main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 mei 2024 — 11:58

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die mensen achterlaten in de horecasector. Een grote groep laat dit nog altijd cash achter, blijkt uit onderzoek van Mobile Payment Monitor van Visa.

Digitaal afrekenen krijgt van veel Nederlanders de voorkeur boven betalen met contant geld. Naast de snelheid en veiligheid, wordt een beter overzicht in de uitgaven genoemd als reden. Pinnen is zelfs zo populair, dat 21 procent van de Nederlanders winkels voorbijloopt waar geen pinmogelijkheid is.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Fooi

Deze ontwikkeling heef ook invloed in de manier hoe mensen fooi geven. Ouderwets een paar euro’s op een schaaltje leggen lijkt verleden tijd. Inmiddels geeft 44 procent van de Nederlanders ook digitaal fooi. Toch betaalt een deel (22 procent) de fooi nog wel contant, ook al is de grote rekening betaalt met pin. Een deel (43 procent) doet dit, omdat men vreest dat digitale fooi niet bij het personeel terechtkomt. Bijna een derde (30 procent) legt contant fooi neer om van kleingeld af te komen.

Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom maakt de vergelijking met Amerika, waar een pinbetaler de keuze krijgt voorgelegd hoeveel fooi die wil achterlaten. De klant kan dan kiezen tussen bijvoorbeeld 10, 15 of 20 procent. “Daar zit het helemaal ingebakken”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Neemt dat dan de angst weg dat fooi bij de juiste persoon terechtkomt? Blom denkt dat wij daar ons geen zorgen over hoeven te maken. “Daar zit het helemaal in het systeem ingebakken en in Nederland ook.”

Toekomst zonder cash?

Een ruime meerderheid (82 procent) kiest digitaal afrekenen boven betalen met cash. Die trend verspreidt zich ook steeds meer. Inmiddels betaalt 36 procent van de generatie 36 tot 45 steeds vaker digitaal. Dat is een toename van 29 procent ter vergelijking met een jaar eerder.

Voor de jongere generaties is digitaal betalen doodnormaal. Ruim twee derde (69 procent) betaalt alles met pin of smartphone. Sterker nog: 73 procent van de jongeren gaat eerder op pad zonder portemonnee dan zonder smartphone. Ook de 60+’ers zien steeds meer fiducie in hun smartphone. Een meerderheid van 52 procent betaalt liever met smartphone dan dat zij flappen uit hun beurs toveren.

Lees ook:

Angst voor cashloze samenleving: ‘Dat wordt een ramp’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer