main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2021 — 09:14

Nog geen beslissing over avondklok, kabinet wacht op politieke steun

Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Vandaag zou er meer duidelijkheid moeten zijn, maar het kabinet wacht nog op het doorhakken van de knoop in de hoop op politieke steun uit de Tweede Kamer. Haast is geboden nu de Britse, nog besmettelijkere coronavariant, ook in Nederland is opgedoken.

Zondag en maandag spraken de meest bij de coronacrisis betrokken ministers ook over de omstreden maatregel, die tijdens de harde lockdown tot nóg minder contactmomenten tussen mensen moet leiden. Het zou betekenen dat mensen tussen 20.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s nachts niet meer op straat mogen zijn. Uitzonderingen zouden er moeten komen voor mensen die van hun werk komen, de hond uitlaten of voor calamiteiten.

Als het kabinet inderdaad tot een avondklok besluit, wil het zoveel mogelijk steun hebben in de Kamer. Bij coronamaatregelen wordt altijd gestreefd naar bredere steun dan alleen die van de coalitiepartijen, maar die is er nog niet. De SP, PVV en GroenLinks zijn tegen een avondklok.

Andere maatregelen

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen eerst kijken naar andere maatregelen. De fracties wijzen op de vele vluchten die nog dagelijks uit het Verenigd Koninkrijk komen. Het reizen moet nog veel verder worden beperkt, vinden ze. Ook wordt er gekeken naar alternatieve maatregelen als het begrenzen van gebieden waarin mensen zich mogen bewegen of het verbieden van samenkomsten in de buitenlucht.

Ook kun je het aantal bezoekers thuis nog verlagen van twee naar één per dag, zegt D66. Of nog meer bij werkgevers erop aandringen dat mensen thuis moeten werken. De partij vindt een avondklok zo ingrijpend voor het sociale leven dat precies duidelijk moet zijn wat het effect is op de verspreiding.

‘Avondklok in België een succes’

In een aantal staten in Amerika is er gebruik gemaakt van een avondklok. Volgens Amerikadeskundige Koen Petersen is het nog onduidelijk wat de effecten waren. “Ik heb er eerlijk gezegd niks over gelezen. Het is een mix van allerlei maatregelen geweest, waardoor je ook niet precies weet of die ene maatregelen echt het verschil heeft gemaakt. Dus het is heel lastig te zeggen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Campagnestrateeg Henri Kruithof verwacht dat er uiteindelijk ook in Nederland een avondklok komt. “Omdat er in België vrij goede ervaringen mee opgedaan zijn”, zegt hij. “Daar zeggen ze dat het heeft geholpen. Ik denk dat een avondklok ook de enige maatregel is die nog een beetje controleerbaar is.” Het verlagen van het aantal bezoekers thuis ziet Kruithof niet als goede alternatieve maatregel. “Achter de voordeur controleren kun je sowieso wel vergeten, dus dat gaat niet gebeuren.”

LEES OOK: Jet Bussemaker nog niet overtuigd van avondklok: ‘Kabinet moet met hele goede argumentatie komen’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer