main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 15:13

Loting finale Songfestival is S10 niet goedgezind: ‘Spanje heeft een topact’

De loting en de indeling voor de finale van het Eurovisiesongfestival vannacht hebben niet gunstig uitgepakt voor Nederland. Zangeres S10 komt morgenavond na “topact” Spanje en voor topfavoriet Oekraïne als elfde het podium in het Italiaanse Turijn op. Volgens Songfestivalkenner Maurice Wijnen is het “zeker niet ideaal”.

De startvolgorde wordt bepaald door de producers van de show. Zij willen een zo divers mogelijke finale dus proberen ze bijvoorbeeld ballads niet achter elkaar te zetten en worden groepen afgewisseld door soloartiesten. De artiesten moesten wel loten of zij in het eerste of het tweede deel van de show terecht kwamen.

S10 treedt dus op na Spanje, een land dat bij de bookmakers hoog staat aangeschreven. “Wat er voor je komt, is het allerbelangrijkste”, zegt Wijnen over de indeling. “Met de sfeer van dat nummer ga je naar S10 luisteren.” En “Spanje heeft een uitermate strakke show. Ik heb Chanel Terrero live zien optreden in Amsterdam. Zij kan meedansen met haar achtergronddansers én live zingen. Het is een topact.”

Wel is het nummer “heel erg geproduceerd”, zegt Wijnen. “Ik hoop dat het optreden van S10 na dat van Spanje heel erg puur en oprecht over gaat komen.”

Oekraïne

De kans op een eindzege van Stien den Hollander, zoals S10 eigenlijk heet, wordt ook beïnvloedt door het nummer dat na haar wordt gezongen, namelijk dat van topfavoriet Oekraïne, weet Wijnen. “Het gaat bij Oekraïne niet eens om het liedje, maar om de pure emotie die hoort bij het optreden van dat land in deze tijd.” Wel levert het voor S10 meer kijkers op, denkt hij. “Commentatoren zullen zeggen: blijf kijken, want hierna komt Oekraïne.”

Het is de vraag “of S10 de emotie van haar kleine en subtiele optreden” kan overbrengen in de huiskamers, “of dat mensen denken: dit valt saai uit” tussen het muzikale geweld van Spanje en Oekraïne. “Dat is wat het spannend maakt”, stelt de Songfestivalkenner. Daarbij zingt S10 haar nummer De Diepte in het Nederlands, waardoor volgens Wijnen het non-verbale aspect extra belangrijk is.

‘Boodschap van verbroedering’

Dat Oekraïne mede vanwege de oorlog in het land torenhoog favoriet is, stoort Wijnen niet. “Laten we niet vergeten: het Songfestival is ooit bedacht om Europa dichter bij elkaar te krijgen. Het is een boodschap van verbroedering. Stel dat Oekraïne wint: ook al is het voor een liedjeswedstrijd niet het ideale scenario, ik gun het ze voor de volle honderd procent.”

Ook is het nummer van Oekraïne helemaal zo slecht nog niet, vindt Wijnen. “Het is folklore gemixt met hiphop. Dat is erg van nu. Het is ook echt een Songfestivalnummer. Folklorische elementen komen dit jaar vaak terug. Het liedje blijft ook enorm in je hoofd hangen. Ik hoorde het dinsdag live en heb het de hele nacht gezongen in mijn hoofd.”

Hij zou het “een mooi gebaar vinden als wij met z’n allen achter Oekraïne gaan staan en ze deze symbolische winst gunnen”.

Songfestival weer naar Nederland?

Traditiegetrouw organiseert de winnaar het Songfestival van het komende jaar. Mocht Oekraïne morgen winnen “lijkt de kans vrij klein dat heel Europa volgend jaar naar Oekraïne afreist”, weet Wijnen. Er zijn dan diverse scenario’s mogelijk. De nummer twee zou kunnen zeggen: wij organiseren het volgend jaar. Het kan ook één van de zogeheten big five-landen worden.” Het gaat dan om Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje of Italië. Zij brengen financieel gezien het grootste offer en staan daarom ook altijd automatisch in de finale.

“Het zou ook zo kunnen zijn dat het een land wordt waar het Songfestival recentelijk georganiseerd is. Dan zou Nederland ook nog een kans maken”, zegt Wijnen. “Het was een briljante versie die Nederland vorig jaar op de mat heeft gelegd, zeker technisch en organisatorisch gezien. Helemaal in vergelijking met dit jaar, want dat is echt een ander niveau.”

“Met name wat betreft de presentatie. Afgelopen jaar hebben vooral Nikkie de Jager en Chantal Janzen het op zo’n hoog niveau gebracht, dat we eindelijk dachten aan internationale allure en echte humor. Nu zijn we terug bij de flauwe toneelstukjes. Die Laura Pausini is natuurlijk niet te doen.”

Finale

Wijnen verwacht dat S10 zich morgen tijdens de finale van haar beste kant laat zien. “Ik denk dat ze haar zenuwen dinsdag grotendeels gehad heeft”, doelt hij op haar optreden tijdens de eerste halve finale. “Toen werd ze aan het einde zo emotioneel, dat het haar stem bijna overnam. Dat is gedaan, ze heeft het overleefd.”

“Ik denk dat er een bepaalde rust over haar zal komen. Ze moet gaan staan en haarzelf zijn. Het lied is zó oprecht en haar eigen verhaal”, besluit hij. Zaterdag strijden in totaal 25 landen om de titel.

LEES OOK: S10 naar finale Songfestival met ingetogen nummer: ‘Het werd gewaardeerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier