main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 17 april 2021 — 16:05

Horecaondernemers zien betalen voor sneltesten niet zitten: ‘Drempel wordt te hoog’

Grote woede onder horecaondernemers in ons land nu demissionair coronaminister Hugo de Jonge van plan is geld te vragen voor toegangstesten. Ondernemers zijn bang dat de drempel om een kopje koffie te drinken nu wel héél hoog wordt. “Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dit bedacht is”, zegt horecaondernemer Frank Loois in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest.

“We hebben het er al maanden over dat er geen of nauwelijks besmettingen buiten plaatsvinden”, zegt Loois. “We hebben als eerste stap dat we iets meer ruimte zouden krijgen voor het terras. Nou wordt er een volgende blokkade opgelegd.”

‘Voor gebakje ga je niet langs de snelteststraat’

Voor veel horecabezoekers zal de prijs van een sneltest een te grote drempel zijn om een café of restaurant te bezoeken, denkt Loois “Ik kan me voorstellen dat je het bij een sterrenrestaurant niet erg vindt om 7,50 te betalen voor een sneltest. Maar als je een kop koffie en een gebakje komt eten, ga je toch niet eerst langs de snelteststraat?”

Veel horecabedrijven moeten het normaal gesproken hebben van hun laagdrempelige concept, zegt de ondernemer. “Zij zullen beslissen om niet open te gaan. Je gaat mensen niet verplichten om twee drankjes te drinken en je dan eerst te moeten laten testen.”

LEES OOK: Arie Boomsma vreest dat de sneltestsamenleving het nieuwe normaal wordt: ‘Eigenlijk is het absurd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer