main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 11:52

We zien steeds minder sterren aan de hemel door lichtvervuiling

Wie nu naar de hemel kijkt als het donker is, ziet door lichtvervuiling gemiddeld een stuk minder sterren dan vroeger. Volgens nieuw Duits-Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Science, neemt de lichtvervuiling nog veel sneller toe dan tot nu toe werd gedacht. “Het tempo waarop sterren onzichtbaar worden voor mensen in stedelijke omgevingen is dramatisch”, zegt hoofdauteur Christopher Kyba in een verklaring.

De onderzoekers van onder meer instituut GFZ in Potsdam schakelden het publiek in. Ze analyseerden de observaties van meer dan 50.000 ‘burgerwetenschappers’ die tussen 2011 en 2022 meededen aan een groot onderzoeksproject. Deelnemers daaraan kijken geregeld naar de sterrenhemel. Vervolgens moeten ze een sterrenkaart uitkiezen die het meeste lijkt op wat ze hebben gezien. De kaarten zijn gebaseerd op verschillende niveaus van luchtvervuiling. Door de grote aantallen respondenten ontstaat zo na verloop van tijd een duidelijk beeld.

Lichtvervuiling is vanuit de ruimte met satellieten tot op zekere hoogte meetbaar, maar die methode kent beperkingen. Zo zijn sensoren op satellieten het gevoeligst voor licht dat richting de hemel omhoog straalt. Veel van het kunstlicht dat bijdraagt aan de gloed boven bevolkte gebieden, wordt echter horizontaal uitgestraald. “Meer, grotere of fellere reclameborden en gevelverlichting kunnen een grote impact hebben op de lichtgloed, zonder dat dit veel verschil maakt op satellietbeelden”, legt Kyba uit.

Toename 7 tot 10 procent

Op basis van de waarnemingen van deelnemers aan het project hebben de onderzoekers vastgesteld dat de lichtgloed in de duisternis jaarlijks met 7 tot 10 procent toeneemt. In Noord-Amerika was de toename met 10,4 procent per jaar groter dan in Europa, waar de helderheid van het licht gemiddeld met 6,5 procent per jaar steeg. Voor de wereld is het gemiddelde 9,6 procent. Een kanttekening is wel dat inwoners van de Verenigde Staten en Europa oververtegenwoordigd zijn in de onderzoeksgroep.

De hoofdonderzoeker rekent voor wat dit betekent voor de zichtbaarheid van de sterrenhemel: “Als de ontwikkelingen in het huidige tempo doorgaan, zal een kind dat wordt geboren op een plek waar 250 sterren te zien zijn er nog 100 kunnen zien op zijn achttiende verjaardag.”

Lees ook: 

Kabinet houdt vast aan verbod op hertenkampen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer