main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2023 — 11:31

Criminelen storten zich massaal op amateurvoetbal: ‘Cashgeld kwam uit de kofferbak’

Verenigingen in het amateurvoetbal zijn in trek in de onderwereld. 1 op de 8 clubs wordt gesponsord door mensen uit het criminele circuit, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, waar het AD over schrijft. Verenigingen zijn kwetsbaar omdat ze het moeilijk hebben door teruglopende ledenaantallen en hoge kosten.

“Wat je ziet is dat verenigingen zonder criminele invloed al aan het rommelen zijn”, zegt hoofdonderzoeker Inge Claringbould tegen de krant. Zo zijn de reiskostenvergoeding en vrijwilligersvergoeding van de KNVB maximaal 180 euro per maand, maar vergoedingen worden cash uitbetaald en de reiskostenvergoedingen verdubbeld.

Bij verenigingen die uitkomen in de hogere amateurcompetities, worden spelers soms auto’s of een goede hypotheek beloofd, zegt Claringbould. Volgens de onderzoeker willen spelers zich niet bemoeien met waar het geld vandaan komt. “Maar ze vertelden wel dat ze cashgeld uit de kofferbak zagen komen.”

Andere clubs kunnen dan niet achterblijven, waarschuwt ze. En “als er sprake is van schimmige betalingen wordt het aantrekkelijk voor criminelen om wit te wassen”.

Lang niet alle clubs vallen voor criminele sponsoren. “Er was een club die net op de goede rit was en toen weer een verdacht aanbod kreeg. Dat hebben ze afgewezen.” Bovendien zijn verenigingen bij grote bedragen verplicht op zoek te gaan naar de herkomst van het geld, maar volgens Claringbould durven ze dat vaak niet.

‘Volgende stap is faillissement’

Verenigingen die wel in zee gaan met criminele partijen, zitten vaak in geldnood. Er begint vervolgens een “sluipend proces”. “Je gaat steeds een klein stapje verder. Op een gegeven moment vraagt een criminele sponsor om invloed.” Zij willen vaak dat de aandacht bijna volledig uitgaat naar het eerste elftal om grote sportieve successen te boeken, waardoor het gat tussen het eerste elftal en de jeugdopleiding groter wordt.

De bestuurders zijn aan handen en voeten gebonden. Weigeren ze te luisteren, dan worden de betalingen stopgezet. “De volgende stap is faillissement”, zegt Claringbould tegen het AD. “De KNVB en de gemeente zouden duidelijker moeten communiceren hoe ze je kunnen helpen, en niet straffen.”

‘Steeds meer verwevenheid’

“Je ziet steeds meer verwevenheid van de onderwereld in bestuurlijke gremia”, reageert bondssecretaris van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Bij sportclubs, maar je ziet ook dat criminelen meer grip proberen te krijgen op de politiek. Het is zaak dat je er heel snel en alert op kunt reageren als politie. Dat probeert de politie, maar dat vraagt veel capaciteit en grondig onderzoek.”

Ze waarschuwt voor de “glijdende schaal” bij criminele inmenging. “Het wordt steeds een trapje erger en op een gegeven moment denk je: hoe kom ik hier nog uit? Je moet in een vroegtijdig stadium ingrijpen.”

Lees ook: 

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer