main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2022 — 11:31

Vertrek Ploumen verrast velen: ‘Iedereen hield wel een beetje van haar’

Dat het rommelde binnen de Partij van de Arbeid was al langer duidelijk, maar het vertrek van partijleider Lilianne Ploumen kwam toch voor velen als een verrassing. Ploumen nam haar besluit omdat ze van mening is dat het leiderschap niet bij haar past en ze daarmee niet de ideale leider is van de PvdA, zo schreef ze in haar verklaring. “Prijzenswaardig”, vindt politiek commentator voor Elsevier Weekblad, Eric Vrijsen. “Het beeld is altijd het tegenovergestelde: ze zitten op iemand te drukken om op te hoepelen, maar zij gaat uit zichzelf.”

Ze laat de partij vooralsnog achter zonder opvolger en met een hoop moeilijke keuzes. De PvdA was ooit een trotse volkspartij met rond de veertig zetels, maar is inmiddels flink geslonken, zo zegt Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze hebben er nog negen. Daar heeft Ploumen geen verbetering in gebracht, dus het is logisch dat ze zegt: ik stap op.”

Elke PvdA-leider heeft het moeilijk, zegt Vrijsen. “Want het is een hele harde partij. Alle partijen zijn hard, maar de PvdA in het bijzonder.” Hij vermoedt dat het Ploumen zeker moeilijk gemaakt is. “En nu hebben ze daar wel een beetje spijt van. Want het was toch een charmante vrouw en iedereen hield wel een beetje van haar.”

Gijs van Dijk

Volgens Vrijsen heeft de kwestie rond Kamerlid Gijs van Dijk mogelijk ook meegespeeld bij het vertrek van de partijleider. “Dat heeft ze slecht gemanaged.” De PvdA kwam niet lang geleden in opspraak nadat er meldingen waren gedaan van ongewenst seksueel gedrag van een partijlid: Van Dijk. Wel vond dat gedrag plaats in de privésfeer.

Ploumen zei dat ze als leider “soms wel en soms niet” af wist van ongewenst gedrag, omdat dat bij de functie van leider hoort. Volgens Vrijsen werd Van Dijk “direct de laan uit gestuurd”, zonder een onderzoek af te wachten. Daarop kreeg Ploumen veel kritiek. “Dat heeft ongetwijfeld meegespeeld. Het zal niet de doorslaggevende factor zijn, maar het doet er wel toe.”

En dan de gemeenteraadsverkiezingen. “Toen hebben ze victorie gekraaid, maar eigenlijk viel het ook bizar tegen”, zegt Vrijsen. “Alleen in Amsterdam waren ze net de grootste, maar met 20 procent van de stemmen was dat een aantal jaar geleden nog een gigantische nederlaag voor een partij als de PvdA in Amsterdam.”

Het handje vasthouden van GroenLinks

Maar de algehele nederlaag heeft de arbeiderspartij vooral te danken aan het “handje vasthouden van GroenLinks” de laatste tijd, denkt Vrijsen. “Het zijn totaal andere partijen, het DNA is totaal anders.” En dat ligt intern heel ingewikkeld, weet de politiek verslaggever. “In principe had ze de mogelijkheid om toe te treden tot een kabinet Rutte. Dat was voor een deel van de PvdA de redding geweest.” De partij staat er namelijk voor dat zij er concreet voor zijn om dingen te bereiken voor werkende mensen, legt hij uit. “Dan moet je in een kabinet zitten als PvdA. Met GroenLinks zijn ze willens en wetens in de oppositie terechtgekomen.”

Tot de volgende verkiezingen zit de PvdA nu zonder partijleider. Kamerleden Kati Piri en Henk Nijboer gaan de honneurs voorlopig samen waarnemen. “Er moet nu een tussenpaus komen en zij hebben dan de kans om zichzelf een beetje op de kaart te zetten”, zegt Vrijsen. “Dus als er straks weer leiderschapsverkiezingen in de PvdA zullen zijn heeft degene die de afgelopen jaren in bijvoorbeeld Kamerdebatten een bekende Nederlander kan worden, een voordeel.”

Maar om echt goed te kunnen scoren moet de partij met Frans Timmermans of de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, op de proppen komen, denkt Vrijsen. “Maar ja, die zitten niet in de dagelijkse politiek.”

LEES OOK: Het verkiezingsvragenvuur met PvdA-leider Lilianne Ploumen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer