main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2022 — 10:06

Boeren dreigen op maandag heel Nederland plat te leggen: ‘Dat is gewoon crimineel gedrag’

Boeren worden op sociale media opgeroepen om maandag ‘heel Nederland plat te leggen’. Zo dreigen ze luchthaven Schiphol, Eindhoven Airport, de Rotterdamse haven en alle distributiecentra voor levensmiddelen te blokkeren. “Deze oproep is groots”, zegt boerin Bertie Steur in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), benadrukt dat dit simpelweg “crimineel gedrag” is.

De oproep dient als ultimatum. Als de politiek de huidige stikstofplannen niet voor maandag van tafel veegt, wordt het het land platgelegd. “Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli 2022. Nederland dicht maar hou het netjes”, zo luidt een van de oproepen die veelvuldig wordt gedeeld in Telegram- en WhatsApp-groepen.

“Ze kijken natuurlijk nu naar waar nog meer stikstofemissie vandaan komt, en waarom die sectoren niet aangepakt worden. Dat is de gedachte erachter”, zegt Steur. De oproep is volgens haar een reactie van “boeren die het niet meer weten”. “Dit is echt wanhoop”, zegt ze. “Boeren komen niet zomaar van hun erf af.”

De boeren krijgen de oproep de acties vanuit hun eigen regio te organiseren. Boerenactiegroep Agractie stelt de oproep te hebben gezien, maar zegt dat ze niet betrokken is bij de organisatie.

Steur vindt het lastig te zeggen hoe breed deze oproep precies gesteund zal worden. Zelf komt ze uit Zeeland. “Daar zijn we rustig, maar daar is natuurlijk ook weinig vee”, legt ze uit. “Daar is ‘relatief’ weinig aan de hand. Als je gaat kijken waar meer vee zit, is wel veel aan de hand. Die mensen zien dat als deze plannen doorgaan, hun bedrijf gewoon klaar is.”

Andere relschoppers

Maar ze waarschuwt ook voor de mensen die niets met de agrarische sector te maken hebben en naar dit soort protesten komen om gewoon “te rellen”. “Die sluiten zich daarbij aan. En dat is dan wat je maandag krijgt, wat eventueel het land plat gaat gooien.”

NPB-voorzitter Struijs onderschrijft dat. “Dat zagen we ook al tijdens de coronarellen, en dat hebben we nu afgelopen week in Den Haag gezien”, zegt hij. “Die mensen zijn enkel en alleen uit op het ontwrichten van de overheid, met zo veel mogelijk geweld.”

‘Nul begrip’ voor oproep

Struijs heeft nul begrip voor de oproep die op dit moment rondgaat. “Het is gewoon crimineel gedrag”, benadrukt hij. “Dat geeft zoveel onveiligheid, in alles, en dat is ook gewoon een aanval op je democratie.”

Het gaat niet alleen om het feit dat de boeren de samenleving willen ‘platleggen’, maar ook over de continue intimidaties die met de protesten gepaard gaan, zegt Struijs. Als voorbeeld noemt hij een situatie die zich gisteren voordeed. “Als je tractoren van de weg wil halen heb je bedrijven nodig die je inhuurt, en zelfs die bedrijven worden nu bedreigd.”

In de chatgroepen worden ook ideeën uitgewisseld om de politie en ME dwars te zitten, zo schrijft Omroep Brabant. Zo wordt er gesproken over het gooien van waterballonnen met daarin verf en olijfolie naar ME-bussen, zodat ze niks meer zien en niet verder kunnen. “We moeten de agenten uitputten”, wordt er gezegd. “Wij zijn met meer, hou agenten zo lang mogelijk bezig zodat er uiteindelijk geen handhaving meer mogelijk is.”

LEES OOK: Nederlandse Politiebond: boerenprotesten trekken hele zware wissel op politiemensen

‘Protesten leiden af van werkelijke oplossing’

Struijs noemt het “zonde”. “Ik heb ook met boeren gesproken, ik heb met LTO-voorzitter Sjaak van der Tak gesproken, en er is genoeg om te praten om hieruit te komen”, zegt hij. De protesten leiden juist af van de werkelijke oplossing, denkt hij.

Steur denkt dat er “ongetwijfeld nog boeren zijn die bereid zijn om te praten”. Maar het probleem is volgens de boerin “dat er al twee jaar gepraat is”, zo zegt ze. “En wat we nu zien is dat er niets mee gebeurd is. Prima, dan gaan we praten, maar luister dan ook. Want praten en er niets mee doen, daar schiet je niets mee op.”

Luchthaven Schiphol en Eindhoven Airport laten weten verdere informatie over de aangekondigde boerenprotesten af te wachten.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Boeren laten vandaag weer van zich horen, demonstraties naar verwachting minder grootschalig

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in