main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 11 november 2023 — 18:25

Waarom gaat Duitsland anders om met de oorlog in Israël dan Nederland?

Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans woont al ruim 25 jaar in Berlijn en ziet grote verschillen in de manier hoe Duitsland en Nederland omgaan met de oorlog tussen Hamas en Israël. “In Nederland is de reactie volkomen het tegenovergestelde”, zegt hij in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

“Het zijn twee verschillende werelden”, vertelt Koopmans. Afgelopen week vond de herdenking van de Kristallnacht plaats in Berlijn. “De Israëlische vlag op de Brandenburger Tor geprojecteerd in het midden van Berlijn en er stond boven in grote blauwe letters: Nie wieder ist jetzt, nooit meer is vandaag.”

In Nederland zal zoiets nooit gebeuren, denkt Koopmans. De reactie in ons land is volgens hem volkomen het tegenovergestelde. “Daar worden herdenkingen uitgesteld, want het polariseert of het kan tot spanningen leiden en we willen niemand voor het hoofd stoten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Duitsland heeft van het verleden geleerd

Duitsland laat het volgens de hoogleraar sociologie in ieder geval niet afweten. “Je moet in positieve zin zeggen dat Duitsland de les van het verleden heeft geleerd.”

De Duitse overheid is eensgezind in hun mening dat Israël het recht heeft op zelfverdediging. “En natuurlijk dat Israël zich ook aan het oorlogsrecht moet houden. Ze hebben de aanval van Hamas klip en klaar afgewezen en ook dat soort demonstraties.”

Koopmans stelt dat “in Nederland wordt gedebatteerd wat from the river to the sea nou eigenlijk precies zou moeten kunnen betekenen. In Duitsland is daar helemaal geen twijfel over. Het betekent: Israël bestaat niet meer”, vertelt hij. “Of dat nou de uitroeing van de Joden betreft of gewoon dat de Joden een minderheid worden in hun eigen land. Israël zal dan niet meer bestaan en dat is heel duidelijk.”

De reactie van Duitsland is niet geheel vreemd. Koopmans legt de link met de kant die het land tijdens de Tweede Wereldoorlog koos. “Aan de andere kant stond Nederland aan de verantwoordelijkheid van die nie wieder.” Koopmans denkt dat er een schuldgevoel op Nederland drukt. “Het bestaansrecht van de staat Israël is Duitse staatsraison. Het hoort bij het belang van de Duitse staat en dat is iets dat in Nederland afwezig is.”

Ook spanningen in Duitsland

De hoogleraar merkt op dat in Duitsland wel degelijk spanningen voorkomen in de samenleving. “Daar is een bevolkingsdeel van Arabisch of Islamitische afkomst die anders tegen het conflict aankijken dan de rest van de bevolking. En ook in Duitsland is er natuurlijk een linksradicale imperialistische groep zonder migratieachtergrond die bijvoorbeeld de boycot-beweging tegen Israël ondersteunt.”

In Nederland hebben we volgens Koopmans met name immigranten uit Marokko waarvan “een groot bevolkingsdeel sterk sympathiseert met de Palestijnse zaak”. En we hebben volgens Koopmans in Nederland een veel groter multicultureel immigratiebeleid gehad, wat betekent dat mensen in Nederland veel sneller en makkelijker Nederlander konden worden. “Daar heb je ook veel mensen van op veel meer machtsposities: posities van invloed in de media, de politiek en de ambtenarij. Dat leidt ertoe dat je in Nederland een fenomeen krijgt dat honderden ambtenaren die de regering oproepen om het geweld van Israël te veroordelen.”

Lees ook:

Spotprent over Israël schiet in het verkeerde keelgat: ‘Hoe kun je dat nu zeggen?!’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer