main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).
20 maart 2023 — 16:00

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via zijn woordvoerder over de conclusie van het IPCC-rapport dat het doel om de aarde niet meer dan 1,5 graad te laten opwarmen uit zicht raakt. Bij de volgende klimaatconferentie in Dubai wil de minister zich ook inzetten om dit doel alsnog te halen.

Het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC zegt in zijn laatste rapport dat de kans het grootst is dat de opwarming van de aarde boven de 1,5 graad uitkomt, zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert. In de meeste scenario’s is deze grens al tussen 2030 en 2035 bereikt. De onderzoekers hebben ook een hoopvolle boodschap: het is nog mogelijk om een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veilig te stellen. Er zijn namelijk veel uitvoerbare en effectieve opties om de uitstoot te verlagen en die worden bovendien betaalbaarder.

De grens van 1,5 graad is volgens de zegsman van Jetten zo belangrijk “omdat bij verre overschrijding een aantal kantelpunten worden overschreden”. Na die kantelpunten is er volgens wetenschappers geen weg meer terug. Bij de vorige klimaattop in Egypte is volgens de bewindsman veel voortgang geboekt wat betreft de compensatie van klimaatschade. “Schade compenseren zonder inzet om die te voorkomen is dweilen met kraan open”, zegt de woordvoerder. Daarom wordt dat het belangrijkste punt voor het kabinet bij de volgende klimaattop.

Frans Timmermans

Het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC maakt “ondubbelzinnig” duidelijk dat de inspanningen om emissies te verminderen, moeten worden opgevoerd. Er is meer ambitie nodig, twittert vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie in een reactie. “Dit is existentieel. We moeten versnellen.”

Timmermans, die verantwoordelijk is voor klimaatbeleid bij de commissie, roept alle partijen op actie te ondernemen om te zorgen dat “we de 1,5 graad opwarming binnen bereik houden, zoals we in Glasgow en Sharm el-Sheikh hebben beloofd”. “Hoe langer we wachten met verregaande emissiereducties, hoe hoger de risico’s, hoe meer schade.” Daarbij worden degenen die het minst hebben bijgedragen aan de opwarming volgens hem het hardst getroffen.

Volgens de Nederlander tast de klimaatcrisis de natuur en de gezondheid aan en zorgt die voor voedsel- en wateronzekerheid. Krachtig binnenlands beleid is nodig om de klus te klaren, stelt hij. Landen moeten hun nationale doelstellingen opschroeven, zoals de EU-landen hebben aangekondigd te zullen doen.

“Elke fractie van een graad is van belang”, aldus Timmermans, “en elke stap die we als beleidsmakers zetten, maakt een verschil voor de toekomstige gezondheid en welvaart van onze burgers”.

Kamerleden reageren gealarmeerd

Kamerleden van verschillende partijen in de coalitie en oppositie reageren gealarmeerd op het nieuwste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Linkse oppositiepartijen roepen op tot actie en wijzen op de ernstige gevolgen als de aarde meer opwarmt dan 1,5 graad. De kans dat de opwarming onder dit afgesproken doel blijft, wordt volgens de onderzoekers steeds kleiner.

“Met het ene na het andere rapport luiden wetenschappers de noodklok. Het is aan de politiek om moed te tonen en de knopen door te hakken om onze planeet leefbaar te houden”, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger in een reactie op het rapport. “Het kabinet haalt jaar op jaar de klimaatdoelen niet. Het kabinet moet stoppen met dralen.”

Volgens Joris Thijssen (PvdA) moet Nederland “aan de bak” om de 1,5 graad nog te kunnen halen. “En dat moet natuurlijk wel sociaal. Want de klimaattransitie zal sociaal zijn of niet zijn”, zegt hij in een tweet.

“Veel minder vliegen, veel minder vlees en zuivel, veel minder verspilling, veel meer natuur”, somt Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren op wat er volgens haar moet gebeuren in deze “klimaatnoodtoestand”.

“Voor degenen die nu geboren worden zal klimaatverandering, tegen de tijd dat ze oud zijn, zeer ernstige gevolgen hebben”, twittert D66-Kamerlid Raoul Boucke. “Daarom hebben we in Nederland zulke hoge klimaatambities.”

Ook Silvio Erkens van regeringspartij VVD ziet in het rapport het bewijs dat “we ambitieus door moeten” met de klimaat- en energietransitie. “Op het moment vertragen we de energietransitie door jarenlang vast te lopen in bureaucratische procedures. Hier zit de sleutel tot het versnellen van de uitvoering. Uiteindelijk is het via het praktisch uitvoeren van plannen dat we versneld duurzamer worden, niet met meer plannen op papier.”

Lees ook:

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer