main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Arie Boomsma
Op1 - 8 april 2021 — 23:33

Arie Boomsma vreest dat de sneltestsamenleving het nieuwe normaal wordt: ‘Eigenlijk is het absurd’

Sportschoolhouder Arie Boomsma vreest dat de sneltestsamenleving het nieuwe normaal gaat worden. “Het gevaar is dat het net als met mondkapjes en de andere dingen waar wij inmiddels aan gewend zijn, dat dit dan ook een nieuwe norm wordt”, merkt hij op in talkshop Op1. “En dat je dan nergens meer naar binnen kan als je geen bewijsje hebt dat je gezond bent. Dat is eigenlijk gek hoor.”

Maar om de samenleving verder te openen, moeten er op hele grote schaal sneltesten worden gedaan. Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp gaat dit coördineren. Hij benadrukt dat dit een tijdelijke oplossing is voor de crisis. “Het is een extra veiligheidsmaatregel. Alle dingen die nu niet kunnen of net niet kunnen, die kunnen wij dan net wel mogelijk maken op een veilige manier. Laten wij hopen dat het zo kort mogelijk duurt.”

Nederlanders hechten enorm aan vrijheid, stelt Middendorp. “Dus ik weet zeker zodra die pandemie voorbij is en dit niet meer nodig is, dat dit onmiddellijk beëindigd wordt.” Voor de beëindiging van deze maatregelen wordt gekeken naar OMT-adviezen en de vaccinatiegraad.

‘Dat is iets wat een enorm effect gaat hebben’

Door sneltesten is er meer mogelijk, maar had dat niet al eerder gekund? “De prio 1 lag natuurlijk bij de GGD’s en het kunnen testen van mensen van symptomen. Daar hebben wij ook de eerste slag gedaan om die capaciteit op orde te krijgen. Het is mooi dat wij nu ook de vervolgslag kunnen doen om ook preventief te testen. Dat is iets wat een enorm effect gaat hebben. Je maakt niet alleen mogelijk dat mensen weer activiteiten kunnen ondernemen, maar tegelijkertijd haal je mensen die besmet zijn veel vroeger uit het systeem. Ongeveer een half tot één procent wordt er zo uitgehaald.”

Hoewel je ook sneltesten kan kopen bij drogisterijen, is dat niet voldoende voor toegangscontroles. “Dan wil je zeker weten dat het klopt en dan wil je zeker weten dat mensen getest zijn. Als er in een voetbalstation eentje zit die daar een beetje mee gesjoemeld heeft, dan heb je voor je het weet een superspread-event. Dan heb je opeens heel veel mensen besmet en dat wil je niet. Er moet iets meer controle op zitten zodat het klopt en dat die veiligheid geborgen is.”

‘Het moet een korte tijd zijn’

Ook Arie Boomsma will zo snel mogelijk weer aan de slag. “De angst is natuurlijk wel voor ondernemers, bedrijven en sectoren dat overal waar je naartoe wil je iets moet laten zien. En dat is het gekke van deze situatie. We zitten er al zo lang in en wij zijn zo murw geslagen dat je soms vergeet een stapje terug te zetten en denkt: dan gaan wij dus miljoenen gezonde mensen testen en laten bewijzen dat ze niet ziek zijn om mee te draaien in onze samenleving. Eigenlijk is het natuurlijk absurd. Het moet een korte tijd zijn.”

Zelf heeft de sportschoolhouder geen alternatief paraat, maar hij gelooft Middendorp als die zegt dat dit iets korts moet zijn. “Maar je wil die toezegging ook een keer. Dat is wat steeds mist. Dat iemand zegt: dit is tot dan en dan zitten we daar en dan is dit de risicoanalyse en dan gaan wij zo verder.”

‘Extra stapje dat wij hier zetten’

Middendorp benadrukt dat dit geen zaligmakende oplossing moet zijn. “Dat wat je met de gewone beschermende maatregelen kan doen, moet je vooral zo doen. Dat wat je zonder maatregelen kan doen, moet je vooral zonder maatregelen doen. Het gaat erom dat het op een verantwoorde manier gebeurt. En al die dingen die met die maatregelen niet kunnen en je met testen mogelijk kan maken, dat is het extra stapje dat wij hier zetten.”

LEES OOK: ‘Ook zonder sneltesten kan veel horeca en detailhandel veilig open’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer