main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2024 — 13:02

Mogelijk rellen tijdens politiestakingen: ‘Ajaxsupporters gaan onbegrip uiten op Leidseplein’

Ajaxsupporters zijn dit weekend opnieuw de pineut. Door de aangekondigde politiestaking tijdens het duel van Ajax tegen FC Utrecht op zondag 15 september, is de wedstrijd afgelast. Eerder ging De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord niet door omdat de politie het werk om dezelfde reden neerlegde. Supporters uiten hun onbegrip en roepen op om zondag te protesteren op het Leidseplein, meldt het AD.

“Ik denk dat daar dan ook weer politie aan te pas moet komen. Of het dus veel effect heeft, weet ik niet”, zegt voetbaljournalist Michel van Egmond over de stakingen. Vakbonden pleiten voor het behouden van het vroegpensioen, omdat de tijdelijke regeling in 2025 afloopt. Er moet volgens de bonden een structurele regeling komen, waardoor mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Begrip en onbegrip over stakingen

Voor de wedstrijd Ajax – FC Utrecht zet de politie normaliter 200 tot 300 agenten in. “Als je deze aantallen hoort, is het krankzinnig dat dit überhaupt nodig is”, zegt presentator van Het Misdaadbureau Maaike Timmerman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Van Egmond ziet dat supporters verdeeld zijn over de stakingen. “Het ene deel heeft er wel begrip voor en snapt dat de politie voetbalwedstrijden gebruikt om publiciteit te zoeken. Het andere deel uit onbegrip.”

Politiebonden wijzen met de vinger naar het kabinet. “De bonden zeggen: dit is allemaal niet nodig als jullie over de brug komen. Dan zijn ze er gewoon weer”, zegt Timmerman.

Staking tijdens Nederlands Elftal?

Zolang er geen akkoord is, gaat de politiebond door met werkonderbrekingen. Die druk voeren ze steeds verder op. Stakingen tijdens wedstrijden van het Nederlands Elftal en de Champions League behoren inmiddels tot de mogelijkheden, zegt Timmerman.

De politie kan volgens de misdaadjournalist nooit volledig staken. “Ze noemen het een werkonderbreking, maar als er hele erge incidenten zijn, wordt de politie natuurlijk alsnog opgeroepen.” De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, vond het daarom niet verantwoord om de wedstrijd, die wordt bestempeld als risicowedstrijd, door te laten gaan.

Een andere Eredivisiewedstrijd, NAC – Ajax, is wel doorgegaan, ondanks afwezigheid van de politie. Deze wedstrijd is zonder problemen verlopen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Meldplicht de oplossing?

Van Egmond is zelf getuige geweest van hooligangeweld en benadrukt dat bepaalde wedstrijden zonder politie-inzet niet gespeeld kunnen worden, zoals De Klassieker. “Dat is onmogelijk. Alleen al bij het binnenrijden van de bus van Ajax waren 100 agenten nodig. Het probleem speelt al sinds de jaren ’80 en er is nooit een oplossing gekomen.”

Volgens Timmerman moet de oplossing worden gezocht in een meldplicht, zoals in Engeland ook het geval is. “Als jij een stadionverbod of gebiedsverbod hebt, moeten zij zich jarenlang op een politiebureau melden op het moment dat de club speelt.”

In Nederland wordt dat niet vaak gedaan, maar er wordt nu wel geëxperimenteerd met een digitale meldplicht, vertelt Timmerman. “Drie grote steden, Utrecht, Leeuwarden en Rotterdam, krijgen een kastje waar mensen met een stadion- of gebiedsverbod met een vingerafdruk kunnen aantonen waar je op dat moment bent.”

Lees ook:

Bikker (ChristenUnie) pleit voor afschaffen massale politie-inzet bij voetbalwedstrijden: ‘Hooligans moet je thuislaten’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer