main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Arie Boomsma
Op1 - 8 april 2021 — 23:33

Arie Boomsma vreest dat de sneltestsamenleving het nieuwe normaal wordt: ‘Eigenlijk is het absurd’

Sportschoolhouder Arie Boomsma vreest dat de sneltestsamenleving het nieuwe normaal gaat worden. “Het gevaar is dat het net als met mondkapjes en de andere dingen waar wij inmiddels aan gewend zijn, dat dit dan ook een nieuwe norm wordt”, merkt hij op in talkshop Op1. “En dat je dan nergens meer naar binnen kan als je geen bewijsje hebt dat je gezond bent. Dat is eigenlijk gek hoor.”

Maar om de samenleving verder te openen, moeten er op hele grote schaal sneltesten worden gedaan. Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp gaat dit coördineren. Hij benadrukt dat dit een tijdelijke oplossing is voor de crisis. “Het is een extra veiligheidsmaatregel. Alle dingen die nu niet kunnen of net niet kunnen, die kunnen wij dan net wel mogelijk maken op een veilige manier. Laten wij hopen dat het zo kort mogelijk duurt.”

Nederlanders hechten enorm aan vrijheid, stelt Middendorp. “Dus ik weet zeker zodra die pandemie voorbij is en dit niet meer nodig is, dat dit onmiddellijk beëindigd wordt.” Voor de beëindiging van deze maatregelen wordt gekeken naar OMT-adviezen en de vaccinatiegraad.

‘Dat is iets wat een enorm effect gaat hebben’

Door sneltesten is er meer mogelijk, maar had dat niet al eerder gekund? “De prio 1 lag natuurlijk bij de GGD’s en het kunnen testen van mensen van symptomen. Daar hebben wij ook de eerste slag gedaan om die capaciteit op orde te krijgen. Het is mooi dat wij nu ook de vervolgslag kunnen doen om ook preventief te testen. Dat is iets wat een enorm effect gaat hebben. Je maakt niet alleen mogelijk dat mensen weer activiteiten kunnen ondernemen, maar tegelijkertijd haal je mensen die besmet zijn veel vroeger uit het systeem. Ongeveer een half tot één procent wordt er zo uitgehaald.”

Hoewel je ook sneltesten kan kopen bij drogisterijen, is dat niet voldoende voor toegangscontroles. “Dan wil je zeker weten dat het klopt en dan wil je zeker weten dat mensen getest zijn. Als er in een voetbalstation eentje zit die daar een beetje mee gesjoemeld heeft, dan heb je voor je het weet een superspread-event. Dan heb je opeens heel veel mensen besmet en dat wil je niet. Er moet iets meer controle op zitten zodat het klopt en dat die veiligheid geborgen is.”

‘Het moet een korte tijd zijn’

Ook Arie Boomsma will zo snel mogelijk weer aan de slag. “De angst is natuurlijk wel voor ondernemers, bedrijven en sectoren dat overal waar je naartoe wil je iets moet laten zien. En dat is het gekke van deze situatie. We zitten er al zo lang in en wij zijn zo murw geslagen dat je soms vergeet een stapje terug te zetten en denkt: dan gaan wij dus miljoenen gezonde mensen testen en laten bewijzen dat ze niet ziek zijn om mee te draaien in onze samenleving. Eigenlijk is het natuurlijk absurd. Het moet een korte tijd zijn.”

Zelf heeft de sportschoolhouder geen alternatief paraat, maar hij gelooft Middendorp als die zegt dat dit iets korts moet zijn. “Maar je wil die toezegging ook een keer. Dat is wat steeds mist. Dat iemand zegt: dit is tot dan en dan zitten we daar en dan is dit de risicoanalyse en dan gaan wij zo verder.”

‘Extra stapje dat wij hier zetten’

Middendorp benadrukt dat dit geen zaligmakende oplossing moet zijn. “Dat wat je met de gewone beschermende maatregelen kan doen, moet je vooral zo doen. Dat wat je zonder maatregelen kan doen, moet je vooral zonder maatregelen doen. Het gaat erom dat het op een verantwoorde manier gebeurt. En al die dingen die met die maatregelen niet kunnen en je met testen mogelijk kan maken, dat is het extra stapje dat wij hier zetten.”

LEES OOK: ‘Ook zonder sneltesten kan veel horeca en detailhandel veilig open’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer