main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 17 april 2021 — 16:05

Horecaondernemers zien betalen voor sneltesten niet zitten: ‘Drempel wordt te hoog’

Grote woede onder horecaondernemers in ons land nu demissionair coronaminister Hugo de Jonge van plan is geld te vragen voor toegangstesten. Ondernemers zijn bang dat de drempel om een kopje koffie te drinken nu wel héél hoog wordt. “Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dit bedacht is”, zegt horecaondernemer Frank Loois in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest.

“We hebben het er al maanden over dat er geen of nauwelijks besmettingen buiten plaatsvinden”, zegt Loois. “We hebben als eerste stap dat we iets meer ruimte zouden krijgen voor het terras. Nou wordt er een volgende blokkade opgelegd.”

‘Voor gebakje ga je niet langs de snelteststraat’

Voor veel horecabezoekers zal de prijs van een sneltest een te grote drempel zijn om een café of restaurant te bezoeken, denkt Loois “Ik kan me voorstellen dat je het bij een sterrenrestaurant niet erg vindt om 7,50 te betalen voor een sneltest. Maar als je een kop koffie en een gebakje komt eten, ga je toch niet eerst langs de snelteststraat?”

Veel horecabedrijven moeten het normaal gesproken hebben van hun laagdrempelige concept, zegt de ondernemer. “Zij zullen beslissen om niet open te gaan. Je gaat mensen niet verplichten om twee drankjes te drinken en je dan eerst te moeten laten testen.”

LEES OOK: Arie Boomsma vreest dat de sneltestsamenleving het nieuwe normaal wordt: ‘Eigenlijk is het absurd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer