geworden. Een soort El Chapo, de Neus of de Lange. Een beroepscrimineel”, zegt hij gekscherend.

Buideldier

In zijn boek gaat Kluun niet alleen in op pubers. Ook ouders van pubers komen aan bod. Volgens Kluun bestaan er vier soorten ouders: het buideldier, de neushoorn, de struisvogel en de volwassen ouder.

“Het buideldier is een vader of moeder die overbezorgd is”, legt Kluun uit. Het type ouder bij wie het zweet uitbreekt als hun kind voor het eerst naar een feestje gaat. “Ze zijn overal bang voor.”

De neushoorn is wat directer en meer sturend. “Die weet hoe het leven moet. Die weet wat goed is en welke kleren je moet dragen. Dat je oma moet bellen.” De struisvogels zijn vaak ex-neushoorns. “Die hebben er geen zin meer in. Die zeggen tegen hun puber: ‘Bekijk het maar, dan leer je toch lekker niet voor geschiedenis’.” De volwassen ouder, “die willen wij allemaal zijn”. Die hebben het beste van alle werelden.

Lees ook:

Topvrouw van het Jaar 2024 is meer dan alleen een eretitel: ‘Diversiteit in top bedrijfsleven vergroten’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

De schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer