main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 15:13

Loting finale Songfestival is S10 niet goedgezind: ‘Spanje heeft een topact’

De loting en de indeling voor de finale van het Eurovisiesongfestival vannacht hebben niet gunstig uitgepakt voor Nederland. Zangeres S10 komt morgenavond na “topact” Spanje en voor topfavoriet Oekraïne als elfde het podium in het Italiaanse Turijn op. Volgens Songfestivalkenner Maurice Wijnen is het “zeker niet ideaal”.

De startvolgorde wordt bepaald door de producers van de show. Zij willen een zo divers mogelijke finale dus proberen ze bijvoorbeeld ballads niet achter elkaar te zetten en worden groepen afgewisseld door soloartiesten. De artiesten moesten wel loten of zij in het eerste of het tweede deel van de show terecht kwamen.

S10 treedt dus op na Spanje, een land dat bij de bookmakers hoog staat aangeschreven. “Wat er voor je komt, is het allerbelangrijkste”, zegt Wijnen over de indeling. “Met de sfeer van dat nummer ga je naar S10 luisteren.” En “Spanje heeft een uitermate strakke show. Ik heb Chanel Terrero live zien optreden in Amsterdam. Zij kan meedansen met haar achtergronddansers én live zingen. Het is een topact.”

Wel is het nummer “heel erg geproduceerd”, zegt Wijnen. “Ik hoop dat het optreden van S10 na dat van Spanje heel erg puur en oprecht over gaat komen.”

Oekraïne

De kans op een eindzege van Stien den Hollander, zoals S10 eigenlijk heet, wordt ook beïnvloedt door het nummer dat na haar wordt gezongen, namelijk dat van topfavoriet Oekraïne, weet Wijnen. “Het gaat bij Oekraïne niet eens om het liedje, maar om de pure emotie die hoort bij het optreden van dat land in deze tijd.” Wel levert het voor S10 meer kijkers op, denkt hij. “Commentatoren zullen zeggen: blijf kijken, want hierna komt Oekraïne.”

Het is de vraag “of S10 de emotie van haar kleine en subtiele optreden” kan overbrengen in de huiskamers, “of dat mensen denken: dit valt saai uit” tussen het muzikale geweld van Spanje en Oekraïne. “Dat is wat het spannend maakt”, stelt de Songfestivalkenner. Daarbij zingt S10 haar nummer De Diepte in het Nederlands, waardoor volgens Wijnen het non-verbale aspect extra belangrijk is.

‘Boodschap van verbroedering’

Dat Oekraïne mede vanwege de oorlog in het land torenhoog favoriet is, stoort Wijnen niet. “Laten we niet vergeten: het Songfestival is ooit bedacht om Europa dichter bij elkaar te krijgen. Het is een boodschap van verbroedering. Stel dat Oekraïne wint: ook al is het voor een liedjeswedstrijd niet het ideale scenario, ik gun het ze voor de volle honderd procent.”

Ook is het nummer van Oekraïne helemaal zo slecht nog niet, vindt Wijnen. “Het is folklore gemixt met hiphop. Dat is erg van nu. Het is ook echt een Songfestivalnummer. Folklorische elementen komen dit jaar vaak terug. Het liedje blijft ook enorm in je hoofd hangen. Ik hoorde het dinsdag live en heb het de hele nacht gezongen in mijn hoofd.”

Hij zou het “een mooi gebaar vinden als wij met z’n allen achter Oekraïne gaan staan en ze deze symbolische winst gunnen”.

Songfestival weer naar Nederland?

Traditiegetrouw organiseert de winnaar het Songfestival van het komende jaar. Mocht Oekraïne morgen winnen “lijkt de kans vrij klein dat heel Europa volgend jaar naar Oekraïne afreist”, weet Wijnen. Er zijn dan diverse scenario’s mogelijk. De nummer twee zou kunnen zeggen: wij organiseren het volgend jaar. Het kan ook één van de zogeheten big five-landen worden.” Het gaat dan om Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje of Italië. Zij brengen financieel gezien het grootste offer en staan daarom ook altijd automatisch in de finale.

“Het zou ook zo kunnen zijn dat het een land wordt waar het Songfestival recentelijk georganiseerd is. Dan zou Nederland ook nog een kans maken”, zegt Wijnen. “Het was een briljante versie die Nederland vorig jaar op de mat heeft gelegd, zeker technisch en organisatorisch gezien. Helemaal in vergelijking met dit jaar, want dat is echt een ander niveau.”

“Met name wat betreft de presentatie. Afgelopen jaar hebben vooral Nikkie de Jager en Chantal Janzen het op zo’n hoog niveau gebracht, dat we eindelijk dachten aan internationale allure en echte humor. Nu zijn we terug bij de flauwe toneelstukjes. Die Laura Pausini is natuurlijk niet te doen.”

Finale

Wijnen verwacht dat S10 zich morgen tijdens de finale van haar beste kant laat zien. “Ik denk dat ze haar zenuwen dinsdag grotendeels gehad heeft”, doelt hij op haar optreden tijdens de eerste halve finale. “Toen werd ze aan het einde zo emotioneel, dat het haar stem bijna overnam. Dat is gedaan, ze heeft het overleefd.”

“Ik denk dat er een bepaalde rust over haar zal komen. Ze moet gaan staan en haarzelf zijn. Het lied is zó oprecht en haar eigen verhaal”, besluit hij. Zaterdag strijden in totaal 25 landen om de titel.

LEES OOK: S10 naar finale Songfestival met ingetogen nummer: ‘Het werd gewaardeerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer