main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2022 — 10:06

Boeren dreigen op maandag heel Nederland plat te leggen: ‘Dat is gewoon crimineel gedrag’

Boeren worden op sociale media opgeroepen om maandag ‘heel Nederland plat te leggen’. Zo dreigen ze luchthaven Schiphol, Eindhoven Airport, de Rotterdamse haven en alle distributiecentra voor levensmiddelen te blokkeren. “Deze oproep is groots”, zegt boerin Bertie Steur in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), benadrukt dat dit simpelweg “crimineel gedrag” is.

De oproep dient als ultimatum. Als de politiek de huidige stikstofplannen niet voor maandag van tafel veegt, wordt het het land platgelegd. “Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli 2022. Nederland dicht maar hou het netjes”, zo luidt een van de oproepen die veelvuldig wordt gedeeld in Telegram- en WhatsApp-groepen.

“Ze kijken natuurlijk nu naar waar nog meer stikstofemissie vandaan komt, en waarom die sectoren niet aangepakt worden. Dat is de gedachte erachter”, zegt Steur. De oproep is volgens haar een reactie van “boeren die het niet meer weten”. “Dit is echt wanhoop”, zegt ze. “Boeren komen niet zomaar van hun erf af.”

De boeren krijgen de oproep de acties vanuit hun eigen regio te organiseren. Boerenactiegroep Agractie stelt de oproep te hebben gezien, maar zegt dat ze niet betrokken is bij de organisatie.

Steur vindt het lastig te zeggen hoe breed deze oproep precies gesteund zal worden. Zelf komt ze uit Zeeland. “Daar zijn we rustig, maar daar is natuurlijk ook weinig vee”, legt ze uit. “Daar is ‘relatief’ weinig aan de hand. Als je gaat kijken waar meer vee zit, is wel veel aan de hand. Die mensen zien dat als deze plannen doorgaan, hun bedrijf gewoon klaar is.”

Andere relschoppers

Maar ze waarschuwt ook voor de mensen die niets met de agrarische sector te maken hebben en naar dit soort protesten komen om gewoon “te rellen”. “Die sluiten zich daarbij aan. En dat is dan wat je maandag krijgt, wat eventueel het land plat gaat gooien.”

NPB-voorzitter Struijs onderschrijft dat. “Dat zagen we ook al tijdens de coronarellen, en dat hebben we nu afgelopen week in Den Haag gezien”, zegt hij. “Die mensen zijn enkel en alleen uit op het ontwrichten van de overheid, met zo veel mogelijk geweld.”

‘Nul begrip’ voor oproep

Struijs heeft nul begrip voor de oproep die op dit moment rondgaat. “Het is gewoon crimineel gedrag”, benadrukt hij. “Dat geeft zoveel onveiligheid, in alles, en dat is ook gewoon een aanval op je democratie.”

Het gaat niet alleen om het feit dat de boeren de samenleving willen ‘platleggen’, maar ook over de continue intimidaties die met de protesten gepaard gaan, zegt Struijs. Als voorbeeld noemt hij een situatie die zich gisteren voordeed. “Als je tractoren van de weg wil halen heb je bedrijven nodig die je inhuurt, en zelfs die bedrijven worden nu bedreigd.”

In de chatgroepen worden ook ideeën uitgewisseld om de politie en ME dwars te zitten, zo schrijft Omroep Brabant. Zo wordt er gesproken over het gooien van waterballonnen met daarin verf en olijfolie naar ME-bussen, zodat ze niks meer zien en niet verder kunnen. “We moeten de agenten uitputten”, wordt er gezegd. “Wij zijn met meer, hou agenten zo lang mogelijk bezig zodat er uiteindelijk geen handhaving meer mogelijk is.”

LEES OOK: Nederlandse Politiebond: boerenprotesten trekken hele zware wissel op politiemensen

‘Protesten leiden af van werkelijke oplossing’

Struijs noemt het “zonde”. “Ik heb ook met boeren gesproken, ik heb met LTO-voorzitter Sjaak van der Tak gesproken, en er is genoeg om te praten om hieruit te komen”, zegt hij. De protesten leiden juist af van de werkelijke oplossing, denkt hij.

Steur denkt dat er “ongetwijfeld nog boeren zijn die bereid zijn om te praten”. Maar het probleem is volgens de boerin “dat er al twee jaar gepraat is”, zo zegt ze. “En wat we nu zien is dat er niets mee gebeurd is. Prima, dan gaan we praten, maar luister dan ook. Want praten en er niets mee doen, daar schiet je niets mee op.”

Luchthaven Schiphol en Eindhoven Airport laten weten verdere informatie over de aangekondigde boerenprotesten af te wachten.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Boeren laten vandaag weer van zich horen, demonstraties naar verwachting minder grootschalig

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen: ‘Ontwikkelingen gaan razendsnel’

Criminelen maken steeds meer gebruik van AI om mensen op te lichten. Waar phishing mails en neppe voice-memo’s een paar jaar geleden nog ongeloofwaardig waren,…

Lees meer

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer