main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 29 mei 2022 — 15:58

Europarlementariër Assita Kanko: ‘Geen enkel excuus om je kind te laten besnijden’

De Vlaamse Europarlementariër voor de N-VA Assita Kanko waarschuwt dat in Europa duizenden meisjes het gevaar lopen op genitale verminking. “Het is verwoestend voor je kindertijd”, zegt de Europarlementariër, die zelf op vijfjarige leeftijd werd besneden in Burkina Faso, in het tv-programma WNL op Zondag.

Er zijn in Europa ongeveer een half miljoen vrouwen en meisjes die met de gevolgen van genitale verminking leven, weet Kanko. “In België zelf spreekt men van bijna 9000 meisjes die het risico lopen genitaal verminkt te worden”, vertelt de Europarlementariër, die zich inzet voor de (potentiële) slachtoffers. “Het is jammer dat er zoveel tolerantie bestaat voor dit gedrag.”

Kanko heeft zich na haar genitale verminking nooit meer echt kind gevoeld en waarschuwt voor de langetermijngevolgen. “Als kind heb je vertrouwen in je ouders. Je gelooft dat ze alles voor je zullen doen. Maar na zo’n gebeurtenis weet je dat niet meer zeker. Alle bruggen zijn dan kapotgeslagen. Iedereen heeft een andere ervaring, maar één ding is zeker: naderhand kun je je omgeving niet meer vertrouwen.”

“Na die vreselijke pijn ben je permanent op je hoede. Je weet niet wat er nog meer met je kan gebeuren. Ik ben op mezelf gaan rekenen. Soms zeggen vrienden: laat toch iemand iets voor je doen. Maar je leert te vertrouwen op jezelf, want je kan op niemand anders rekenen.”

‘Ergste is dat niemand iets doet’

Kanko groeide op in een islamitisch gezin in Burkina Faso. Op de dag van haar besnijdenis vertelden haar ouders dat ze ergens zou gaan spelen met een ander kind. “We zijn nooit naar dat kind gegaan.” In plaats daarvan werd ze meegenomen naar de plek van onheil. “De fysieke pijn van de besnijdenis is niet te beschrijven, maar niet het enige feit dat vreselijk is. Het is ook dat je daar staat en niemand iets doet.”

“Ik stond daar met vier andere kinderen, werd vastgepakt en naar de grond geduwd door de oude vrouwen. Je ruikt de geur van bloed en je weet dat men is gaat wegsnijden, alleen weet je niet wat. Mijn moeder stond erbij, de markt was in de buurt. Je roept, maar niemand komt. Dat heeft mij meer geraakt dan de besnijdenis zelf.”

Het is de voedingsbodem geweest voor haar politieke idealen. “Ik dacht: ik wil nooit een van de personen zijn die niet komt”, vertelt Kanko over de reden voor de strijd die ze nu voert. De pijn gaat voorbij en je leert er mentaal mee omgaan, maar het komt ook altijd terug.”

“Als volwassen vrouw besef je dat het niet je lichaam is dat besneden is, het is je leven waarin men snijdt”, vervolgt ze. “Wanneer je voor het eerst verliefd wordt, wanneer je een kind krijgt: er is altijd iets dat niet gaat. Je moet permanente controle krijgen over het kind in jezelf, dat nooit opgroeide. Dat bange kind komt soms terug.”

Cultuurrelativisme

Europeanen die hun kind laten besnijden doen dat vaak in Frankrijk of in het land van herkomst, meestal in de zomervakantie, stelt Kanko. “Dan is er veel meer tijd om fysiek te genezen en terug te komen. Maar het kind verandert. Je bent na zo’n gebeurtenis echt niet meer hetzelfde.”

Toch stuitte haar woorden vaak op kritiek, zegt ze. “Als ik dit aankaart, krijg ik te horen dat ik begrip moet tonen en dat mensen tijd nodig hebben om te begrijpen dat dit niet goed is.” Er is “heel veel cultuurrelativisme. Maar ik vind dat er geen enkel excuus kan bestaan om je kind te laten besnijden. Iedereen is slim genoeg om te begrijpen dat je niet een deel van je kind wegsnijdt”.

Kanko noemt zichzelf nu “ontembaar en vrij” en wil dat dat gevoel bereikbaar is voor vrouwen die worden onderdrukt. “Ik maak werk van mijn vrijheid en dat beschouw ik als een plicht. Als je de onderdrukking aanvaart, laat je alle andere vrouwen in de steek. De onderdrukking voor één persoon aanvaarden is de deur openen voor de onderdrukking van alle andere mensen.”

Luister deze aflevering hier terug als podcast. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.
BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer