main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
9 februari 2023 — 12:10

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directieleden van Shell worden persoonlijk aangeklaagd omdat ze niet genoeg zpidem doen om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt in het Verenigd Koninkrijk gevoerd door ClientEarth, een milieuorganisatie die via het recht het klimaatbeleid probeert aan te scherpen. Om het bestuur van Shell aan te kunnen spreken, heeft de organisatie zelf ook aandelen in het olie- en gasbedrijf.

Het bestuur brengt de toekomst van Shell in gevaar door niet genoeg te doen, stelt advocaat Paul Benson van ClimateEarth. Door nog veel geld in fossiele brandstoffen te steken zit Shell daar volgens de organisatie nog decennia aan vast, terwijl die brandstoffen door de energietransitie op den duur onrendabel worden. Daarmee komt volgens Benson op langere termijn de levensvatbaarheid van Shell in gevaar, kan de aandelenprijs kelderen en kunnen aandeelhouders veel geld verliezen. Daar stelt ClientEarth de directieleden persoonlijk aansprakelijk voor. Dat doet de organisatie met steun van pensioenfondsen uit diverse landen die aandelen Shell bezitten.

De milieugroep maakt gebruik van het Britse ondernemingsrecht. “De zakenwereld wemelt van de voorbeelden van bedrijven die erin faalden zich aan te passen”, stelde de organisatie in maart vorig jaar toen de plannen voor de rechtszaak werden aangekondigd. Het is nu aan het Britse High Court om te bepalen of de zaak door kan gaan.

Shell accepteert beschuldigingen niet

Shell zegt de beschuldigingen van ClimateEarth niet te accepteren. “Onze directeuren hebben voldaan aan hun wettelijke plichten en hebben, te allen tijde, in het belang van het bedrijf gehandeld”, reageert het bedrijf.

Milieudefensie, dat in Nederland met succes een klimaatrechtszaak voerde tegen Shell, laat weten dat het de zaak van ClientEarth “heel erg toejuicht”. ClientEarth bouwt voort op de zaak die Milieudefensie in 2021 won van Shell. Daar verwijst de Britse organisatie ook naar.

De rechtbank in Den Haag oordeelde destijds dat de multinational meer moet doen om de CO2-uitstoot die het veroorzaakt te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van 2019. Wat betreft de eigen uitstoot van Shell is dat een harde resultaatverplichting. Over de uitstoot van de brandstoffen die Shell verkoopt was het oordeel minder had: daar gaat het om een inspanningsverplichting. Shell ging in beroep, de zaak voor het gerechtshof moet nog beginnen.

“Iedereen is klaar met de groene praatjes van het Shell-bestuur: de aandeelhouders, de politiek, de mensen”, stelt Milieudefensie. De organisatie zegt dat het “niet anders kan” dan dat Shell en zijn bestuursleden ter verantwoording worden geroepen.

Lees meer: 

‘Als meneer Klaver wil dat we naar een groener land gaan, heb je Shell hartstikke hard nodig’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer