main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 15:13

Loting finale Songfestival is S10 niet goedgezind: ‘Spanje heeft een topact’

De loting en de indeling voor de finale van het Eurovisiesongfestival vannacht hebben niet gunstig uitgepakt voor Nederland. Zangeres S10 komt morgenavond na “topact” Spanje en voor topfavoriet Oekraïne als elfde het podium in het Italiaanse Turijn op. Volgens Songfestivalkenner Maurice Wijnen is het “zeker niet ideaal”.

De startvolgorde wordt bepaald door de producers van de show. Zij willen een zo divers mogelijke finale dus proberen ze bijvoorbeeld ballads niet achter elkaar te zetten en worden groepen afgewisseld door soloartiesten. De artiesten moesten wel loten of zij in het eerste of het tweede deel van de show terecht kwamen.

S10 treedt dus op na Spanje, een land dat bij de bookmakers hoog staat aangeschreven. “Wat er voor je komt, is het allerbelangrijkste”, zegt Wijnen over de indeling. “Met de sfeer van dat nummer ga je naar S10 luisteren.” En “Spanje heeft een uitermate strakke show. Ik heb Chanel Terrero live zien optreden in Amsterdam. Zij kan meedansen met haar achtergronddansers én live zingen. Het is een topact.”

Wel is het nummer “heel erg geproduceerd”, zegt Wijnen. “Ik hoop dat het optreden van S10 na dat van Spanje heel erg puur en oprecht over gaat komen.”

Oekraïne

De kans op een eindzege van Stien den Hollander, zoals S10 eigenlijk heet, wordt ook beïnvloedt door het nummer dat na haar wordt gezongen, namelijk dat van topfavoriet Oekraïne, weet Wijnen. “Het gaat bij Oekraïne niet eens om het liedje, maar om de pure emotie die hoort bij het optreden van dat land in deze tijd.” Wel levert het voor S10 meer kijkers op, denkt hij. “Commentatoren zullen zeggen: blijf kijken, want hierna komt Oekraïne.”

Het is de vraag “of S10 de emotie van haar kleine en subtiele optreden” kan overbrengen in de huiskamers, “of dat mensen denken: dit valt saai uit” tussen het muzikale geweld van Spanje en Oekraïne. “Dat is wat het spannend maakt”, stelt de Songfestivalkenner. Daarbij zingt S10 haar nummer De Diepte in het Nederlands, waardoor volgens Wijnen het non-verbale aspect extra belangrijk is.

‘Boodschap van verbroedering’

Dat Oekraïne mede vanwege de oorlog in het land torenhoog favoriet is, stoort Wijnen niet. “Laten we niet vergeten: het Songfestival is ooit bedacht om Europa dichter bij elkaar te krijgen. Het is een boodschap van verbroedering. Stel dat Oekraïne wint: ook al is het voor een liedjeswedstrijd niet het ideale scenario, ik gun het ze voor de volle honderd procent.”

Ook is het nummer van Oekraïne helemaal zo slecht nog niet, vindt Wijnen. “Het is folklore gemixt met hiphop. Dat is erg van nu. Het is ook echt een Songfestivalnummer. Folklorische elementen komen dit jaar vaak terug. Het liedje blijft ook enorm in je hoofd hangen. Ik hoorde het dinsdag live en heb het de hele nacht gezongen in mijn hoofd.”

Hij zou het “een mooi gebaar vinden als wij met z’n allen achter Oekraïne gaan staan en ze deze symbolische winst gunnen”.

Songfestival weer naar Nederland?

Traditiegetrouw organiseert de winnaar het Songfestival van het komende jaar. Mocht Oekraïne morgen winnen “lijkt de kans vrij klein dat heel Europa volgend jaar naar Oekraïne afreist”, weet Wijnen. Er zijn dan diverse scenario’s mogelijk. De nummer twee zou kunnen zeggen: wij organiseren het volgend jaar. Het kan ook één van de zogeheten big five-landen worden.” Het gaat dan om Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje of Italië. Zij brengen financieel gezien het grootste offer en staan daarom ook altijd automatisch in de finale.

“Het zou ook zo kunnen zijn dat het een land wordt waar het Songfestival recentelijk georganiseerd is. Dan zou Nederland ook nog een kans maken”, zegt Wijnen. “Het was een briljante versie die Nederland vorig jaar op de mat heeft gelegd, zeker technisch en organisatorisch gezien. Helemaal in vergelijking met dit jaar, want dat is echt een ander niveau.”

“Met name wat betreft de presentatie. Afgelopen jaar hebben vooral Nikkie de Jager en Chantal Janzen het op zo’n hoog niveau gebracht, dat we eindelijk dachten aan internationale allure en echte humor. Nu zijn we terug bij de flauwe toneelstukjes. Die Laura Pausini is natuurlijk niet te doen.”

Finale

Wijnen verwacht dat S10 zich morgen tijdens de finale van haar beste kant laat zien. “Ik denk dat ze haar zenuwen dinsdag grotendeels gehad heeft”, doelt hij op haar optreden tijdens de eerste halve finale. “Toen werd ze aan het einde zo emotioneel, dat het haar stem bijna overnam. Dat is gedaan, ze heeft het overleefd.”

“Ik denk dat er een bepaalde rust over haar zal komen. Ze moet gaan staan en haarzelf zijn. Het lied is zó oprecht en haar eigen verhaal”, besluit hij. Zaterdag strijden in totaal 25 landen om de titel.

LEES OOK: S10 naar finale Songfestival met ingetogen nummer: ‘Het werd gewaardeerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer