main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 april 2021 — 12:42

ING-hoofdeconoom benadrukt belang van testen voor toegang: ‘Zie het als verzekeringspremie’

We moeten nadenken over manieren om met het coronavirus te leven, omdat de mogelijkheid bestaat dat er mutaties ontstaan waar vaccins niet tegen bestand zijn. Dat zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De proefevenementen die vanaf vandaag grootschalig van start gaan zijn daarom hartstikke belangrijk, beklemtoont zij. “Je moet het zien als een soort verzekeringspremie voor ‘het geval dat’.”

Musea, sportlocaties, theaters, poppodia en pretparken openen vanaf vandaag mondjesmaat de deuren voor bezoekers die een negatieve coronatest kunnen tonen. 29 monumenten zijn als eerste aan de beurt. Het doel is om te testen hoe de samenleving weer open kan zonder dat het aantal besmettingen oploopt, en om te kijken of organisaties het grootschalig testen aankunnen. “Ik had liever gezien dat dit soort experimenten al een hele tijd geleden gestart waren”, zegt Blom.

Het organiseren van de proefevenementen kost de overheid zo’n 700 miljoen euro, zo onthulde de Volkskrant. Dat is exclusief de sneltesten die gebruikt moeten worden voor de toegang. Wat daar precies het tarief van is, is onduidelijk. Wanneer je uit gaat van een marktprijs van 6 euro per test kunnen de kosten oplopen tot ruim 210 miljoen euro per maand (zo’n 20 euro per deelnemer of bezoeker).

‘We verdienen dat geld terug’

As er daadwerkelijk veel informatie kan worden vergaard en daarmee het sluiten van hele sectoren in de toekomst voorkomen kan worden verdienen we dat geld terug, stelt Blom. “We weten eigenlijk nog niet goed genoeg in welke situaties we beschermd zijn en in welke niet”, zegt Blom. “Wat is nu eigenlijk precies het verschil van de mondkapjes, en wat is precies het verschil van de anderhalve meter?”

De mogelijkheid bestaat dat deze proeven straks ‘ingehaald’ worden door het aantal vaccinaties. Als genoeg mensen gevaccineerd zijn, hoeft men deze maatregelen immers uiteindelijk niet meer na te leven. “Ik hoop dat dat gebeurt, maar stel dat dat niet zo is, hebben dit soort experimenten heel veel zin”, besluit Blom.

LEES OOK: Cornald Maas blij dat er toch publiek bij het Songfestival is: ‘Voor de artiesten is het heel fijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer