main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 oktober 2022 — 10:41

Verkiezingen in VS nek-aan-nekrace: behouden Democraten de meerderheid?

De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten worden een nek-aan-nekrace. Dat zegt oud-campagnemedewerker van president Joe Biden Valerie Nauta, die de verkiezingen op de voet volgt. De vraag is of Biden begin november steun krijgt voor zijn gevoerde beleid in de afgelopen twee jaar.

Bij de tussentijdse verkiezingen, de midterms, gaat de Amerikaanse bevolking naar de stembus om te kiezen voor een nieuw Congres, dat bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Eerste en Tweede Kamer in Nederland. “Onder Biden hebben de Democraten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in handen, maar in de Senaat is de meerderheid erg klein”, zegt Nauta.

De Democraten hebben op dit moment 222 zetels in het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen elf minder. In de Senaat is de zetelverdeling 50 tegen 48 in het voordeel van de Republikeinen. Maar twee zetels zijn daar voor onafhankelijke leden en vicepresident Kamala Harris kan als voorzitter in het geval van een gelijk aantal stemmen van senatoren ook een stem uitbrengen.

“Wetten gaan nu eenvoudig door het Huis van Afgevaardigden en als het aankomt op een fifty-fifty-stem, komt een wet ook door de Senaat”, zegt Nauta. Maar als we de peilingen mogen geloven verliezen de Democraten tijdens de tussentijdse verkiezingen de meerderheid in het Congres. Die meerderheid is voor president Biden cruciaal om zijn beleid door te voeren.

Economie

Het belangrijkste vraagstuk tijdens de tussentijdse verkiezingen is de economie, zegt Nauta. Op dat thema staan de Republikeinen er volgens haar bij de kiezer beter op. “Je ziet dat de gemiddelde Amerikaan veel meer vertrouwen heeft in de Republikeinen om de economie te redden. Dat blijkt ook uit onderzoek van The New York Times.”

De Republikeinen zetten tijdens de campagne dan ook sterk in op de economie en de stijgende inflatie. “De Democraten zien dat dat niet hun sterkste punt is en gooien het op abortus, klimaat en de studentenschulden die ze proberen in te perken”, zegt Nauta.

Ten gunste van Biden is de Amerikaanse economie is in het derde kwartaal wel weer gegroeid na twee kwartalen van krimp op rij. Het bruto binnenlands product van de grootste economie ter wereld steeg afgelopen kwartaal met 2,6 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De groei viel daarmee sterker uit dan de stijging van 2,4 procent die economen hadden voorzien.

Biden op rapport

De midterms gelden ook een tussentijds rapport voor Biden, die twee jaar aan de macht is sinds hij de presidentsverkiezingen in 2020 won van toenmalig president Donald Trump. “Als Biden nu niet goed uit de verf komt is dat een extra zetje voor bijvoorbeeld Trump om weer actief campagne te gaan voeren”, zegt Nauta.

Ondertussen is Biden vrij onzichtbaar in campagnes van de Democraten. “Hij houdt zich een beetje afzijdig. Zijn approval ratings zijn ook niet erg hoog, rond de 40 procent. Barack Obama had dat rond deze periode ook, maar was veel luider en ging naar veel grote bijeenkomsten. Biden is vooral bezig om geld in te zamelen voor de Democraten.”

Nauta vreest dat mede door de onzichtbaarheid van Biden ‘haar’ Democraten de meerderheid in Congres uit handen zien vallen. “Op dit moment ziet het er in Het Huis van Afgevaardigden niet goed uit. De Republikeinen lijken daar te winnen. De race om de Senaat is heel spannend, het is daar echt fifty-fifty. Als de Democraten daar één zetel verliezen, gaat ook de Senaat naar de Republikeinen.”

Op 8 november gaat Amerika naar de stembus.

LEES OOK: Vete tussen Biden en Trump zet door: ‘Serieuze kans op een burgeroorlog bij de volgende verkiezingen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer