main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 15:13

Loting finale Songfestival is S10 niet goedgezind: ‘Spanje heeft een topact’

De loting en de indeling voor de finale van het Eurovisiesongfestival vannacht hebben niet gunstig uitgepakt voor Nederland. Zangeres S10 komt morgenavond na “topact” Spanje en voor topfavoriet Oekraïne als elfde het podium in het Italiaanse Turijn op. Volgens Songfestivalkenner Maurice Wijnen is het “zeker niet ideaal”.

De startvolgorde wordt bepaald door de producers van de show. Zij willen een zo divers mogelijke finale dus proberen ze bijvoorbeeld ballads niet achter elkaar te zetten en worden groepen afgewisseld door soloartiesten. De artiesten moesten wel loten of zij in het eerste of het tweede deel van de show terecht kwamen.

S10 treedt dus op na Spanje, een land dat bij de bookmakers hoog staat aangeschreven. “Wat er voor je komt, is het allerbelangrijkste”, zegt Wijnen over de indeling. “Met de sfeer van dat nummer ga je naar S10 luisteren.” En “Spanje heeft een uitermate strakke show. Ik heb Chanel Terrero live zien optreden in Amsterdam. Zij kan meedansen met haar achtergronddansers én live zingen. Het is een topact.”

Wel is het nummer “heel erg geproduceerd”, zegt Wijnen. “Ik hoop dat het optreden van S10 na dat van Spanje heel erg puur en oprecht over gaat komen.”

Oekraïne

De kans op een eindzege van Stien den Hollander, zoals S10 eigenlijk heet, wordt ook beïnvloedt door het nummer dat na haar wordt gezongen, namelijk dat van topfavoriet Oekraïne, weet Wijnen. “Het gaat bij Oekraïne niet eens om het liedje, maar om de pure emotie die hoort bij het optreden van dat land in deze tijd.” Wel levert het voor S10 meer kijkers op, denkt hij. “Commentatoren zullen zeggen: blijf kijken, want hierna komt Oekraïne.”

Het is de vraag “of S10 de emotie van haar kleine en subtiele optreden” kan overbrengen in de huiskamers, “of dat mensen denken: dit valt saai uit” tussen het muzikale geweld van Spanje en Oekraïne. “Dat is wat het spannend maakt”, stelt de Songfestivalkenner. Daarbij zingt S10 haar nummer De Diepte in het Nederlands, waardoor volgens Wijnen het non-verbale aspect extra belangrijk is.

‘Boodschap van verbroedering’

Dat Oekraïne mede vanwege de oorlog in het land torenhoog favoriet is, stoort Wijnen niet. “Laten we niet vergeten: het Songfestival is ooit bedacht om Europa dichter bij elkaar te krijgen. Het is een boodschap van verbroedering. Stel dat Oekraïne wint: ook al is het voor een liedjeswedstrijd niet het ideale scenario, ik gun het ze voor de volle honderd procent.”

Ook is het nummer van Oekraïne helemaal zo slecht nog niet, vindt Wijnen. “Het is folklore gemixt met hiphop. Dat is erg van nu. Het is ook echt een Songfestivalnummer. Folklorische elementen komen dit jaar vaak terug. Het liedje blijft ook enorm in je hoofd hangen. Ik hoorde het dinsdag live en heb het de hele nacht gezongen in mijn hoofd.”

Hij zou het “een mooi gebaar vinden als wij met z’n allen achter Oekraïne gaan staan en ze deze symbolische winst gunnen”.

Songfestival weer naar Nederland?

Traditiegetrouw organiseert de winnaar het Songfestival van het komende jaar. Mocht Oekraïne morgen winnen “lijkt de kans vrij klein dat heel Europa volgend jaar naar Oekraïne afreist”, weet Wijnen. Er zijn dan diverse scenario’s mogelijk. De nummer twee zou kunnen zeggen: wij organiseren het volgend jaar. Het kan ook één van de zogeheten big five-landen worden.” Het gaat dan om Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje of Italië. Zij brengen financieel gezien het grootste offer en staan daarom ook altijd automatisch in de finale.

“Het zou ook zo kunnen zijn dat het een land wordt waar het Songfestival recentelijk georganiseerd is. Dan zou Nederland ook nog een kans maken”, zegt Wijnen. “Het was een briljante versie die Nederland vorig jaar op de mat heeft gelegd, zeker technisch en organisatorisch gezien. Helemaal in vergelijking met dit jaar, want dat is echt een ander niveau.”

“Met name wat betreft de presentatie. Afgelopen jaar hebben vooral Nikkie de Jager en Chantal Janzen het op zo’n hoog niveau gebracht, dat we eindelijk dachten aan internationale allure en echte humor. Nu zijn we terug bij de flauwe toneelstukjes. Die Laura Pausini is natuurlijk niet te doen.”

Finale

Wijnen verwacht dat S10 zich morgen tijdens de finale van haar beste kant laat zien. “Ik denk dat ze haar zenuwen dinsdag grotendeels gehad heeft”, doelt hij op haar optreden tijdens de eerste halve finale. “Toen werd ze aan het einde zo emotioneel, dat het haar stem bijna overnam. Dat is gedaan, ze heeft het overleefd.”

“Ik denk dat er een bepaalde rust over haar zal komen. Ze moet gaan staan en haarzelf zijn. Het lied is zó oprecht en haar eigen verhaal”, besluit hij. Zaterdag strijden in totaal 25 landen om de titel.

LEES OOK: S10 naar finale Songfestival met ingetogen nummer: ‘Het werd gewaardeerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in