main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Twee historische goederenwagons op de voormalige kampspoorlijn van Nationaal Monument Kamp Vught. De wagons, wereldwijd symbool van vervolging en deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, markeren nu als blikvanger het historische landschap van het voormalige Kamp Vught.
8 september 2024 — 09:13

Herdenking in Kamp Vught, tachtig jaar na Dolle Dinsdag

In herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag stilgestaan bij de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944. De ontruiming van het SS-kamp in Noord-Brabant volgde op geruchten dat de geallieerden Nederland elk moment konden bevrijden.

De berichten, die niet bleken te kloppen, bereikten op 5 september 1944 een hoogtepunt. Op deze zogeheten Dolle Dinsdag raakte Nederland in een bevrijdingsroes en zagen de nazi’s zich genoodzaakt om de ruim 3500 gevangenen uit Kamp Vught in allerijl naar kampen in Duitsland te deporteren.

Stille tocht

De herdenking in het herinneringscentrum begint zondagmiddag met een stille tocht naar de voormalige fusilladeplaats van het concentratiekamp, waar een monument staat met daarop de namen van 329 verzetsmannen die er van juni tot september werden doodgeschoten. In zijn onlangs verschenen boek Wraak op het verzet concludeert historicus Ad van Liempt dat in die laatste hectische maanden in het kamp nog meer mensen zijn geëxecuteerd dan tot nu toe werd aangenomen, namelijk ongeveer vierhonderd.

Na de stille tocht houdt Jeroen van den Eijnde, de directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, een welkomstwoord. Daarna spreken de Brabantse commissaris van de Koning Ina Adema en Jetske van den Burger, wier moeder van juli 1943 tot september 1944 gevangenzat in het concentratiekamp omdat zij had geweigerd onderduikers te verraden. Haar moeder kwam na de ontruiming van Kamp Vught in Ravensbrück terecht, een concentratiekamp voor vrouwen op zo’n 80 kilometer ten noorden van Berlijn. Ze overleefde de oorlog en overleed in 2014.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Behalve de toespraken is er zondag ook muziek en wordt een gedicht voorgedragen. Na het programma wordt een krans gelegd bij het monument.

Iedere vijf jaar herdacht

De ontruiming van Kamp Vught, dat in de Tweede Wereldoorlog officieel Konzentrationslager Herzogenbusch heette, wordt sinds 2004 iedere vijf jaar herdacht in het herinneringscentrum. Het kamp, het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland, was in gebruik van 13 januari 1943 tot 16 september 1944. In die periode zaten er meer dan 32.000 mannen, vrouwen en kinderen gevangen. Meer dan 12.000 Joden zijn vanuit Vught doorgevoerd naar kamp Westerbork en vanaf daar naar vernietigingskampen in Polen.

Lees ook:

Herdenking slachtoffers MH17 bij monument tien jaar na vliegramp

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer