main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 april 2024 — 14:49

Schiphol wil passagiers bij de loopband tegemoet komen en zet kunstmatige intelligentie in

Wie een lange vlucht achter de rug heeft, wil eenmaal op Schiphol geland zo snel mogelijk naar huis. Niets is zo vervelend als ellenlang wachten op je koffer. Schiphol zet vanaf nu kunstmatige intelligentie in om reizigers bij de bagageband tegemoet te komen. De wachttijd wordt helaas niet korter, maar het is wel duidelijker hoe lang het nog gaat duren.

”We doen regelmatig onderzoek onder passagiers en daar kwam één behoefte duidelijk naar voren: inzichtelijk hebben hoe lang het duurt voordat de bagage er is”, vertelt woordvoerder Megan Hoff van Schiphol aan NH Nieuws.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Via schermen kunnen passagiers precies zien waar hun bagage precies is: in het vliegtuig, onderweg of al op de band. Dit wordt gebaseerd op informatie uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld camera’s bij de vliegtuigen en updates van de bagagemedewerkers. De toegepaste kunstmatige intelligentie moet het systeem steeds sneller en nauwkeuriger maken.

Dik drie kwartier

”Hartstikke mooi allemaal, dan weet je wat de wachttijden zijn”, reageert passagier Boyke Hardoar die net geland is vanuit Paramaribo. Ook de 18-jarige Renzo Houter die net terugkomt uit Bonaire is blij met de informatie. “De laatste keer dat ik hier was moest ik lang wachten, dus dit is een hele verbetering.”

De wachttijden worden niet korter. Dik drie kwartier wachten, blijft dik drie kwartier wachten. Wel laat de woordvoerder aan NH Nieuws weten dat Schiphol onderzoekt hoe de wachttijd iets ‘verzacht kan worden’. Hoe is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Zin in de zon? Vliegticket wordt mogelijk twee keer zo duur

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer