Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan
De directieleden van Shell worden persoonlijk aangeklaagd omdat ze niet genoeg zpidem doen om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt in het Verenigd Koninkrijk gevoerd door ClientEarth, een milieuorganisatie die via het recht het klimaatbeleid probeert aan te scherpen. Om het bestuur van Shell aan te kunnen spreken, heeft de organisatie zelf ook aandelen in het olie- en gasbedrijf.
Het bestuur brengt de toekomst van Shell in gevaar door niet genoeg te doen, stelt advocaat Paul Benson van ClimateEarth. Door nog veel geld in fossiele brandstoffen te steken zit Shell daar volgens de organisatie nog decennia aan vast, terwijl die brandstoffen door de energietransitie op den duur onrendabel worden. Daarmee komt volgens Benson op langere termijn de levensvatbaarheid van Shell in gevaar, kan de aandelenprijs kelderen en kunnen aandeelhouders veel geld verliezen. Daar stelt ClientEarth de directieleden persoonlijk aansprakelijk voor. Dat doet de organisatie met steun van pensioenfondsen uit diverse landen die aandelen Shell bezitten.
De milieugroep maakt gebruik van het Britse ondernemingsrecht. “De zakenwereld wemelt van de voorbeelden van bedrijven die erin faalden zich aan te passen”, stelde de organisatie in maart vorig jaar toen de plannen voor de rechtszaak werden aangekondigd. Het is nu aan het Britse High Court om te bepalen of de zaak door kan gaan.
Shell accepteert beschuldigingen niet
Shell zegt de beschuldigingen van ClimateEarth niet te accepteren. “Onze directeuren hebben voldaan aan hun wettelijke plichten en hebben, te allen tijde, in het belang van het bedrijf gehandeld”, reageert het bedrijf.
Milieudefensie, dat in Nederland met succes een klimaatrechtszaak voerde tegen Shell, laat weten dat het de zaak van ClientEarth “heel erg toejuicht”. ClientEarth bouwt voort op de zaak die Milieudefensie in 2021 won van Shell. Daar verwijst de Britse organisatie ook naar.
De rechtbank in Den Haag oordeelde destijds dat de multinational meer moet doen om de CO2-uitstoot die het veroorzaakt te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van 2019. Wat betreft de eigen uitstoot van Shell is dat een harde resultaatverplichting. Over de uitstoot van de brandstoffen die Shell verkoopt was het oordeel minder had: daar gaat het om een inspanningsverplichting. Shell ging in beroep, de zaak voor het gerechtshof moet nog beginnen.
“Iedereen is klaar met de groene praatjes van het Shell-bestuur: de aandeelhouders, de politiek, de mensen”, stelt Milieudefensie. De organisatie zegt dat het “niet anders kan” dan dat Shell en zijn bestuursleden ter verantwoording worden geroepen.
Lees meer:
‘Als meneer Klaver wil dat we naar een groener land gaan, heb je Shell hartstikke hard nodig’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman
- Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
- Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
- Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis…
Lees meerEr lopen wel degelijk vrouwen rond in het criminele circuit, al zijn het er een stuk minder dan mannen. De manier waarop zij veroordeeld en…
Lees meerEen pilletje tijdens een festival of toch liever een lijntje cocaïne bij het stappen? Mensen komen gemakkelijk aan drugs terwijl de verkoop ervan illegaal en…
Lees meerDe herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)….
Lees meerDe gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland…
Lees meerPremier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat…
Lees meerBakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld…
Lees meerEen politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit…
Lees meerING kampt met een grote storing. Alle Nederlandse klanten van de bank kunnen vrijdagmiddag niet inloggen voor internetbankieren of de ING-app voor de mobiele telefoon….
Lees meerEr is nog geen zicht op een mogelijke vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. Dat zei journalist Pjotr Sauer vanmorgen in Sven op 1….
Lees meerHet is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit…
Lees meerHet Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en…
Lees meerBuren heb je niet voor het kiezen. Nu het zonnetje begint te schijnen zie je je buren volop. Gezellig bij een buurtbarbecue of kinderen die…
Lees meerDe agressie, overlast en diefstallen op station Den Haag Centraal hebben de afgelopen maanden geleid tot een “onbeheersbare” situatie. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail spreekt…
Lees meerOnze gevangenissen zitten vooral vol met mannen. Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die gruwelijke dingen…
Lees meer