main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 15:13

Loting finale Songfestival is S10 niet goedgezind: ‘Spanje heeft een topact’

De loting en de indeling voor de finale van het Eurovisiesongfestival vannacht hebben niet gunstig uitgepakt voor Nederland. Zangeres S10 komt morgenavond na “topact” Spanje en voor topfavoriet Oekraïne als elfde het podium in het Italiaanse Turijn op. Volgens Songfestivalkenner Maurice Wijnen is het “zeker niet ideaal”.

De startvolgorde wordt bepaald door de producers van de show. Zij willen een zo divers mogelijke finale dus proberen ze bijvoorbeeld ballads niet achter elkaar te zetten en worden groepen afgewisseld door soloartiesten. De artiesten moesten wel loten of zij in het eerste of het tweede deel van de show terecht kwamen.

S10 treedt dus op na Spanje, een land dat bij de bookmakers hoog staat aangeschreven. “Wat er voor je komt, is het allerbelangrijkste”, zegt Wijnen over de indeling. “Met de sfeer van dat nummer ga je naar S10 luisteren.” En “Spanje heeft een uitermate strakke show. Ik heb Chanel Terrero live zien optreden in Amsterdam. Zij kan meedansen met haar achtergronddansers én live zingen. Het is een topact.”

Wel is het nummer “heel erg geproduceerd”, zegt Wijnen. “Ik hoop dat het optreden van S10 na dat van Spanje heel erg puur en oprecht over gaat komen.”

Oekraïne

De kans op een eindzege van Stien den Hollander, zoals S10 eigenlijk heet, wordt ook beïnvloedt door het nummer dat na haar wordt gezongen, namelijk dat van topfavoriet Oekraïne, weet Wijnen. “Het gaat bij Oekraïne niet eens om het liedje, maar om de pure emotie die hoort bij het optreden van dat land in deze tijd.” Wel levert het voor S10 meer kijkers op, denkt hij. “Commentatoren zullen zeggen: blijf kijken, want hierna komt Oekraïne.”

Het is de vraag “of S10 de emotie van haar kleine en subtiele optreden” kan overbrengen in de huiskamers, “of dat mensen denken: dit valt saai uit” tussen het muzikale geweld van Spanje en Oekraïne. “Dat is wat het spannend maakt”, stelt de Songfestivalkenner. Daarbij zingt S10 haar nummer De Diepte in het Nederlands, waardoor volgens Wijnen het non-verbale aspect extra belangrijk is.

‘Boodschap van verbroedering’

Dat Oekraïne mede vanwege de oorlog in het land torenhoog favoriet is, stoort Wijnen niet. “Laten we niet vergeten: het Songfestival is ooit bedacht om Europa dichter bij elkaar te krijgen. Het is een boodschap van verbroedering. Stel dat Oekraïne wint: ook al is het voor een liedjeswedstrijd niet het ideale scenario, ik gun het ze voor de volle honderd procent.”

Ook is het nummer van Oekraïne helemaal zo slecht nog niet, vindt Wijnen. “Het is folklore gemixt met hiphop. Dat is erg van nu. Het is ook echt een Songfestivalnummer. Folklorische elementen komen dit jaar vaak terug. Het liedje blijft ook enorm in je hoofd hangen. Ik hoorde het dinsdag live en heb het de hele nacht gezongen in mijn hoofd.”

Hij zou het “een mooi gebaar vinden als wij met z’n allen achter Oekraïne gaan staan en ze deze symbolische winst gunnen”.

Songfestival weer naar Nederland?

Traditiegetrouw organiseert de winnaar het Songfestival van het komende jaar. Mocht Oekraïne morgen winnen “lijkt de kans vrij klein dat heel Europa volgend jaar naar Oekraïne afreist”, weet Wijnen. Er zijn dan diverse scenario’s mogelijk. De nummer twee zou kunnen zeggen: wij organiseren het volgend jaar. Het kan ook één van de zogeheten big five-landen worden.” Het gaat dan om Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje of Italië. Zij brengen financieel gezien het grootste offer en staan daarom ook altijd automatisch in de finale.

“Het zou ook zo kunnen zijn dat het een land wordt waar het Songfestival recentelijk georganiseerd is. Dan zou Nederland ook nog een kans maken”, zegt Wijnen. “Het was een briljante versie die Nederland vorig jaar op de mat heeft gelegd, zeker technisch en organisatorisch gezien. Helemaal in vergelijking met dit jaar, want dat is echt een ander niveau.”

“Met name wat betreft de presentatie. Afgelopen jaar hebben vooral Nikkie de Jager en Chantal Janzen het op zo’n hoog niveau gebracht, dat we eindelijk dachten aan internationale allure en echte humor. Nu zijn we terug bij de flauwe toneelstukjes. Die Laura Pausini is natuurlijk niet te doen.”

Finale

Wijnen verwacht dat S10 zich morgen tijdens de finale van haar beste kant laat zien. “Ik denk dat ze haar zenuwen dinsdag grotendeels gehad heeft”, doelt hij op haar optreden tijdens de eerste halve finale. “Toen werd ze aan het einde zo emotioneel, dat het haar stem bijna overnam. Dat is gedaan, ze heeft het overleefd.”

“Ik denk dat er een bepaalde rust over haar zal komen. Ze moet gaan staan en haarzelf zijn. Het lied is zó oprecht en haar eigen verhaal”, besluit hij. Zaterdag strijden in totaal 25 landen om de titel.

LEES OOK: S10 naar finale Songfestival met ingetogen nummer: ‘Het werd gewaardeerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit.
Donderdag 21:05
Aantal coronagevallen stijgt met 29 procent in een week tijd

Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan…

Lees meer

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden…

Lees meer

Caroline van der Plas (BBB) blij met begrip premier Rutte voor boeren

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de…

Lees meer

Boeren met tractoren en koeien bij de Tweede Kamer en provinciehuizen

De eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het gebouw van de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn ongeveer dertig tractoren gezien….

Lees meer

Twee aanhoudingen na gewapende overval op kunstbeurs TEFAF in Maastricht

De politie heeft twee mensen aangehouden na de gewapende overval op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Dat meldt de politie. Twee anderen zijn nog…

Lees meer

Rutte: ‘Gevaarlijke situaties als gevolg van boerenprotesten onacceptabel’

Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn “onacceptabel”, zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een…

Lees meer

Voormalig minister Ruding: overheid moet meer doen voor Groningers

Voormalig minister van Financiën Onno Ruding vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door aardgaswinning. Hij bespeurt…

Lees meer

Nieuwe boerenacties op A12, A7 en A28

De boeren hebben aan het einde van maandagmiddag nieuwe acties gestart op drie snelwegen. Op de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden boeren in beide…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in