main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2022 — 09:54

ANWB waarschuwt voor ‘permanent verkeersinfarct’ op Nederlandse wegen

De ANWB waarschuwt voor een permanent verkeersinfarct, mede vanwege onbetrouwbaar openbaar vervoer. Door de personeelstekorten rijden minder treinen, waardoor reizigers vaker voor de auto kiezen. Het gevolg is meer verkeer op de weg en ellenlange files, voorspelt de ANWB volgens De Telegraaf.

“Je ziet een groei van het wagenpark. Vanaf 2019 zijn er alleen al 400.000 auto’s bijgekomen”, zegt Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie in de krant. “Maar belangrijker nog: de negen miljoen voertuigen in totaal worden steeds vaker gelijktijdig gebruikt en dat houdt in dat we vaker bumper aan bumper rijden.”

De groei komt mede door de onbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer. “De personele problemen bij de trein- en busbedrijven hebben tot gevolg dat de dienstregelingen verder uitgekleed worden, waardoor de auto zo ongeveer het enige alternatief is voor de wat langere afstanden.”

Hoewel sinds corona mensen vaker thuiswerken, is het op de weg niet rustiger dan voor de pandemie. “Het afgelopen kwartaal toont aan dat de drukte op de weg vergelijkbaar is met dezelfde periode in 2019; op sommige momenten is het zelfs drukker”, aldus Broekhuis.

Tienminutentreinen

Ook de politiek ziet de verschuiving van trein naar auto. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat hoopt die snel terug te draaien, reageert ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wij werken er heel hard aan om een goed en dicht ov-netwerk in Nederland te realiseren, waarbij je veel meer treinen laat rijden tussen bijvoorbeeld de belangrijke stedelijke knooppunten.”

Op die trajecten moeten ook ‘tienminutentreinen’ gaan rijden, om het openbaar vervoer zo aantrekkelijker te maken. “Dan hoef je niet eens te kijken hoe laat je vertrekt, want er vertrekt toch wel iedere tien minuten een trein”, zegt de bewindsvrouw.

‘Ontzettend vervelend’

Heijnen noemt de problemen die het openbaar vervoer parten spelen “ontzettend vervelend. Je ziet ze in veel sectoren”, zegt ze over de personeelstekorten. “We moeten er met z’n allen naar kijken hoe we ervoor zorgen dat er genoeg personeel is om de treinen te laten rijden en bussen en trams.”

“Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor de vervoersbedrijven zelf. Iedereen moet proberen om toch een aantrekkelijke werkgever te zijn”, stelt Heijnen. Daarbij speelt niet alleen “meer geld” een rol, maar “ook plezier in werk”, aldus de staatssecretaris.

LEES OOK: Boeren dreigen op maandag heel Nederland plat te leggen: ‘Dat is gewoon crimineel gedrag’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer